Pyszne, rozpływające się w ustach ciasto składające się z kakaowego biszkoptu, mlecznego kremu i polewy czekoladowej.
Ciasto Milky Way - składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Ciasto Milky Way - składniki na masę:
- 0,5 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego (około 16 g)
- 200 g miękkiego masła
- 2 szklanki mleka w proszku
Ciasto Milky Way - składniki na polewę:
- 100 g masła
- 1/4 szklanki mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 4 łyżki kakao
Jak zrobić ciasto Milky Way?
- Przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Zmniejsz obroty miksera, dodawaj po jednym żółtku. Dodaj mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wmieszaj w masę jajeczną.
- Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej na blachę, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 30 minut.
- Biszkopt pozostaw do ostudzenia, a następnie przekrój go na dwa blaty.
- Przygotuj krem. Na wolnym ogniu zagotuj mleko z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostaw do ostudzenia.
- Miękkie masło dokładnie zmiksuj i wciąż miksując dodawaj naprzemiennie małymi porcjami, łyżka po łyżce, mleko z cukrami i mleko w proszku. Masę dokładnie utrzyj.
- Na pierwszy blat biszkoptu wyłóż mleczny krem i przykryj drugim blatem ciasta.
- Przygotuj polewę. W rondelku rozpuść masło, mleko, cukier i kakao. Wymieszaj, pozostaw do lekkiego ostudzenia. Ciasto polej polewą.
- Ciasto Milky Way wstaw na kilka godzin do lodówki. Ciasto najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej, dlatego na 30 minut przed podaniem warto wyjąć je z lodówki.