Wspaniale pachnące, mięciutkie bułki pszenne z dodatkiem puree z dyni. Pycha!
Bułki dyniowe - składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej chlebowej
- 20 g drożdży
- 0,5 szklanki letniego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 180 g puree z dyni
- 50 g roztopionego masła
- 1 łyżeczka soli
- dodatkowo: 1 jajko + garść pestek dyni
Jak zrobić bułki dyniowe?
- W miseczce rozkrusz drożdże, dodaj cukier i mleko. Wymieszaj, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, puree z dyni, masło i sól. Zagnieć miękkie, gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż je do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw na około 1,5 h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Po tym czasie ponownie wyrób ciasto. Podziel je na 8 równych części. Każdą cześć uformuj na kształt kuli i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut.
- Przed pieczeniem posmaruj bułki rozkłóconym jajkiem i posyp pestkami dyni.
- Bułki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Źródło przepisu: mojewypieki.com