Kluski ruskie są proste i szybkie w przygotowaniu, i stanowią świetną alternatywę dla tradycyjnych pierogów ruskich. To również świetny (i smaczny:)) sposób na wykorzystanie pozostałych po obiedzie ziemniaków.
Kluski ruskie - składniki:
- 750 g ziemniaków
- 250 g sera białego tłustego lub półtłustego
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 0,5 szklanki mąki
- przyprawy: sól i pieprz
- około 3 łyżki oleju
Jak zrobić kluski ruskie?
- Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i pozostaw do ostudzenia.
- Zimne ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce do mielenia mięsa, dodaj rozgnieciony ser, jajko, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Dopraw solą i pieprzem. Zagnieć ciasto.
- Z ciasta formuj kluski wielkości orzecha włoskiego.
- W dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli i olejem. Na wrzątek wrzucaj po kilka klusek i gotuj około 3 minut, licząc od momentu wypłynięcia klusek na wierzch.