Ciasto śmietanowo-serowe bez pieczenia z dodatkiem musu brzoskwiniowego, na chrupiącym spodzie, tj. sucharków wymieszanych z kremem czekoladowym to obłędne w smaku ciasto.
Ciasto z brzoskwiniami, sucharkami i kremem czekoladowym - składniki na spód:
- 200 g sucharków
- 300 g kremu czekoladowego (użyłam Nutellę)
Sernik z musem brzoskwiniowym na sucharkach - składniki na masę serową:
- 500 g trzykrotnie mielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
- 400 g śmietany kremówki 30%
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 2,5 łyżki żelatyny
- 1/3 szklanki wody
Sernik z brzoskwiniami na sucharkowo-czekoladowym spodzie - składniki na mus brzoskwiniowy:
- 1 duża puszka brzoskwiń (820-850 ml)
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 500 ml wrzątku
Jak zrobić sernik z musem brzoskwiniowym na czekoladowo-sucharkowym spodzie?
- Sucharki zmiksuj w blenderze na pył.
- Do zmielonych sucharków dodaj krem czekoladowy i dokładnie wymieszaj.
- Tortownicę o średnicy 22-24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Przygotowaną masę sucharkową wyłóż na dno tortownicy, wyrównaj i wstaw do lodówki.
- Przygotuj masę serową. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder i cienkim strumieniem wlej rozpuszczoną żelatynę. Wciąż miksując, partiami dodawaj ser.
- Masę serową wyłóż na czekoladowo-sucharkowy spód. Ciasto ponownie wstaw do lodówki.
- Przygotuj mus brzoskwiniowy. Brzoskwinie odsącz z zalewy i zmiksuj blenderem na gładką masę. Galaretki rozpuść w 500 ml wrzątku. Pozostaw do lekkiego ostudzenia, a następnie dodaj do zmiksowanych brzoskwiń i dokładnie wymieszaj. Mus wstaw do lodówki, do lekkiego stężenia.
- Lekko tężejący mus wylej na masę serową.
- Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.