Kotlety z gotowanego kurczaka z dodatkiem marchewki i sera feta to świetny sposób na wykorzystanie mięsa pozostałego po gotowaniu rosołu.
Kotlety z gotowanego kurczaka - składniki:
- 500 g gotowanego kurczaka (u mnie filety, ale mogą być też udka czy skrzydełka)
- 1 cebula
- 2 ugotowane marchewki
- 270 g sera feta
- 2 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- przyprawy: sól, pieprz, tymianek, ulubiona przyprawa do kurczaka
- dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia i olej do smażenia
Jak zrobić kotlety z gotowanego kurczaka?
- Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju.
- Marchewki i ser feta rozgnieć widelcem.
- Kurczaka podziel na mniejsze kawałki i rozdrobnij blenderem.
- Do miski dodaj mięso, cebulę, marchewki, fetę, jajka, bułkę tartą, sól, pieprz, tymianek i przyprawę do kurczaka. Dokładnie wymieszaj.
- Z powstałej masy uformuj niewielkie kotleciki i obtocz w bułce tartej.
- Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Źródło przepisu: mojegotowanie.pl