Pyszna, rozpływająca się w ustach szynka zapiekana w sosie beszamelowym z warzywami: brokułem i marchewką.
Szynka zapiekana z warzywami - składniki:
- 1200 g szynki
- 1 brokuł
- 5 marchewek
- 2 łyżki masła
- 3 pełne łyżki mąki
- 1 szklanka bulionu warzywnego lub mięsnego
- 2 szklanki mleka
- przyprawy: sól, pieprz, suszony czosnek
- dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić szynkę zapiekaną z warzywami?
- Brokuł podziel na różyczki, a marchewki obierz i pokrój w dość grube plasterki.
- Warzywa ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie.
- Szynkę pokrój w plastry, dopraw solą, pieprzem i suszonym czosnkiem. Obsmaż z obu stron na rozgrzanym oleju.
- W rondelku roztop masło, dodaj mąkę i cały czas mieszając smaż na niewielkim ogniu przez 3 minuty. Stopniowo dolewaj bulion i mleko. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji, następnie sos zagotuj, dopraw solą, pieprzem i suszonym czosnkiem. Gotuj na małej mocy palnika przez około 5 minut.
- W naczyniu żaroodpornym ułóż połowę mięsa, następnie połowę warzyw, pozostałe mięso i warzywa. Całość zalej przygotowanym sosem.
- Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez około 1 godzinę - do miękkości mięsa.