sobota, grudnia 21, 2019

Schab zapiekany w kapuście

Schab zapiekany w kapuście

Schab pieczony w kapuście kiszonej z dodatkiem marchewki, koncentratu pomidorowego i miodu to świetny pomysł na pyszne, aromatyczne i soczyste mięso. :)
Schab zapiekany w kapuście

Schab zapiekany w kapuście





Schab zapiekany w kapuście - składniki:

  • 1 kg schabu
  • 2 duże cebule
  • 3 marchewki
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 0,5 szklanki wody
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1,5 łyżki miodu
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, suszony czosnek
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić schab zapiekany w kapuście?

  • Schab oczyść, pokrój w cienkie plastry i natrzyj solą, pieprzem, słodką papryką, ostrą papryką oraz suszonym czosnkiem. 
  • Na rozgrzanym oleju przesmaż mięso z obu stron. 
  • Cebulę obierz i drobno pokrój.
  • Marchewkę obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  • Na tłuszcz pozostały po smażeniu mięsa wrzuć posiekaną cebulę i marchewkę. Smaż przez około 5 minut. Dodaj pokrojoną i odciśniętą kapustę kiszoną, smaż przez 5 minut. Dodaj wodę, koncentrat pomidorowy, miód, sól i pieprz. Wymieszaj i całość duś około 10 minut. 
  • Naczynie żaroodporne posmaruj cienką warstwą oleju i przełóż do niego połowę kapusty.
  • Na kapuście ułóż schab i przykryj pozostałą kapustą. 
  • Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką lub folią aluminiową, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 50 minut - do miękkości mięsa.
Smacznego!
Schab zapiekany w kapuście


Schab zapiekany w kapuście

Schab zapiekany w kapuście

piątek, grudnia 20, 2019

Ciasto Bajeczne

Ciasto Bajeczne

Bardzo smaczne, kremowe, rozpływające się w ustach ciasto składające się z biszkoptu, warstwy wiśniowej, masy budyniowej i bitej śmietany. 
Ciasto Bajeczne

Ciasto Bajeczne

Ciasto Bajeczne







Ciasto Bajeczne - składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto Bajeczne - składniki na warstwę wiśniową:

  • 500 g dżemu wiśniowego
  • 4 łyżeczki żelatyny

Ciasto Bajeczne - składniki na masę budyniową:

  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy (około 16 g)
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g miękkiego masła

Bajeczne Ciasto - składniki na masę śmietanową:

  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru

Ciasto Bajeczne - pozostałe składniki:

  • kilkanaście sztuk podłużnych biszkoptów
  • garść wiórków kokosowych

Jak zrobić Ciasto Bajeczne?

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek.
  • Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier. 
  • Kolejno, cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku.
  • Na sam koniec wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj.
  • Ciasto przelej do formy o wymiarach 25 x 30 cm, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
  • Dżem wiśniowy lekko podgrzej, wsyp żelatynę, dokładnie wymieszaj i pozostaw do ostudzenia.
  • Na ostudzony biszkopt równomiernie wyłóż dżem.
  • Przygotuj masę budyniową. W garnku zagotuj 750 ml z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostałego 250 ml mleka dodaj jajko, żółtka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. 
  • Na gotujące się mleko wlej masę jajeczną i cały czas mieszając gotuj na małym ogniu przez około 3 minuty, do czasu uzyskania gęstego budyniu. Gotowy budyń pozostaw do ostudzenia.
  • Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń.
  • Na zastygnięty dżem wiśniowy wyłóż masę budyniową. Na jej wierzchu poukładaj podłużne biszkopty.
  • Przygotuj warstwę śmietanową. Żelatynę zalej dwoma łyżkami zimnej wody i odstaw na 10 minut, do napęcznienia. Po tym czasie żelatynę krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder.
  • Do żelatyny dodaj 1 łyżkę śmietany i wymieszaj. Żelatynę wlej cienkim strumieniem do ubitej kremówki. Dokładnie zmiksuj. 
  • Na podłużne biszkopty wyłóż bitą śmietanę. Wierzch ciasta posyp wiórkami kokosowymi. 
  • Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Ciasto Bajeczne


Ciasto Bajeczne


Ciasto Bajeczne

czwartek, grudnia 19, 2019

Zapiekanka makaronowa z boczkiem i szpinakiem

Zapiekanka makaronowa z boczkiem i szpinakiem

Smakowita, aromatyczna i pożywna zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, boczkiem i sosem pomidorowym. 
Zapiekanka makaronowa z boczkiem i szpinakiem

Zapiekanka makaronowa z boczkiem i szpinakiem - składniki:

  • 500 g makaronu
  • 300 g wędzonego boczku
  • 1 łyżka masła
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 250 ml śmietanki 18%
  • 150 g sera żółtego
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie

Jak zrobić zapiekankę makaronową z boczkiem i szpinakiem?

  • Makaron ugotuj al dente. 
  • Boczek pokrój w cienkie paski i podsmaż na suchej patelni.
  • Na drugiej patelni rozpuść masło, dodaj szpinak i smaż przez około 10 minut, aż szpinak całkowicie się rozmrozi. Dodaj pomidory z puszki, przecier pomidorowy i boczek. Całość smaż przez około 7 minut. Na sam koniec dodaj śmietankę, wymieszaj. Sos dopraw solą, pieprzem, słodką papryką, ostrą papryką i ziołami prowansalskimi.
  • Makaron wymieszaj z sosem i przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • Wierzch zapiekanki posyp żółtym serem startym na dużych oczkach tarki.
  • Naczynie z makaronem wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Smacznego!
Zapiekanka makaronowa z boczkiem i szpinakiem

Zapiekanka makaronowa z boczkiem i szpinakiem

środa, grudnia 18, 2019

Sernik gotowany na cieście makowym

Sernik gotowany na cieście makowym

Sernik gotowany na cieście makowym, zwieńczony kokosową pianką budyniową to prawdziwie świąteczny wypiek, który każdego zaskoczy swym wybornym smakiem. Wszystkie trzy warstwy doskonale ze sobą współgrają, tworząc naprawdę przepyszne ciasto. Polecam!
Sernik gotowany na cieście makowym


Sernik gotowany na cieście makowym




Sernik gotowany na cieście makowym - składniki na ciasto makowe:

  • 250 g mielonego maku
  • 6 jajek
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (około 30 gram)
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Gotowany sernik na cieście makowym - składniki na piankę budyniową:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 budynie waniliowego (proszek: 2 x 40 g)
  • 0,5 szklanki oleju
  • 200 g wiórków kokosowych

Sernik gotowany na cieście makowym - składniki na masę serową:

  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu (u mnie z wiaderka)
  • 5 żółtek
  • 1 szklanka cukru
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 budyń waniliowy (proszek: 40 g)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 g masła

Jak zrobić sernik gotowany na cieście makowym?

  • W pierwszej kolejności przygotuj ciasto makowe. Białka oddziel od żółtek.
  • Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując dodaj kolejno zmielony mak, kaszę mannę, bułkę tartą, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
  • Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj w masę makową.
  • Ciasto przelej do formy o wymiarach 25 x 35 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut - do suchego patyczka.
  • Przygotuj kokosową piankę budyniową. Białka zmiksuj na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier, cukier waniliowy i miksuj do czasu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Cały czas miksując dodaj przesiany proszek budyniowy i olej.
  • Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy posyp połową wiórek kokosowych. Wyłóż budyniową piankę. Jej wierzch oprósz pozostałymi wiórkami.
  • Budyniową piankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i od razu zmniejsz temperaturę do 120 stopni Celsjusza. Budyniową piankę piecz przez 1,5 godziny. Po upieczeniu pozostaw piankę do całkowitego ostudzenia, a następnie wyjmij z formy.
  • Przygotuj masę serową. Żółtka zmiksuj z cukrem na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodawaj ser, następnie mleko, proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie zmiksuj.
  • Masło rozpuść w garnku. Do garnka dodaj masę serową. Cały czas mieszając, doprowadź masę do wrzenia. Zmniejsz moc palnika i wciąż mieszając, gotuj masę serową przez 5 minut. 
  • Złóż ciasto. Do formy włóż ciasto makowe. Wyłóż gorącą masę serową. Na masie serowej połóż kokosową piankę budyniową.
  • Ciasto pozostaw w temperaturze pokojowej, by masa serowa ostygła, a następnie wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Sernik gotowany na cieście makowym


Sernik gotowany na cieście makowym


wtorek, grudnia 17, 2019

Kurczak w marynacie jogurtowo-miodowej

Kurczak w marynacie jogurtowo-miodowej

Soczysty, wyraziście przyprawiony kurczak marynowany w miodzie i jogurcie naturalnym. Pycha! :)
Kurczak w marynacie jogurtowo-miodowej

Kurczak w marynacie jogurtowej - składniki:

  • 6-7 udek z kurczaka

Kurczak w jogurtowo-miodowej marynacie - składniki na marynatę:

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 2,5 łyżki płynnego miodu
  • 3 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1,5 łyżeczki papryki ostrej
  • 2,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczki soli

Jak zrobić kurczaka w jogurtowo-miodowej marynacie?

  • Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszaj.
  • Ćwiartki z kurczaka oczyść i osusz.
  • Przygotowane mięso dokładnie pokryj z każdej strony marynatą. 
  • Kurczaka wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
  • Zamarynowanego kurczaka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Pozostałą w naczyniu po kurczaku marynatą polej poukładane na blasze udka.
  • Mięso przykryj folią aluminiową, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę 40 minut. Na 30 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię aluminiową, by skórka ładnie się przyrumieniła.
Smacznego!
Kurczak w marynacie jogurtowo-miodowej


Kurczak w marynacie jogurtowo-miodowej

poniedziałek, grudnia 16, 2019

Sernik Twix

Sernik Twix

Kremowy i mocno wilgotny sernik z batonikami Twix i masą krówkową.
Sernik Twix

Sernik Twix

Sernik Twix

Sernik Twix




Sernik Twix - składniki na spód:

  • 200 g herbatników
  • 100 g masła

Sernik z Twixami - składniki na masę serową:

  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu (u mnie z wiaderka)
  • 4 jajka
  • 510 g masy krówkowej (odłóż 3 łyżki masy na polewę)
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 budyń waniliowy (proszek: 40 g)
  • 3 batony Twix (3 x 50 g)

Sernik Twix - składniki na polewę:

  • 3 łyżki masy krówkowej
  • 3 łyżki mleka
  • garść płatków migdałowych


Jak zrobić sernik Twix?

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Przygotuj spód. Herbatniki zmiel na pył, a następnie wymieszaj z roztopionym i lekko przestudzonym masłem. 
  • Herbatniki z masłem wyłóż na spód tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej. 
  • Do miski wbij jajka i zmiksuj na puszystą masę. Cały czas miksując dodawaj stopniowo zmielony twaróg i masę krówkową. Dodaj mleko i proszek budyniowy. Krótko zmiksuj.
  • Batoniki Twix pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do masy serowej i wymieszaj.
  • Masę serową wylej na przygotowany wcześniej spód.
  • Piekarnik nagrzej do 170 stopni Celsjusza. Na dno piekarnika wstaw naczynie żaroodporne z wrzącą wodą. Naczynie z wodą pozostaw w piekarniku na cały czas pieczenia.
  • Sernik wstaw do piekarnika i piecz przez 70 minut. Po upieczeniu pozostaw sernik piekarniku do całkowitego ostudzenia.
  • Pozostawione 3 łyżki masy krówkowej lekko podgrzej z mlekiem. Odstaw na kilkanaście minut, by polewa nieco zgęstniała.
  • Płatki migdałowe podpraż na suchej patelni do lekkiego zarumienienia.
  • Całkowicie ostudzony sernik polej polewą krówkową i posyp płatkami migdałowymi.
  • Sernik wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Sernik Twix

Sernik Twix

Sernik Twix

Sernik Twix


niedziela, grudnia 15, 2019

Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej

Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej

Surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem papryki, ogórka, rzodkiewek i kukurydzy to pyszny i zdrowy dodatek do obiadu. :)
Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej

Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej - składniki:

  • około 600 g kapusty pekińskiej
  • 1 duża lub 2 małe papryki 
  • 1 długi ogórek
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: około 220 g)
  • 0,5 pęczka koperku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Jak zrobić kolorową surówkę z kapusty pekińskiej?

  • Kapustę pekińską drobno pokrój.
  • Paprykę pokrój w kostkę, ogórka obierz i także pokrój w kostkę.
  • Rzodkiewki pokrój w półplasterki. 
  • Kukurydzę odsącz z zalewy, a koperek drobno posiekaj. 
  • Do miseczki dodaj oliwę z oliwek, ocet winny, cukier i sól. Wymieszaj.
  • Do miski dodaj kapustę, paprykę, ogórka, rzodkiewki, kukurydzę, koperek i przygotowany sos. Dokładnie wymieszaj.
Smacznego!


Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej


Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger