Pyszne ciasto bez pieczenia składające się z warstwy jabłkowej, budyniu kajmakowego i polewy kajmakowej z orzechami włoskimi.
Ciasto jabłkowe bez pieczenia - składniki na warstwę jabłkową:
- 1 kg jabłek
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 0,5 szklanki wody
- 1 galaretka cytrynowa
Ciasto jabłkowe z budyniem kajmakowym - składniki na budyń kajmakowy:
- 1,5 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 230 g masy kajmakowej
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (proszek: 1 x 40 g)
- 400 ml śmietany kremówki 30%
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
Ciasto jabłkowe z orzechami (bez pieczenia) - pozostałe składniki:
- około 300 g herbatników kakaowych
- 230 g masy kajmakowej
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
Jak zrobić ciasto jabłkowe z budyniem kajmakowym i orzechami?
- Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
- Pokrojone jabłka przełóż na patelnię lub do garnka i smaż na niewielkiej mocy palnika. Kiedy jabłka staną się miękkie i zaczną się rozpadać dodaj wodę. Całość zagotuj. Jabłka zdejmij z ognia, dodaj galaretkę i mieszaj do czasu, aż galaretka całkowicie się rozpuści. Jabłka pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw je do lodówki, do lekkiego stężenia.
- Formę o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dno formy ułóż warstwę herbatników. Na herbatniki wyłóż lekko tężejące jabłka, wyrównaj. Na jabłkach ułóż kolejną warstwę herbatników. Wstaw do lodówki.
- Przygotuj budyń kajmakowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw do napęcznienia.
- Do rondelka wlej 1 szklankę mleka, dodaj cukier i masę kajmakową. Całość gotuj na niewielkiej mocy palnika. W pozostałym mleku rozmieszaj proszek budyniowy. Kiedy mleko z cukrem i kajmakiem zacznie wrzeć wlej rozmieszany budyń. Cały czas mieszając, gotuj całość przez około 3 minuty, do czasu uzyskania gęstego, kremowego budyniu. Budyń zdejmij z ognia.
- Napęczniałą żelatynę krótko podgrzej i dodaj do budyniu, wymieszaj. Budyń przykryj folią spożywczą i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Cały czas miksując schłodzony budyń kajmakowy dodawaj partiami ubitą kremówkę.
- Krem budyniowy wyłóż na ciasto, ułóż kolejną warstwę herbatników.
- Herbatniki posmaruj masą kajmakową (możesz ją lekko podgrzać, wówczas będzie się lepiej rozsmarowywała) i posyp posiekanymi orzechami włoskimi.
- Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Źródło przepisu: przyslijprzepis.pl