Pyszny sernik na zimno z dodatkiem śmietany kremówki, jogurtu naturalnego, czekolady mlecznej i gorzkiej to pyszne ciasto, któremu trudno się oprzeć.
Sernik straciatella na zimno - składniki na spód:
- 250 g herbatników kakaowych
- 120 g masła
Sernik straciatella (bez pieczenia) - składniki na masę serową:
- 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu (u mnie z wiaderka)
- 400 ml śmietany kremówki 30%
- 1 szklanka cukru pudru
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 4 łyżki żelatyny
- 0,5 szklanki wody
- 100 g mlecznej czekolady
- 100 g gorzkiej czekolady
- dodatkowo: 50 g mlecznej lub gorzkiej czekolady do oprószenia sernika
Jak zrobić sernik na zimno straciatella?
- Herbatniki zmiel na pył, a następnie wymieszaj z roztopionym i lekko przestudzonym masłem.
- Herbatniki z masłem wyłóż na spód tortownicy o średnicy 25-26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
- Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno.
- Do osobnego naczynia dodaj ser, cukier i jogurt. Zmiksuj. Dodaj ubitą śmietanę, krótko zmiksuj.
- Do rozpuszczonej żelatyny dodaj dwie łyżki masy serowej, wymieszaj, a następnie wlej do masy.
- Czekolady zetrzyj na dużych oczkach tarki i dodaj do masy serowej. Wymieszaj.
- Masę sernikową wylej na herbatnikowy spód. Wierzch ciasta możesz dodatkowo oprószyć startą czekoladą.
- Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.