Soczyste i aromatyczne roladki z karkówki z dodatkiem szynki, papryki i ogórka kiszonego w pysznym sosie. Roladki z karkówki są łatwe w przygotowaniu i doskonale smakują. :)
Roladki z karkówki - składniki:
- 1 kg karkówki
- 1 czerwona papryka
- 4 ogórki kiszone
- 10 plastrów szynki gotowanej
- 10 łyżeczek ketchupu
- 10 łyżeczek musztardy
- 2 cebule
- 750 ml bulionu mięsnego, warzywnego lub wody
- 3 łyżki mąki pszennej
- przyprawy: sól i pieprz
- dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić roladki z karkówki?
- Karkówkę umyj, osusz i pokrój w plastry.
- Każdy plaster mięsa delikatnie rozbij i oprósz z obu stron solą oraz pieprzem.
- Paprykę i ogórki kiszone pokrój w paski.
- Każdy plaster karkówki posmaruj 1 łyżeczką ketchupu i 1 łyżeczką musztardy. Na posmarowanym mięsie ułóż plaster szynki, kawałek papryki i kawałek ogórka. Całość ściśle zwiń w roladkę i dokładnie zepnij wykałaczkami.
- Roladki obsmaż z obu stron na rozgrzanym oleju.
- Pokrojoną w kostkę cebulę przesmaż na oleju pozostałym po smażeniu mięsa.
- Do cebuli dodaj roladki, wlej gorący bulion lub wodę, przykryj patelnię pokrywkę i duś roladki przez około 1 godzinę - do miękkości mięsa.
- Do wysokiego naczynia wsyp mąkę, dodaj 0,5 szklanki zimnej wody i dokładnie wymieszaj.
- Gotowe roladki zdejmij z patelni i i powstałą mieszanką wody z mąką zagęść sos. Dopraw solą i pieprzem.
- Roladki ponownie włóż do sosu.