piątek, grudnia 27, 2019

Kotlety z gotowanego kurczaka

Kotlety z gotowanego kurczaka

Kotlety z gotowanego kurczaka z dodatkiem marchewki i sera feta to świetny sposób na wykorzystanie mięsa pozostałego po gotowaniu rosołu. 
Kotlety z gotowanego kurczaka




Kotlety z gotowanego kurczaka - składniki:

  • 500 g gotowanego kurczaka (u mnie filety, ale mogą być też udka czy skrzydełka)
  • 1 cebula
  • 2 ugotowane marchewki
  • 270 g sera feta
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek, ulubiona przyprawa do kurczaka
  • dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia i olej do smażenia

Jak zrobić kotlety z gotowanego kurczaka?

  • Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju. 
  • Marchewki i ser feta rozgnieć widelcem.
  • Kurczaka podziel na mniejsze kawałki i rozdrobnij blenderem.
  • Do miski dodaj mięso, cebulę, marchewki, fetę, jajka, bułkę tartą, sól, pieprz, tymianek i przyprawę do kurczaka. Dokładnie wymieszaj.
  • Z powstałej masy uformuj niewielkie kotleciki i obtocz w bułce tartej.
  • Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!
Kotlety z gotowanego kurczaka
Kotlety z gotowanego kurczaka

Źródło przepisu: mojegotowanie.pl

czwartek, grudnia 26, 2019

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i szpinakiem

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i szpinakiem

Pożywna zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, szpinakiem i mozzarellą. :)
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i szpinakiem





Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i szpinakiem - składniki:

  • 350 g makaronu
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego 
  • 3 ząbki czosnku
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 200 g śmietany 18%
  • 200 g mozzarelli
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić zapiekankę makaronową z mięsem mielonym i szpinakiem?

  • Makaron ugotuj al dente.
  • Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
  • Marchewki obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  • Na rozgrzany olej wrzuć cebulę, smaż 3 minuty. Dodaj marchewkę, smaż kolejne 3 minuty. Dodaj mięso mielone, smaż około 10 minut. Dodaj pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut. 
  • Sos dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  • Na rozgrzany olej wrzuć przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż na niewielkim ogniu przez około 3 minut uważając, by nie przypalić czosnku.
  • Dodaj szpinak i smaż przez około 10 minut, aż szpinak całkowicie się rozmrozi. Dodaj śmietanę, wymieszaj. Szpinak dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  • Naczynie żaroodporne wysmaruj niewielką ilością oleju. Na dno wyłóż makaron wymieszany z mięsem mielonym, następnie rozłóż szpinak. Na wierzchu poukładaj mozzarellę pokrojoną w plastry. 
  • Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Smacznego!
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i szpinakiem

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i szpinakiem

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i szpinakiem

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i szpinakiem
Źródło przepisu: przyslijprzepis.pl

poniedziałek, grudnia 23, 2019

Szynka zapiekana z warzywami

Szynka zapiekana z warzywami

Pyszna, rozpływająca się w ustach szynka zapiekana w sosie beszamelowym z warzywami: brokułem i marchewką. 
Szynka zapiekana z warzywami





Szynka zapiekana z warzywami - składniki:

  • 1200 g szynki
  • 1 brokuł
  • 5 marchewek
  • 2 łyżki masła
  • 3 pełne łyżki mąki
  • 1 szklanka bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 2 szklanki mleka
  • przyprawy: sól, pieprz, suszony czosnek
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić szynkę zapiekaną z warzywami?

  • Brokuł podziel na różyczki, a marchewki obierz i pokrój w dość grube plasterki.
  • Warzywa ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie.
  • Szynkę pokrój w plastry, dopraw solą, pieprzem i suszonym czosnkiem. Obsmaż z obu stron na rozgrzanym oleju.
  • W rondelku roztop masło, dodaj mąkę i cały czas mieszając smaż na niewielkim ogniu przez 3 minuty. Stopniowo dolewaj bulion i mleko. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji, następnie sos zagotuj, dopraw solą, pieprzem i suszonym czosnkiem. Gotuj na małej mocy palnika przez około 5 minut. 
  • W naczyniu żaroodpornym ułóż połowę mięsa, następnie połowę warzyw, pozostałe mięso i warzywa. Całość zalej przygotowanym sosem.
  • Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez około 1 godzinę - do miękkości mięsa. 
Smacznego!
Szynka zapiekana z warzywami

Szynka zapiekana z warzywami

niedziela, grudnia 22, 2019

Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami

Mocno wyrastający, niesamowicie puszysty i wilgotny sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście. To doskonały przepis na przepyszny, lekki jak chmurka i nieopadający sernik. :)
Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami



Sernik z brzoskwiniami - składniki na kruche ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 2 jajka 

Sernik z brzoskwiniami - składniki na masę serową:

  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu (u mnie z wiaderka)
  • 6 jajek
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g miękkiego masła
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 puszka brzoskwiń 

Jak zrobić sernik z brzoskwiniami?

  • Na stolnicę wsyp mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło. Rozetrzyj składniki w dłoniach. Dodaj jajka. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
  • Ciasto podziel na dwie części. Jedną część ciasta rozwałkuj i przełóż do formy o wymiarach 20 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Drugą cześć zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażalnika na czas przygotowywania masy serowej.
  • Formę z kruchym ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
  • Przygotuj masę serową. Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj miękkie masło. Zmiksuj. 
  • Do żółtek z cukrem i masłem dodawaj stopniowo ser, następnie sok z cytryny, przesianą mąkę pszenną i przesianą mąkę ziemniaczaną. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do masy serowej delikatnie wmieszaj ubite białka.
  • Brzoskwinie odsącz z zalewy i pokrój na mniejsze kawałki. 
  • Na popieczone kruche ciasto wylej masę serową, na jej wierzchu poukładaj brzoskwinie. Na brzoskwinie zetrzyj na dużych oczkach tarki drugą część ciasta. Możesz też rozetrzeć ją w palcach. 
  • Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 160 stopni Celsjusza i piecz ciasto jeszcze przez 30 minut.
  • Upieczony sernik pozostaw w piekarniku, przy uchylonych drzwiach, do całkowitego ostudzenia.
Smacznego!
Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami

sobota, grudnia 21, 2019

Schab zapiekany w kapuście

Schab zapiekany w kapuście

Schab pieczony w kapuście kiszonej z dodatkiem marchewki, koncentratu pomidorowego i miodu to świetny pomysł na pyszne, aromatyczne i soczyste mięso. :)
Schab zapiekany w kapuście

Schab zapiekany w kapuście





Schab zapiekany w kapuście - składniki:

  • 1 kg schabu
  • 2 duże cebule
  • 3 marchewki
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 0,5 szklanki wody
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1,5 łyżki miodu
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, suszony czosnek
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić schab zapiekany w kapuście?

  • Schab oczyść, pokrój w cienkie plastry i natrzyj solą, pieprzem, słodką papryką, ostrą papryką oraz suszonym czosnkiem. 
  • Na rozgrzanym oleju przesmaż mięso z obu stron. 
  • Cebulę obierz i drobno pokrój.
  • Marchewkę obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  • Na tłuszcz pozostały po smażeniu mięsa wrzuć posiekaną cebulę i marchewkę. Smaż przez około 5 minut. Dodaj pokrojoną i odciśniętą kapustę kiszoną, smaż przez 5 minut. Dodaj wodę, koncentrat pomidorowy, miód, sól i pieprz. Wymieszaj i całość duś około 10 minut. 
  • Naczynie żaroodporne posmaruj cienką warstwą oleju i przełóż do niego połowę kapusty.
  • Na kapuście ułóż schab i przykryj pozostałą kapustą. 
  • Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką lub folią aluminiową, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 50 minut - do miękkości mięsa.
Smacznego!
Schab zapiekany w kapuście


Schab zapiekany w kapuście

Schab zapiekany w kapuście

piątek, grudnia 20, 2019

Ciasto Bajeczne

Ciasto Bajeczne

Bardzo smaczne, kremowe, rozpływające się w ustach ciasto składające się z biszkoptu, warstwy wiśniowej, masy budyniowej i bitej śmietany. 
Ciasto Bajeczne

Ciasto Bajeczne

Ciasto Bajeczne







Ciasto Bajeczne - składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto Bajeczne - składniki na warstwę wiśniową:

  • 500 g dżemu wiśniowego
  • 4 łyżeczki żelatyny

Ciasto Bajeczne - składniki na masę budyniową:

  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy (około 16 g)
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g miękkiego masła

Bajeczne Ciasto - składniki na masę śmietanową:

  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru

Ciasto Bajeczne - pozostałe składniki:

  • kilkanaście sztuk podłużnych biszkoptów
  • garść wiórków kokosowych

Jak zrobić Ciasto Bajeczne?

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek.
  • Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier. 
  • Kolejno, cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku.
  • Na sam koniec wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj.
  • Ciasto przelej do formy o wymiarach 25 x 30 cm, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
  • Dżem wiśniowy lekko podgrzej, wsyp żelatynę, dokładnie wymieszaj i pozostaw do ostudzenia.
  • Na ostudzony biszkopt równomiernie wyłóż dżem.
  • Przygotuj masę budyniową. W garnku zagotuj 750 ml z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostałego 250 ml mleka dodaj jajko, żółtka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. 
  • Na gotujące się mleko wlej masę jajeczną i cały czas mieszając gotuj na małym ogniu przez około 3 minuty, do czasu uzyskania gęstego budyniu. Gotowy budyń pozostaw do ostudzenia.
  • Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń.
  • Na zastygnięty dżem wiśniowy wyłóż masę budyniową. Na jej wierzchu poukładaj podłużne biszkopty.
  • Przygotuj warstwę śmietanową. Żelatynę zalej dwoma łyżkami zimnej wody i odstaw na 10 minut, do napęcznienia. Po tym czasie żelatynę krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder.
  • Do żelatyny dodaj 1 łyżkę śmietany i wymieszaj. Żelatynę wlej cienkim strumieniem do ubitej kremówki. Dokładnie zmiksuj. 
  • Na podłużne biszkopty wyłóż bitą śmietanę. Wierzch ciasta posyp wiórkami kokosowymi. 
  • Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Ciasto Bajeczne


Ciasto Bajeczne


Ciasto Bajeczne

czwartek, grudnia 19, 2019

Zapiekanka makaronowa z boczkiem i szpinakiem

Zapiekanka makaronowa z boczkiem i szpinakiem

Smakowita, aromatyczna i pożywna zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, boczkiem i sosem pomidorowym. 
Zapiekanka makaronowa z boczkiem i szpinakiem

Zapiekanka makaronowa z boczkiem i szpinakiem - składniki:

  • 500 g makaronu
  • 300 g wędzonego boczku
  • 1 łyżka masła
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 250 ml śmietanki 18%
  • 150 g sera żółtego
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie

Jak zrobić zapiekankę makaronową z boczkiem i szpinakiem?

  • Makaron ugotuj al dente. 
  • Boczek pokrój w cienkie paski i podsmaż na suchej patelni.
  • Na drugiej patelni rozpuść masło, dodaj szpinak i smaż przez około 10 minut, aż szpinak całkowicie się rozmrozi. Dodaj pomidory z puszki, przecier pomidorowy i boczek. Całość smaż przez około 7 minut. Na sam koniec dodaj śmietankę, wymieszaj. Sos dopraw solą, pieprzem, słodką papryką, ostrą papryką i ziołami prowansalskimi.
  • Makaron wymieszaj z sosem i przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • Wierzch zapiekanki posyp żółtym serem startym na dużych oczkach tarki.
  • Naczynie z makaronem wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Smacznego!
Zapiekanka makaronowa z boczkiem i szpinakiem

Zapiekanka makaronowa z boczkiem i szpinakiem
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger