Wyśmienity, lekki sernik na zimno na bazie serków homogenizowanych z dodatkiem owoców, składający się z dwóch warstw: serowej i śmietanowej. Pycha! :)
Sernik na zimno z serków homogenizowanych - składniki na warstwę serową:
- 1 kg serka homogenizowanego waniliowego
- 3,5 łyżki żelatyny
- 1/3 szklanki wody
- 4 łyżki cukru pudru
- 300 g owoców (u mnie mieszanka wiśni, truskawek, malin i czarnej porzeczki)
Sernik na zimno z serków - składniki na warstwę śmietanową:
- 400 ml śmietany kremówki 30%
- 3,5 łyżki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
- 2 łyżki zmiksowanych owoców
Sernik na zimno - pozostałe składniki:
- kilka sztuk okrągłych biszkoptów
Jak zrobić sernik na zimno z serków homogenizowanych?
- Przygotuj warstwę serową. Żelatynę zalej 1/3 szklanki wody i odstaw na 10 minut, do napęcznienia. Po tym czasie żelatynę krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia.
- Do miski dodaj serek homogenizowany i przesiany cukier puder. Zmiksuj, a następnie cienkim strumieniem wlej ostudzoną żelatynę.
- Owoce zmiksuj blenderem i odłóż 2 łyżki do warstwy śmietanowej.
- Pozostałe owoce dodaj do masy serowej i krótko zmiksuj.
- Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na jej dno wyłóż biszkopty. Do formy wylej masę serową i wstaw do lodówki na około 2 godziny, do całkowitego stężenia.
- Przygotuj warstwę śmietanową. Żelatynę zalej 1/4 szklanki wody i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie żelatynę krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia.
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder i powoli, cienkim strumieniem wlej żelatynę, cały czas miksując.
- Do masy śmietanowej dodaj odłożone wcześniej 2 łyżki zmiksowanych owoców.
- Warstwę śmietanową wyłóż na wierzchu masy serowej. Wierzch sernika możesz udekorować owocami.
- Sernik wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.