wtorek, stycznia 14, 2020

Ciasto cytrynowo-ananasowe

Ciasto cytrynowo-ananasowe

Orzeźwiające, niezbyt słodkie, szybkie i proste w przygotowaniu ciasto składające się z biszkoptu przełożonego pysznym, budyniowym kremem cytrynowo-ananasowym. 
Ciasto cytrynowo-ananasowe

Ciasto cytrynowo-ananasowe




Ciasto cytrynowo-ananasowe - składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki oleju
  • do nasączenia: 0,5 szklanki wody + 3 łyżki soku z cytryny + 2 łyżeczki cukru pudru
  • dodatkowo: cukier puder do oprószenia ciasta

Ciasto cytrynowo-ananasowe - składniki na krem cytrynowo-ananasowy:

  • 2 puszki ananasów
  • 200 g masła
  • 2 budynie śmietankowe (proszek: 2 x 40 g)
  • 2 galaretki cytrynowe

Jak zrobić ciasto cytrynowo-ananasowe?

  • Przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier. Cały czas miksując dodawaj po jednym żółtku. Dodaj olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszaj przy pomocy łyżki. Ciasto wylej do formy o wymiarach 20 x 30 cm uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut. Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój go na dwa blaty. 
  • Jeden z blatów biszkoptu włóż z powrotem do formy. Nasącz go mieszanką wody, soku z cytryny i cukru pudru.
  • Przygotuj krem. Ananasa odsącz z zalewy i pokrój go w kostkę. Sok ananasowy z dwóch puszek przelej do garnka. Do soku dodaj tyle mleka, by łącznie było 3 szklanki płynu. Dodaj również masło. Zagotuj.
  • W dodatkowo 0,5 szklanki mleka rozmieszaj budynie śmietankowe. Mieszankę wlej do gotującego się soku z mlekiem i masłem. Gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się bardzo gęsty. Budyń zdejmij z ognia, dodaj galaretki (proszek), dokładnie wymieszaj. Do gorącego kremu dodaj pokrojonego ananasa, wymieszaj. Ciepły krem wylej na nasączony blat biszkoptu znajdujący się w formie. Przykryj drugim blatem. Nasącz drugi blat biszkoptu mieszanką soku z cytryny, wody i cukru pudru.
  • Ciasto odstaw do ostudzenia, a następnie wstaw na kilka godzin do lodówki.
  • Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!
Ciasto cytrynowo-ananasowe

Ciasto cytrynowo-ananasowe

Ciasto cytrynowo-ananasowe

poniedziałek, stycznia 13, 2020

Piersi z kurczaka w miodzie, musztardzie i orzechach

Piersi z kurczaka w miodzie, musztardzie i orzechach

Piersi z kurczaka pieczone w piekarniku w panierce z orzechów ziemnych, laskowych i migdałów z dodatkiem miodu i musztardy to świetny pomysł na pyszny obiad. Dzięki połączeniu orzechów z musztardą i miodem piersi zyskują nowy, ciekawy smak. No i ten aromat unoszący się w trakcie pieczenia... Polecam wypróbować. :)
Piersi z kurczaka w miodzie, musztardzie i orzechach

Piersi z kurczaka w miodzie, musztardzie i orzechach





Piersi z kurczaka w miodzie, musztardzie i orzechach - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 0,5 szklanki orzeszków ziemnych (użyłam niesolonych)
  • 0,5 szklanki orzechów laskowych
  • 1/3 szklanki migdałów
  • 5 łyżek średnio ostrej musztardy 
  • 5 łyżek płynnego miodu
  • przyprawy: sól, ulubiona przyprawa do kurczaka 

Jak zrobić piersi z kurczaka w miodzie, musztardzie i orzechach?

  • Filety oczyść, osusz, pokrój na mniejsze kawałki, oprósz z dwóch stron solą i ulubioną przyprawą do kurczaka. 
  • Orzechy ziemne, laskowe i migdały rozdrobnij w blenderze.
  • Do miseczki dodaj musztardę, miód i rozdrobnione orzeszki z migdałami. Wymieszaj. 
  • Pokrojone kawałki kurczaka panieruj w przygotowanej mieszance. 
  • Tak przygotowanie kawałki fileta przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut.
Smacznego!
Piersi z kurczaka w miodzie, musztardzie i orzechach

Piersi z kurczaka w miodzie, musztardzie i orzechach

Piersi z kurczaka w miodzie, musztardzie i orzechach

niedziela, stycznia 12, 2020

Ciasto Kinder Bueno (bez pieczenia)

Ciasto Kinder Bueno (bez pieczenia)

Z okazji pierwszych urodzin bloga przygotowałam przepyszne, kremowe ciasto bez pieczenia  inspirowane znanym i lubianym batonikiem Kinder Bueno. Ciasto z składa się z dwóch warstw: budyniowej z orzechami laskowymi i czekoladowej z dodatkiem mleka w proszku. Pycha!
Ciasto Kinder Bueno (bez pieczenia)

Ciasto Kinder Bueno (bez pieczenia)

Ciasto Kinder Bueno (bez pieczenia)

Ciasto Kinder Bueno (bez pieczenia)



Ciasto Kinder Bueno - składniki na masę budyniową z orzechami:

  • 1 l mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego (około 32 g)
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 budynie waniliowe (proszek: 2 x 40 g)
  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g orzechów laskowych

Ciasto Kinder Bueno - składniki na masę czekoladową:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 250 g serka mascarpone
  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka mleka w proszku

Ciasto Kinder Bueno - pozostałe składniki:

  • około 400 g herbatników
  • około 6 łyżek kremu czekoladowego (użyłam Nutelli)
  • 30 g orzechów laskowych

Jak zrobić ciasto Kinder Bueno?

  • W pierwszej kolejności upraż orzechy laskowe. Orzechy wsyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz około 8-10 minut, aż skórka orzechów stanie się ciemniejsza i popęka. Należy pilnować czasu pieczenia, ponieważ orzechy łatwo się przypalają. Odstaw orzechy, by wystygły. Następnie przesyp orzechy do ściereczki, skręć ją u góry i mocno pocieraj. Dzięki temu skórka z łatwością zejdzie z orzechów. Orzechy drobno posiekaj, najlepiej przy pomocy blendera.
  • Przygotuj masę budyniową. W rondelku zagotuj 800 ml z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostałego 200 ml mleka dodaj proszek budyniowy, jajka, żółtka i mąkę pszenną. Zmiksuj. Powstałą mieszankę wlej do gotującego się mleka i cały czas mieszając gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się bardzo gęsty. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
  • Herbatniki wyłóż na dnie formy do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Herbatniki posmaruj cienką warstwą kremu czekoladowego. Ułóż kolejną warstwę herbatników.
  • Przygotuj masę czekoladową. Gorzką czekoladę roztop w kąpieli wodnej z 2 łyżkami mleka. Odstaw do ostudzenia. Mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem. W osobnej misce zmiksuj śmietanę kremówkę, dodaj ostudzoną czekoladę i mleko w proszku. 
  • Do ubitego serka mascarpone dodaj ubitą śmietanę, wymieszaj łyżką
  • Na herbatniki wyłóż masę czekoladową. Na masie czekoladowej ułóż kolejną warstwę herbatników.
  • Miękkie masło utrzyj na puch. Cały czas miksując dodawaj do masła, łyżka po łyżce, wystudzony budyń. Na samym końcu dodaj 100 g posiekanych orzechów laskowych. Wymieszaj.
  • Na herbatniki wyłóż masę budyniową z orzechami. Ułóż kolejną warstwę herbatników. 
  • Wierzch ciasta posmaruj cienką warstwą Nutelli i oprósz pozostałymi, posiekanymi orzechami laskowymi.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Ciasto Kinder Bueno (bez pieczenia)


Ciasto Kinder Bueno (bez pieczenia)


Ciasto Kinder Bueno (bez pieczenia)

Ciasto Kinder Bueno (bez pieczenia)

Źródło przepisu: poprostupycha.pl

sobota, stycznia 11, 2020

Surówka z kapusty pekińskiej z pomidorem i rzodkiewką

Surówka z kapusty pekińskiej z pomidorem i rzodkiewką

Surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem pomidorów, rzodkiewek, jabłka i cebuli to doskonały dodatek do obiadu.
Surówka z kapusty pekińskiej z pomidorem i rzodkiewką

Surówka z kapusty pekińskiej z pomidorem i rzodkiewką






Surówka z kapusty pekińskiej z pomidorem i rzodkiewką - składniki:

  • 0,5 kapusty pekińskiej (około 500-600 g)
  • pęczek rzodkiewki
  • 1 cebula
  • 1 małe jabłko
  • 2 pomidory
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz

Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej z pomidorem i rzodkiewką?

  • Kapustę drobno pokrój.
  • Pomidora sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  • Rzodkiewki pokrój w plasterki.
  • Cebulę i jabłko obierz i pokrój w drobną kostkę.
  • Do miski wrzuć kapustę, dodaj rzodkiewkę, cebulę, jabłko, pomidora, jogurt, majonez, cukier, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
Smacznego!
Surówka z kapusty pekińskiej z pomidorem i rzodkiewką

Surówka z kapusty pekińskiej z pomidorem i rzodkiewką

piątek, stycznia 10, 2020

Kostka brzoskwiniowa

Kostka brzoskwiniowa

Kostka brzoskwiniowa to przepyszne, kremowe, rozpływające się w ustach ciasto składające się z kilku warstw: masy budyniowej, warstwy brzoskwiniowej, kremu śmietanowo-jogurtowego i chrupiącej, kokosowej pianki budyniowej. Kostka brzoskwiniowa wymaga odrobinę pracy i wolnego czasu, ale efekt końcowy jest naprawdę tego wart. Gwarantuję, że smakiem i wyglądem tego ciasta zaskoczycie każdego. Bardzo polecam!
Kostka brzoskwiniowa



Kostka brzoskwiniowa - składniki na kokosową piankę budyniową:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 budynie waniliowe (proszek: 2 x 40 g)
  • 0,5 szklanki oleju
  • 200 g wiórków kokosowych

Kostka brzoskwiniowa - składniki na warstwę brzoskwiniową:

  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 600 ml gorącej wody
  • 1 puszka brzoskwiń

Kostka brzoskwiniowa - składniki na masę budyniową:

  • 500 ml mleka
  • 150 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 budyń waniliowy (proszek: 1 x 40 g)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Kostka brzoskwiniowa - składniki na krem śmietanowo-jogurtowy:

  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

Kostka brzoskwiniowa - pozostałe składniki:

  • kilkanaście sztuk herbatników
  • kilkanaście sztuk podłużnych biszkoptów


Jak zrobić kostkę brzoskwiniową?

  • W pierwszej kolejności przygotuj kokosową piankę budyniową. Białka zmiksuj na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier, cukier waniliowy i miksuj do czasu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Cały czas miksując dodaj przesiany proszek budyniowy i olej.
  • Formę o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy posyp połową wiórek kokosowych. Wyłóż budyniową piankę. Jej wierzch oprósz pozostałymi wiórkami.
  • Budyniową piankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i od razu zmniejsz temperaturę do 120 stopni Celsjusza. Budyniową piankę piecz przez 1,5 godziny. Po upieczeniu pozostaw piankę do całkowitego ostudzenia, a następnie wyjmij z formy.
  • Herbatniki wyłóż na dnie formy o wymiarach 25 x 30 cm wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. 
  • Galaretki zalej wrzątkiem i pozostaw do ostudzenia, następnie wstaw do lodówki, by lekko stężały.
  • Brzoskwinie odsącz z zalewy i pokrój w kostkę. 
  • Przygotuj krem budyniowy. W 400 ml mleka rozpuść masło, cukier i cukier waniliowy. W pozostałych 100 ml mleka rozmieszaj proszek budyniowy, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Powstałą mieszankę wlej do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się bardzo gęsty. Gorący budyń wylej na herbatniki, przestudź, a następnie wstaw formę do lodówki, by masa całkowicie zastygła.
  • Pokrojone brzoskwinie ułóż na kremie budyniowym, zalej tężejącą galaretką. Ponownie wstaw do lodówki, by galaretka całkowicie stężała.
  • W międzyczasie przygotuj krem śmietanowo-jogurtowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj jogurt i przesiany cukier puder. Wolnym strumieniem, cały czas miksując, wlej żelatynę. 
  • 3/4 kremu śmietanowo-jogurtowego wyłóż na masę brzoskwiniową. Na kremie ułóż biszkopty, lekko dociśnij i wyłóż pozostałą część kremu. 
  • Kokosową piankę budyniową oderwij od papieru do pieczenia i ułóż na wierzchu ciasta. 
  • Gotową kostkę brzoskwiniową wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Kostka brzoskwiniowa


Kostka brzoskwiniowa


Źródło przepisu: ilovebake.pl

czwartek, stycznia 09, 2020

Sałatka brokułowa z jajkiem i szynką

Sałatka brokułowa z jajkiem i szynką

Pyszna sałatka z brokułem, szynką i jajkiem z dodatkiem pora, ogórków kiszonych i groszku konserwowego.
Sałatka brokułowa z szynką i jajkiem




Sałatka brokułowa z szynką - składniki:

  • 1 brokuł
  • 1 por
  • 150 g wędzonej szynki
  • 5 jajek
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 2,5 łyżki majonezu
  • sól i pieprz

Jak zrobić sałatkę brokułową z szynką?

  • Ugotuj brokuła. Brokuła umyj i podziel na różyczki. W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru. Na gotującą się wodę wrzuć różyczki brokuła. Od momentu ponownego zagotowania się wody, gotuj brokuła jeszcze przez około 5 minut. Odcedź i pozostaw do ostudzenia.
  • Pora pokrój w cienkie talarki, przelej wrzącą wodą. Odstaw do ostudzenia.
  • Jaja ugotuj na twardo, obierz i pokrój w kostkę.
  • Szynkę i ogórki pokrój w drobną kostkę.
  • Groszek odsącz z zalewy.
  • Do miski dodaj ugotowane różyczki brokułów, pora, jajka, szynkę, ogórka i groszek. Dodaj majonez, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
Smacznego!

Sałatka brokułowa z szynką i jajkiem

środa, stycznia 08, 2020

Ciasto jabłkowe z kremem orzechowym

Ciasto jabłkowe z kremem orzechowym

Pyszne, choć niezbyt słodkie ciasto z jabłkami składające się z kruchego ciasta, warstwy jabłek, kremu orzechowego przygotowanego na bazie orzechów włoskich i polewy czekoladowej. 

Ciasto jabłkowe z kremem orzechowym





Ciasto jabłkowe z kremem orzechowym

Ciasto jabłkowe z kremem orzechowym - składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 60 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto jabłkowe z orzechami - składniki na warstwę jabłkową:

  • 1,5 kg jabłek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 galaretki pomarańczowe

Szarlotka z kremem orzechowym - składniki na warstwę orzechową:

  • 150 g mielonych orzechów włoskich
  • 0,5 szklanki mleka
  • 150 g miękkiego masła
  • 2/3 szklanki cukru pudru

Ciasto jabłkowe z orzechami - składniki na polewę:

  • 40 g gorzkiej czekolady
  • 40 g mlecznego czekolady
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki mleka

Jak zrobić ciasto jabłkowe z kremem orzechowym?

  • Przygotuj ciasto. Na stolnicę wsyp mąkę, dodaj masło i posiekaj nożem. Dodaj jajko, śmietanę, cukier puder i proszek do pieczenia. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Wstaw na około 1 godzinę do lodówki. 
  • Schłodzone ciasto rozwałkuj i przełóż do formy o wymiarach 25 x 30 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut. 
  • Przygotuj warstwę jabłkową. Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Przełóż do rondelka i duś przez około 10-15 minut - do miękkości. Dodaj cukier, wymieszaj. Zestaw z kuchenki, wsyp galaretki i mieszaj do momentu rozpuszczenia się galaretek. Masę jabłkową pozostaw do ostudzenia. Kiedy masa zacznie tężeć wyłóż ją na ciasto.
  • Przygotuj masę orzechową. Orzechy zalej wrzącym mlekiem, odstaw do ostudzenia. Masło utrzyj z cukrem pudrem, stopniowo, cały czas miksując, dodawaj ostudzone orzechy z mlekiem. Masę orzechową wyłóż na całkowicie zastygniętą warstwę jabłkową.
  • Przygotuj polewę. W kąpieli wodnej rozpuść obydwie czekolady, masło i mleko. Dokładnie wymieszaj, udekoruj wierzch ciasta. 
Smacznego!
Ciasto jabłkowe z kremem orzechowym

Ciasto jabłkowe z kremem orzechowym

Ciasto jabłkowe z kremem orzechowym


Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger