Kotlety rybne z ziemniakami i kukurydzą to świetna propozycja obiadowa, która z pewnością przypadnie do gustu nie tylko najmłodszym. To także doskonały sposób na wykorzystanie zalegających, ugotowanych ziemniaków. :)
Kotlety rybne z ziemniakami i kukurydzą - składniki:
- 500 g rozmrożonych filetów z mintaja
- 2 średnie ugotowane ziemniaki
- 0,5 puszki kukurydzy (po odsączeniu około 110 g)
- 2 jajka
- 0,5 pęczka koperku
- 4 łyżki kaszy manny
- przyprawy: sól i pieprz
- dodatkowo: bułka tarta do obtaczania i olej do smażenia
Jak zrobić kotlety rybne z ziemniakami i kukurydzą?
- Filety z mintaja i ziemniaki zmiksuj w blenderze.
- Rybę i ziemniaki przełóż do miski, dodaj odsączoną kukurydzę, jajka, posiekany koperek, kaszę mannę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
- Powstałą masę odstaw do lodówki na 25-30 minut, do napęcznienia kaszy.
- Po tym czasie formuj z masy niewielkie kotleciki, obtaczaj je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do uzyskania złocistego koloru.