niedziela, stycznia 05, 2020

Sernik z mlekiem w proszku

Sernik z mlekiem w proszku

Wilgotny, lekki, piankowy sernik z dodatkiem mleka w proszku, który swą delikatną konsystencję zawdzięcza pieczeniu go w kąpieli wodnej. Warto wypróbować, bo sernik z tego przepisu jest wyjątkowo pyszny. :)
Sernik z mlekiem w proszku

Sernik z mlekiem w proszku



Sernik z mlekiem w proszku - składniki:

  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (około 16 g)
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (proszek: 2 x 40 g)
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki mleka w proszku
  • dodatkowo: kilkanaście sztuk herbatników

Jak zrobić sernik z mlekiem w proszku?

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Białka oddziel od żółtek.
  • Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując, dodawaj partiami twaróg. Dodaj proszki budyniowe, zmiksuj. Dodaj olej i mleko, zmiksuj. Na sam koniec dodaj mleko w proszku i dokładnie zmiksuj tak, by w masie serowej nie pozostały grudki. 
  • Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj w masę serową.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dno formy wyłóż herbatniki. Na herbatniki wylej masę serową. 
  • Formę z sernikiem włóż do większej formy do pieczenia lub naczynia żaroodpornego wypełnionego gorącą wodą do połowy wysokości formy z sernikiem. 
  • Tak przygotowany do pieczenia sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 60 minut.
  • Po upieczeniu otwórz lekko drzwi piekarnika i pozostaw w nim sernik na około 30 minut. Po tym czasie wyjmij sernik z kąpieli wodnej i ponownie wstaw go do piekarnika, tym razem do całkowitego wystudzenia.
  • Przed podaniem oprósz sernik cukrem pudrem.
Smacznego!
Sernik z mlekiem w proszku


Sernik z mlekiem w proszku

Sernik z mlekiem w proszku

Sernik z mlekiem w proszku

Źródło przepisu: mojewypieki.com

sobota, stycznia 04, 2020

Makaron z salami w sosie pomidorowym

Makaron z salami w sosie pomidorowym

Makaron z dodatkiem salami i papryki w sosie pomidorowym to prosta i ekspresowa w przygotowaniu potrawa.
Makaron z salami w sosie pomidorowym

Makaron z salami w sosie pomidorowym





Makaron z salami w sosie pomidorowym - składniki:

  • 500 g ulubionego makaronu
  • 400 g salami w plastrach
  • 3 czerwone papryki
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 pęczek szczypiorku
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić makaron z salami w sosie pomidorowym?

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Salami i paprykę pokrój w kostkę, natomiast cebulę i czosnek drobno posiekaj.
  • Na rozgrzany olej wrzuć cebulę i czosnek. Smaż przez 3 minuty. Dodaj paprykę. Smaż kolejne 5 minut. Dodaj salami, wymieszaj i smaż przez 5 minut. 
  • Na patelnię dodaj pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Całość dopraw solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką, i duś jeszcze przez około 6-7 minut. Na sam koniec dodaj do sosu posiekany szczypiorek.
  • Na talerze wyłóż makaron i przygotowany sos pomidorowy z papryką i salami.
Smacznego!
Makaron z salami w sosie pomidorowym

Makaron z salami w sosie pomidorowym

Makaron z salami w sosie pomidorowym

piątek, stycznia 03, 2020

Sernik na zimno z serków homogenizowanych

Sernik na zimno z serków homogenizowanych

Wyśmienity, lekki sernik na zimno na bazie serków homogenizowanych z dodatkiem owoców, składający się z dwóch warstw: serowej i śmietanowej. Pycha! :)
Sernik na zimno z serków homogenizowanych



Sernik na zimno z serków homogenizowanych - składniki na warstwę serową:

  • 1 kg serka homogenizowanego waniliowego
  • 3,5 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 300 g owoców (u mnie mieszanka wiśni, truskawek, malin i czarnej porzeczki)

Sernik na zimno z serków - składniki na warstwę śmietanową:

  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 3,5 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżki zmiksowanych owoców

Sernik na zimno - pozostałe składniki:

  • kilka sztuk okrągłych biszkoptów


Jak zrobić sernik na zimno z serków homogenizowanych?

  • Przygotuj warstwę serową. Żelatynę zalej 1/3 szklanki wody i odstaw na 10 minut, do napęcznienia. Po tym czasie żelatynę krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia.
  • Do miski dodaj serek homogenizowany i przesiany cukier puder. Zmiksuj, a następnie cienkim strumieniem wlej ostudzoną żelatynę.
  • Owoce zmiksuj blenderem i odłóż 2 łyżki do warstwy śmietanowej. 
  • Pozostałe owoce dodaj do masy serowej i krótko zmiksuj. 
  • Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na jej dno wyłóż biszkopty. Do formy wylej masę serową i wstaw do lodówki na około 2 godziny, do całkowitego stężenia.
  • Przygotuj warstwę śmietanową. Żelatynę zalej 1/4 szklanki wody i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie żelatynę krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder i powoli, cienkim strumieniem wlej żelatynę, cały czas miksując. 
  • Do masy śmietanowej dodaj odłożone wcześniej 2 łyżki zmiksowanych owoców.
  • Warstwę śmietanową wyłóż na wierzchu masy serowej. Wierzch sernika możesz udekorować owocami.
  • Sernik wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego!

poniedziałek, grudnia 30, 2019

Pierś z kurczaka z jajkiem sadzonym

Pierś z kurczaka z jajkiem sadzonym

Pieczona pierś z kurczaka z dodatkiem mozzarelli podana z jajkiem sadzonym to świetny pomysł na urozmaicenie tradycyjnych kotletów drobiowych. 

Pierś z kurczaka z jajkiem sadzonym





Pierś z kurczaka z jajkiem sadzonym - składniki:

  • 1 filet z piersi kurczaka (około 250-300 gram)
  • 100 g tartej mozzarelli
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki masła
  • przyprawy: sól, pieprz, suszony czosnek, słodka papryka

Jak zrobić pierś z kurczaka z jajkiem sadzonym?

  • Filet z piersi kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na dwie części. Delikatnie rozbij i oprósz z obu stron solą, pieprzem, suszonym czosnkiem i słodką papryką.
  • Mięso przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posyp mozzarellą, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
  • Dziesięć minut przed końcem pieczenia piersi z kurczaka przygotuj jajka sadzone. Na patelni z nieprzywierającym dnem rozpuść 1 łyżeczkę masła. Na patelnię wbij jedno jajko. Zmniejsz moc palnika i smaż do momentu, aż białko będzie ścięte, a żółtko zacznie gęstnieć. Będzie to trwało około 3-4 minut. Przechyl patelnię, nabierz na łyżkę rozpuszczone masło i polej nim jajko. Jajko pozostaw na patelni jeszcze przez 30 sekund. Tak samo postępuj z drugim jajkiem. 
  • Jajka sadzone ułóż na wierzchu upieczonych kawałków kurczaka. Całość oprósz świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego!
Pierś z kurczaka z jajkiem sadzonym

Pierś z kurczaka z jajkiem sadzonym

Pierś z kurczaka z jajkiem sadzonym

niedziela, grudnia 29, 2019

Sernik budyniowy z frużeliną wiśniową

Sernik budyniowy z frużeliną wiśniową

Pyszny i niesamowicie kremowy sernik, który swój smak i wygląd zawdzięcza dodaniu do masy serowej ugotowanego budyniu. Doskonałym dopełnieniem całości jest smakowita frużelina wiśniowa. Polecam!
Sernik budyniowy z frużeliną wiśniową

Sernik budyniowy z frużeliną wiśniową






Sernik budyniowy z frużeliną wiśniową - składniki na spód:

  • 300 g herbatników
  • 150 g masła

Sernik z frużeliną wiśniową - składniki na masę serową:

  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
  • 2 budynie śmietankowe (proszek: 2 x 40 g)
  • 300 ml mleka
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy (około 16 g)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka

Sernik budyniowy z wiśniami - składniki na frużelinę wiśniową:

  • 400 g wiśni bez pestek (świeżych lub mrożonych)
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki wody

Jak zrobić sernik budyniowy z frużeliną wiśniową?

  • Przygotuj spód. Herbatniki zmiel na pył, a następnie wymieszaj z roztopionym i lekko przestudzonym masłem.  
  • Herbatnikami z masłem wyłóż dno i boki tortownicy o średnicy 25-26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • Przygotuj masę serową. W pierwszej kolejności ugotuj budyń. 200 ml mleka zagotuj w rondelku. W pozostałych 100 ml mleka rozmieszaj jeden proszek budyniowy. Na gotujące się mleko wlej budyniową mieszankę i ugotuj gęsty budyń. Budyń pozostaw do ostudzenia.
  • Do miski dodaj ser, cukier i cukier waniliowy. Zmiksuj. Cały czas miksując, dodawaj stopniowo, łyżka po łyżce ugotowany budyń. Dodaj drugi proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Ponownie zmiksuj. Wciąż miksując dodawaj po jednym jajku.
  • Masę serową wylej na przygotowany wcześniej spód. Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza, od razu zmniejsz temperaturę do 150 stopni Celsjusza i piecz sernik przez 1 godzinę i 45 minut.
  • Przygotuj frużelinę wiśniową. Wiśnie przełóż do garnka i zasyp je cukrem. Odstaw na 30 minut, by puściły sok. 
  • Do szklanki wlej sok z cytryny i 2 łyżki zimnej wody, dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. 
  • Żelatynę zalej 2 łyżkami zimnej wody i pozostaw na około 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie żelatynę krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia.
  • Garnek z wiśniami postaw na kuchenkę, nastaw średnią moc palnika i pozostaw do zagotowania. Zmniejsz moc palnika i gotuj wiśnie jeszcze przez około 5 minut. Dodaj rozrobioną mąkę i cały czas mieszając gotuj przez kolejne 2 minuty, aż masa zgęstnieje. Zdejmij garnek z ognia, dodaj rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszaj. Frużelinę wiśniową pozostaw do ostudzenia. 
  • Ostudzoną frużelinę wiśniową wyłóż na wierzch wystudzonego sernika.
  • Sernik wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Sernik budyniowy z frużeliną wiśniową

Sernik budyniowy z frużeliną wiśniową

Sernik budyniowy z frużeliną wiśniową

Sernik budyniowy z frużeliną wiśniową

Źródło przepisu: przyslijprzepis.pl

sobota, grudnia 28, 2019

Roladki z karkówki

Roladki z karkówki

Soczyste i aromatyczne roladki z karkówki z dodatkiem szynki, papryki i ogórka kiszonego w pysznym sosie. Roladki z karkówki są łatwe w przygotowaniu i doskonale smakują. :)
Roladki z karkówki

Roladki z karkówki




Roladki z karkówki - składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 1 czerwona papryka
  • 4 ogórki kiszone
  • 10 plastrów szynki gotowanej
  • 10 łyżeczek ketchupu
  • 10 łyżeczek musztardy
  • 2 cebule
  • 750 ml bulionu mięsnego, warzywnego lub wody
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić roladki z karkówki?

  • Karkówkę umyj, osusz i pokrój w plastry. 
  • Każdy plaster mięsa delikatnie rozbij i oprósz z obu stron solą oraz pieprzem.
  • Paprykę i ogórki kiszone pokrój w paski. 
  • Każdy plaster karkówki posmaruj 1 łyżeczką ketchupu i 1 łyżeczką musztardy. Na posmarowanym mięsie ułóż plaster szynki, kawałek papryki i kawałek ogórka. Całość ściśle zwiń w roladkę i dokładnie zepnij wykałaczkami.
  • Roladki obsmaż z obu stron na rozgrzanym oleju. 
  • Pokrojoną w kostkę cebulę przesmaż na oleju pozostałym po smażeniu mięsa. 
  • Do cebuli dodaj roladki, wlej gorący bulion lub wodę, przykryj patelnię pokrywkę i duś roladki przez około 1 godzinę - do miękkości mięsa.
  • Do wysokiego naczynia wsyp mąkę, dodaj 0,5 szklanki zimnej wody i dokładnie wymieszaj.
  • Gotowe roladki zdejmij z patelni i i powstałą mieszanką wody z mąką zagęść sos. Dopraw solą i pieprzem. 
  • Roladki ponownie włóż do sosu.
Smacznego!
Roladki z karkówki

Roladki z karkówki

Roladki z karkówki

Roladki z karkówki

piątek, grudnia 27, 2019

Kotlety z gotowanego kurczaka

Kotlety z gotowanego kurczaka

Kotlety z gotowanego kurczaka z dodatkiem marchewki i sera feta to świetny sposób na wykorzystanie mięsa pozostałego po gotowaniu rosołu. 
Kotlety z gotowanego kurczaka




Kotlety z gotowanego kurczaka - składniki:

  • 500 g gotowanego kurczaka (u mnie filety, ale mogą być też udka czy skrzydełka)
  • 1 cebula
  • 2 ugotowane marchewki
  • 270 g sera feta
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek, ulubiona przyprawa do kurczaka
  • dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia i olej do smażenia

Jak zrobić kotlety z gotowanego kurczaka?

  • Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju. 
  • Marchewki i ser feta rozgnieć widelcem.
  • Kurczaka podziel na mniejsze kawałki i rozdrobnij blenderem.
  • Do miski dodaj mięso, cebulę, marchewki, fetę, jajka, bułkę tartą, sól, pieprz, tymianek i przyprawę do kurczaka. Dokładnie wymieszaj.
  • Z powstałej masy uformuj niewielkie kotleciki i obtocz w bułce tartej.
  • Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!
Kotlety z gotowanego kurczaka
Kotlety z gotowanego kurczaka

Źródło przepisu: mojegotowanie.pl
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger