Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i szpinakiem - składniki:
- 350 g makaronu
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- 450 g mrożonego szpinaku
- 200 g śmietany 18%
- 200 g mozzarelli
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
- dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić zapiekankę makaronową z mięsem mielonym i szpinakiem?
- Makaron ugotuj al dente.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Marchewki obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
- Na rozgrzany olej wrzuć cebulę, smaż 3 minuty. Dodaj marchewkę, smaż kolejne 3 minuty. Dodaj mięso mielone, smaż około 10 minut. Dodaj pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut.
- Sos dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
- Na rozgrzany olej wrzuć przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż na niewielkim ogniu przez około 3 minut uważając, by nie przypalić czosnku.
- Dodaj szpinak i smaż przez około 10 minut, aż szpinak całkowicie się rozmrozi. Dodaj śmietanę, wymieszaj. Szpinak dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj niewielką ilością oleju. Na dno wyłóż makaron wymieszany z mięsem mielonym, następnie rozłóż szpinak. Na wierzchu poukładaj mozzarellę pokrojoną w plastry.
- Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.