sobota, stycznia 25, 2020

Ciasto jabłkowe z budyniem kajmakowym i orzechami (bez pieczenia)

Ciasto jabłkowe z budyniem kajmakowym i orzechami (bez pieczenia)

Pyszne ciasto bez pieczenia składające się z warstwy jabłkowej, budyniu kajmakowego i polewy kajmakowej z orzechami włoskimi.
Ciasto jabłkowe z budyniem kajmakowym i orzechami (bez pieczenia)

Ciasto jabłkowe z budyniem kajmakowym i orzechami (bez pieczenia)

Ciasto jabłkowe bez pieczenia - składniki na warstwę jabłkową:

  • 1 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 galaretka cytrynowa

Ciasto jabłkowe z budyniem kajmakowym - składniki na budyń kajmakowy:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 230 g masy kajmakowej
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (proszek: 1 x 40 g)
  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

Ciasto jabłkowe z orzechami (bez pieczenia) - pozostałe składniki:

  • około 300 g herbatników kakaowych
  • 230 g masy kajmakowej
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich 

Jak zrobić ciasto jabłkowe z budyniem kajmakowym i orzechami?

  • Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w kostkę. 
  • Pokrojone jabłka przełóż na patelnię lub do garnka i smaż na niewielkiej mocy palnika. Kiedy jabłka staną się miękkie i zaczną się rozpadać dodaj wodę. Całość zagotuj. Jabłka zdejmij z ognia, dodaj galaretkę i mieszaj do czasu, aż galaretka całkowicie się rozpuści. Jabłka pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw je do lodówki, do lekkiego stężenia.
  • Formę o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dno formy ułóż warstwę herbatników. Na herbatniki wyłóż lekko tężejące jabłka, wyrównaj. Na jabłkach ułóż kolejną warstwę herbatników. Wstaw do lodówki.
  • Przygotuj budyń kajmakowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw do napęcznienia.
  • Do rondelka wlej 1 szklankę mleka, dodaj cukier i masę kajmakową. Całość gotuj na niewielkiej mocy palnika. W pozostałym mleku rozmieszaj proszek budyniowy. Kiedy mleko z cukrem i kajmakiem zacznie wrzeć wlej rozmieszany budyń. Cały czas mieszając, gotuj całość przez około 3 minuty, do czasu uzyskania gęstego, kremowego budyniu. Budyń zdejmij z ognia.
  • Napęczniałą żelatynę krótko podgrzej i dodaj do budyniu, wymieszaj. Budyń przykryj folią spożywczą i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Cały czas miksując schłodzony budyń kajmakowy dodawaj partiami ubitą kremówkę. 
  • Krem budyniowy wyłóż na ciasto, ułóż kolejną warstwę herbatników.
  • Herbatniki posmaruj masą kajmakową (możesz ją lekko podgrzać, wówczas będzie się lepiej rozsmarowywała) i posyp posiekanymi orzechami włoskimi.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki. 
Smacznego!
Ciasto jabłkowe z budyniem kajmakowym i orzechami (bez pieczenia)


Ciasto jabłkowe z budyniem kajmakowym i orzechami (bez pieczenia)

Źródło przepisu: przyslijprzepis.pl

piątek, stycznia 24, 2020

Kąski z kurczaka w kefirze i krakersach

Kąski z kurczaka w kefirze i krakersach

Szybkie i proste w przygotowaniu, pieczone kąski z kurczaka marynowane w kefirze oraz ketchupie i panierowane w krakersach.
Kąski z kurczaka w kefirze i krakersach

Kąski z kurczaka w kefirze i krakersach






Piersi z kurczaka w kefirze i krakersach - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 250 ml kefiru
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu
  • 2 łyżki ulubionej przyprawy do kurczaka
  • około 200 g krakersów
  • dodatkowo: olej do posmarowania mięsa


Jak zrobić kąski z kurczaka w kefirze i krakersach?

  • Filety oczyść, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. 
  • Do miski dodaj pokrojonego kurczaka, dodaj przyprawę do kurczaka, kefir i ketchup. Wymieszaj i odstaw na około 1 godzinę do lodówki.
  • Krakersy rozkrusz przy pomocy wałka, tłuczka do mięsa lub w rozdrobnij w blenderze.
  • Mięso wyjmij z mieszanki kefirowo-ketchupowej, panieruj w krakersach i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch mięsa posmaruj olejem przy pomocy pędzelka.
  • Tak przygotowane mięso wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
Smacznego!
Kąski z kurczaka w kefirze i krakersach


Kąski z kurczaka w kefirze i krakersach

Kąski z kurczaka w kefirze i krakersach

czwartek, stycznia 23, 2020

Sernik waniliowo-czekoladowy

Sernik waniliowo-czekoladowy

Waniliowy sernik na herbatnikach z dodatkiem masy czekoladowej przygotowanej na bazie mleka w proszku to pyszne, ciekawe w smaku i niezbyt słodkie ciasto.
Sernik waniliowo-czekoladowy

Sernik waniliowo-czekoladowy




Sernik waniliowo-czekoladowy - składniki na spód:

  • 200 g herbatników
  • 120 g masła

Sernik waniliowo-czekoladowy - składniki na masę serową:

  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu 
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 6 jajek
  • 2 budynie waniliowe (proszek: 2 x 40g)
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka ekstraktu lub aromatu waniliowego

Sernik waniliowo-czekoladowy - składniki na masę czekoladową:

  • 120 g masła
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 szklanki mleka w proszku

Jak zrobić sernik waniliowo-czekoladowy?

  • Herbatniki zmiel na pył, a następnie wymieszaj z roztopionym i lekko przestudzonym masłem. 
  • Herbatniki z masłem wyłóż na spód tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • Przygotuj masę serową. Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Dodaj proszek budyniowy. Krótko zmiksuj. Dodaj śmietankę i ekstrakt lub aromat waniliowy, zmiksuj na najwyższych obrotach miksera. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj twaróg - stopniowo, łyżka po łyżce.
  • Białka ubij na sztywną pianę, delikatnie wmieszaj w masę serową. 
  • Przygotowaną masę serową wyłóż na spód herbatników, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę. Po upieczeniu pozostaw sernik do ostygnięcia.
  • Przygotuj masę czekoladową. W rondelku rozpuść masło z mlekiem, cukrem i kakao. Kiedy wszystkie składniki się rozpuszczą i dobrze ze sobą połączą, zdejmij rondelek z ognia i cały czas energicznie mieszając, stopniowo dodawaj mleko w proszku. Ciepłą masę czekoladową wyłóż na ostudzony sernik i odstaw do całkowitego zastygnięcia.
  • Sernik wstaw na kilka godzin do lodówki.

Smacznego!
Sernik waniliowo-czekoladowy

Sernik waniliowo-czekoladowy

Sernik waniliowo-czekoladowy


Inspiracja: sio-smutki.blogspot.com

środa, stycznia 22, 2020

Placuszki z kaszy manny

Placuszki z kaszy manny

Placki z kaszy manny są proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego naprawdę pyszne! Doskonale smakują na ciepło i na zimno, zarówno oprószone cukrem pudrem, jak i podane z dżemem czy konfiturą. :)
Placuszki z kaszy manny

Placuszki z kaszy manny

Placuszki z kaszy manny






Placuszki z kaszy manny - składniki:

  • 1,5 szklanki kaszy manny
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2,5 łyżki cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Jak zrobić placuszki z kaszy manny?

  • Do miski wsyp kaszę mannę, zalej mlekiem i odstaw na bok na 30 minut.
  • Po upływie powyższego czasu jajka utrzyj z cukrem pudrem, dodaj kaszę z mlekiem i proszek do pieczenia. Całość krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  • Gotowe placki możesz posypać cukrem pudrem.
    Placuszki z kaszy manny

    Placuszki z kaszy manny

    Placuszki z kaszy manny


wtorek, stycznia 21, 2020

Sernik straciatella (bez pieczenia)

Sernik straciatella (bez pieczenia)

Pyszny sernik na zimno z dodatkiem śmietany kremówki, jogurtu naturalnego, czekolady mlecznej i gorzkiej to pyszne ciasto, któremu trudno się oprzeć.
Sernik straciatella (bez pieczenia)

Sernik straciatella (bez pieczenia)





Sernik straciatella na zimno - składniki na spód:

  • 250 g herbatników kakaowych
  • 120 g masła

Sernik straciatella (bez pieczenia) - składniki na masę serową:

  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu (u mnie z wiaderka)
  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki żelatyny
  • 0,5 szklanki wody
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • dodatkowo: 50 g mlecznej lub gorzkiej czekolady do oprószenia sernika

Jak zrobić sernik na zimno straciatella?

  • Herbatniki zmiel na pył, a następnie wymieszaj z roztopionym i lekko przestudzonym masłem. 
  • Herbatniki z masłem wyłóż na spód tortownicy o średnicy 25-26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno.
  • Do osobnego naczynia dodaj ser, cukier i jogurt. Zmiksuj. Dodaj ubitą śmietanę, krótko zmiksuj.
  • Do rozpuszczonej żelatyny dodaj dwie łyżki masy serowej, wymieszaj, a następnie wlej do masy.
  • Czekolady zetrzyj na dużych oczkach tarki i dodaj do masy serowej. Wymieszaj.
  • Masę sernikową wylej na herbatnikowy spód. Wierzch ciasta możesz dodatkowo oprószyć startą czekoladą. 
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Sernik straciatella (bez pieczenia)

Sernik straciatella (bez pieczenia)

poniedziałek, stycznia 20, 2020

Pulpety w sosie musztardowym

Pulpety w sosie musztardowym

Pulpety w sosie musztardowym z dodatkiem pieczarek i marchewki to świetny pomysł na pyszny i szybki w przygotowaniu obiad.
Pulpety w sosie musztardowym




Pulpety w sosie musztardowym - składniki na pulpety:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • przyprawy: sól, pieprz, suszony czosnek, słodka papryka, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie

Pulpety w sosie musztardowym - składniki na sos:

  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • 3 łyżki ostrej musztardy
  • 100 g śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić pulpety w sosie musztardowym?

  • W pierwszej kolejności przygotuj pulpety. Do miski dodaj mięso mielone, drobno posiekaną cebulę, jajko, bułkę tartą oraz sól, pieprz, suszony czosnek i słodką paprykę. Wyrób mięsną masę. Z powstałej masy formuj niewielkie pulpety. 
  • W garnku zagotuj wodę (około 1 litra) ze szczyptą soli, liściem laurowym i zielem angielskim, włóż pulpety i gotuj na niewielkim ogniu przez około 15 minut. 
  • Gotowe pulpety odcedź i odstaw na bok. Odlej 0,5 litra wody pozostałej po gotowaniu pulpetów.
  • Cebulę i pieczarki drobno pokrój. Marchewkę zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, smaż przez 3 minuty. Dodaj pieczarki i marchewkę, smaż przez 10 minut. Na patelnię wlej odlane 0,5 litra wody. Całość duś pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika przez około 10 minut. 
  • Do wysokiego naczynia dodaj mąkę, odrobinę zimnej wody, śmietanę i musztardę. Wymieszaj. Do mieszanki dodaj łyżkę gorącego sosu, ponownie wymieszaj. Zaprawioną mąkę ze śmietaną dodaj do sosu, wymieszaj. Gotuj przez 5 minut. 
  • Do sosu dodaj posiekaną natkę pietruszki. Całość dopraw solą, pieprzem i słodką papryką.
  • Do sosu dodaj pulpety. Całość duś jeszcze przez około 5 minut.
Smacznego!
Pulpety w sosie musztardowym

Pulpety w sosie musztardowym

niedziela, stycznia 19, 2020

Ciasto Milky Way

Ciasto Milky Way

Pyszne, rozpływające się w ustach ciasto składające się z kakaowego biszkoptu, mlecznego kremu i polewy czekoladowej.
Ciasto Milky Way

Ciasto Milky Way





Ciasto Milky Way - składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Ciasto Milky Way - składniki na masę:

  • 0,5 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (około 16 g)
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 szklanki mleka w proszku

Ciasto Milky Way - składniki na polewę:

  • 100 g masła
  • 1/4 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao

Jak zrobić ciasto Milky Way?

  • Przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Zmniejsz obroty miksera, dodawaj po jednym żółtku. Dodaj mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wmieszaj w masę jajeczną.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej na blachę, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 30 minut.
  • Biszkopt pozostaw do ostudzenia, a następnie przekrój go na dwa blaty.
  • Przygotuj krem. Na wolnym ogniu zagotuj mleko z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostaw do ostudzenia.
  • Miękkie masło dokładnie zmiksuj i wciąż miksując dodawaj naprzemiennie małymi porcjami, łyżka po łyżce, mleko z cukrami i mleko w proszku. Masę dokładnie utrzyj. 
  • Na pierwszy blat biszkoptu wyłóż mleczny krem i przykryj drugim blatem ciasta.
  • Przygotuj polewę. W rondelku rozpuść masło, mleko, cukier i kakao. Wymieszaj, pozostaw do lekkiego ostudzenia. Ciasto polej polewą.
  • Ciasto Milky Way wstaw na kilka godzin do lodówki. Ciasto najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej, dlatego na 30 minut przed podaniem warto wyjąć je z lodówki.
Smacznego!
Ciasto Milky Way


Ciasto Milky Way
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger