Piersi z kurczaka pieczone w piekarniku w panierce z orzechów ziemnych, laskowych i migdałów z dodatkiem miodu i musztardy to świetny pomysł na pyszny obiad. Dzięki połączeniu orzechów z musztardą i miodem piersi zyskują nowy, ciekawy smak. No i ten aromat unoszący się w trakcie pieczenia... Polecam wypróbować. :)
Piersi z kurczaka w miodzie, musztardzie i orzechach - składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
- 0,5 szklanki orzeszków ziemnych (użyłam niesolonych)
- 0,5 szklanki orzechów laskowych
- 1/3 szklanki migdałów
- 5 łyżek średnio ostrej musztardy
- 5 łyżek płynnego miodu
- przyprawy: sól, ulubiona przyprawa do kurczaka
Jak zrobić piersi z kurczaka w miodzie, musztardzie i orzechach?
- Filety oczyść, osusz, pokrój na mniejsze kawałki, oprósz z dwóch stron solą i ulubioną przyprawą do kurczaka.
- Orzechy ziemne, laskowe i migdały rozdrobnij w blenderze.
- Do miseczki dodaj musztardę, miód i rozdrobnione orzeszki z migdałami. Wymieszaj.
- Pokrojone kawałki kurczaka panieruj w przygotowanej mieszance.
- Tak przygotowanie kawałki fileta przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut.