czwartek, stycznia 30, 2020

Roladki drobiowe z serem i natką pietruszki

Roladki drobiowe z serem i natką pietruszki

Pyszne i szybkie w przygotowaniu roladki drobiowe z żółtym serem, masłem i natką pietruszki. 
Roladki drobiowe z serem i natką pietruszki






Roladki drobiowe z serem i natką pietruszki - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 100 g żółtego sera
  • 50 g masła
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 1 jajko
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: bułka tarta do panierowania i olej do smażenia

Jak zrobić roladki drobiowe z serem i natką pietruszki?

  • Mięso umyj i osusz. Każdą pierś przekrój wzdłuż na dwa kotlety. Dość cienko rozbij. 
  • Ser i masło pokrój w słupki, a natkę pietruszki drobno posiekaj.
  • Każdy plaster mięsa oprósz solą i pieprzem, ułóż porcję masła i sera, całość posyp natką pietruszki. Mięso zwiń na kształt roladki. W razie potrzeby możesz spiąć roladki wykałaczkami. 
  • Każdą roladkę panieruj najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej.
  • Roladki smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!
Roladki drobiowe z serem i natką pietruszki

Roladki drobiowe z serem i natką pietruszki

środa, stycznia 29, 2020

Śnieżny puch (bez pieczenia)

Śnieżny puch (bez pieczenia)

Lekkie jak puszek ciasto bez pieczenia na bazie twarogu i śmietany kremówki z dodatkiem galaretki cytrynowej i posypki z wiórków kokosowych. Śnieżny puch to bardzo smaczny i orzeźwiający deser, a jego dodatkową zaletą jest szybkość i prostota wykonania. :)
Śnieżny puch (bez pieczenia)

Śnieżny puch (bez pieczenia)

Śnieżny puch (bez pieczenia)


Śnieżny puch - składniki:

  • 500 g trzykrotnie mielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 500 ml wrzątku
  • kilkanaście sztuk herbatników

Śnieżny puch - składniki na posypkę kokosową:

  • 50 g masła 
  • 1 łyżka cukru
  • 2/3 szklanki wiórków kokosowych

Jak zrobić ciasto śnieżny puch?

  • Galaretki rozpuść we wrzątku i pozostaw do ostudzenia.
  • W rondelku lub na patelni rozpuść masło, dodaj cukier i wiórki kokosowe. Wiórki praż na niewielkiej mocy palnika przez około 3 minuty. Posypkę kokosową pozostaw do ostudzenia. 
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Cały czas miksując dodawaj cukier puder i twaróg. Pod koniec miksowania cienkim strumieniem wlej galaretki.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wyłóż herbatnikami.
  • Na herbatniki wylej masę serową. Wierzch ciasta posyp uprażonymi i ostudzonymi wiórkami kokosowymi.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Śnieżny puch (bez pieczenia)


Śnieżny puch (bez pieczenia)

Śnieżny puch (bez pieczenia)

wtorek, stycznia 28, 2020

Kluski ruskie

Kluski ruskie

Kluski ruskie są proste i szybkie w przygotowaniu, i stanowią świetną alternatywę dla tradycyjnych pierogów ruskich. To również świetny (i smaczny:)) sposób na wykorzystanie pozostałych po obiedzie ziemniaków.





Kluski ruskie - składniki:

  • 750 g ziemniaków
  • 250 g sera białego tłustego lub półtłustego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki mąki
  • przyprawy: sól i pieprz
  • około 3 łyżki oleju


Jak zrobić kluski ruskie?

  • Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i pozostaw do ostudzenia.
  • Zimne ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce do mielenia mięsa, dodaj rozgnieciony ser, jajko, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Dopraw solą i pieprzem. Zagnieć ciasto.
  • Z ciasta formuj kluski wielkości orzecha włoskiego.
  • W dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli i olejem. Na wrzątek wrzucaj po kilka klusek i gotuj około 3 minut, licząc od momentu wypłynięcia klusek na wierzch.
Smacznego!
Kluski ruskie

Kluski ruskie

poniedziałek, stycznia 27, 2020

Sernik z musem brzoskwiniowym na czekoladowo-sucharkowym spodzie (bez pieczenia)

Sernik z musem brzoskwiniowym na czekoladowo-sucharkowym spodzie (bez pieczenia)

Ciasto śmietanowo-serowe bez pieczenia z dodatkiem musu brzoskwiniowego, na chrupiącym spodzie, tj. sucharków wymieszanych z kremem czekoladowym to obłędne w smaku ciasto. 
Sernik z musem brzoskwiniowym na czekoladowo-sucharkowym spodzie (bez pieczenia)

Sernik z musem brzoskwiniowym na czekoladowo-sucharkowym spodzie (bez pieczenia)

Sernik z musem brzoskwiniowym na czekoladowo-sucharkowym spodzie (bez pieczenia)




Ciasto z brzoskwiniami, sucharkami i kremem czekoladowym - składniki na spód:

  • 200 g sucharków
  • 300 g kremu czekoladowego (użyłam Nutellę)

Sernik z musem brzoskwiniowym na sucharkach - składniki na masę serową:

  • 500 g trzykrotnie mielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
  • 400 g śmietany kremówki 30%
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 2,5 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody

Sernik z brzoskwiniami na sucharkowo-czekoladowym spodzie - składniki na mus brzoskwiniowy:

  • 1 duża puszka brzoskwiń (820-850 ml)
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 500 ml wrzątku


Jak zrobić sernik z musem brzoskwiniowym na czekoladowo-sucharkowym spodzie?

  • Sucharki zmiksuj w blenderze na pył.
  • Do zmielonych sucharków dodaj krem czekoladowy i dokładnie wymieszaj.
  • Tortownicę o średnicy 22-24 cm wyłóż papierem do pieczenia. 
  • Przygotowaną masę sucharkową wyłóż na dno tortownicy, wyrównaj i wstaw do lodówki.
  • Przygotuj masę serową. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder i cienkim strumieniem wlej rozpuszczoną żelatynę. Wciąż miksując, partiami dodawaj ser. 
  • Masę serową wyłóż na czekoladowo-sucharkowy spód. Ciasto ponownie wstaw do lodówki.
  • Przygotuj mus brzoskwiniowy. Brzoskwinie odsącz z zalewy i zmiksuj blenderem na gładką masę. Galaretki rozpuść w 500 ml wrzątku. Pozostaw do lekkiego ostudzenia, a następnie dodaj do zmiksowanych brzoskwiń i dokładnie wymieszaj. Mus wstaw do lodówki, do lekkiego stężenia.
  • Lekko tężejący mus wylej na masę serową. 
  • Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Sernik z musem brzoskwiniowym na czekoladowo-sucharkowym spodzie (bez pieczenia)

Sernik z musem brzoskwiniowym na czekoladowo-sucharkowym spodzie (bez pieczenia)

Sernik z musem brzoskwiniowym na czekoladowo-sucharkowym spodzie (bez pieczenia)

niedziela, stycznia 26, 2020

Piersi z kurczaka ze szpinakiem w cieście francuskim

Piersi z kurczaka ze szpinakiem w cieście francuskim

Piersi z kurczaka faszerowane szpinakiem i serem feta zapiekane w cieście francuskim to świetny pomysł na smaczny obiad i ciekawy sposób na przygotowanie kurczaka. 
Piersi z kurczaka ze szpinakiem w cieście francuskim





Piersi z kurczaka ze szpinakiem w cieście francuskim - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (około 270-300 g)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 g mrożonego szpinaku
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 100 g sera feta
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie
  • dodatkowo: 1 łyżka masła klarowanego + 1 jajko

Jak zrobić piersi z kurczaka ze szpinakiem w cieście francuskim?

  • Przygotuj farsz szpinakowy. Na patelni roztop masło i zeszklij drobno pokrojoną cebulę. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i szpinak. Całość smaż do całkowitego odparowania wody. Dodaj śmietanę, wymieszaj i smaż na najmniejszej mocy palnika przez około 3 minuty. Farsz dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i gałką muszkatołową. 
  • Fetę pokrój na mniejsze kawałki.
  • Filety oczyść, osusz i przetnij wzdłuż tak, by powstała kieszeń. Filety dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Do kieszonek powkładaj szpinakowy farsz i pokrojoną fetę.
  • Ciasto francuskie rozwiń i podziel na dwie części. Z każdej strony, wzdłuż dłuższego boku natnij ciasto w taki sposób, by powstały paski o szerokości około 1,5 cm. Środek ciasta pozostaw nienacięty (około 5 cm).
  • Piersi z kurczaka przełóż na ponacinane płaty ciasta francuskiego. Paseczki ciasta zawijaj do środka naprzemiennie po skosie - lewy, prawy, lewy, prawy itd. 
  • Wierzch zawiniętego ciasta posmaruj rozkłóconym jajkiem.
  • Piersi przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut. 
Smacznego!
Piersi z kurczaka ze szpinakiem w cieście francuskim

sobota, stycznia 25, 2020

Ciasto jabłkowe z budyniem kajmakowym i orzechami (bez pieczenia)

Ciasto jabłkowe z budyniem kajmakowym i orzechami (bez pieczenia)

Pyszne ciasto bez pieczenia składające się z warstwy jabłkowej, budyniu kajmakowego i polewy kajmakowej z orzechami włoskimi.
Ciasto jabłkowe z budyniem kajmakowym i orzechami (bez pieczenia)

Ciasto jabłkowe z budyniem kajmakowym i orzechami (bez pieczenia)

Ciasto jabłkowe bez pieczenia - składniki na warstwę jabłkową:

  • 1 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 galaretka cytrynowa

Ciasto jabłkowe z budyniem kajmakowym - składniki na budyń kajmakowy:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 230 g masy kajmakowej
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (proszek: 1 x 40 g)
  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

Ciasto jabłkowe z orzechami (bez pieczenia) - pozostałe składniki:

  • około 300 g herbatników kakaowych
  • 230 g masy kajmakowej
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich 

Jak zrobić ciasto jabłkowe z budyniem kajmakowym i orzechami?

  • Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w kostkę. 
  • Pokrojone jabłka przełóż na patelnię lub do garnka i smaż na niewielkiej mocy palnika. Kiedy jabłka staną się miękkie i zaczną się rozpadać dodaj wodę. Całość zagotuj. Jabłka zdejmij z ognia, dodaj galaretkę i mieszaj do czasu, aż galaretka całkowicie się rozpuści. Jabłka pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw je do lodówki, do lekkiego stężenia.
  • Formę o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dno formy ułóż warstwę herbatników. Na herbatniki wyłóż lekko tężejące jabłka, wyrównaj. Na jabłkach ułóż kolejną warstwę herbatników. Wstaw do lodówki.
  • Przygotuj budyń kajmakowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw do napęcznienia.
  • Do rondelka wlej 1 szklankę mleka, dodaj cukier i masę kajmakową. Całość gotuj na niewielkiej mocy palnika. W pozostałym mleku rozmieszaj proszek budyniowy. Kiedy mleko z cukrem i kajmakiem zacznie wrzeć wlej rozmieszany budyń. Cały czas mieszając, gotuj całość przez około 3 minuty, do czasu uzyskania gęstego, kremowego budyniu. Budyń zdejmij z ognia.
  • Napęczniałą żelatynę krótko podgrzej i dodaj do budyniu, wymieszaj. Budyń przykryj folią spożywczą i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Cały czas miksując schłodzony budyń kajmakowy dodawaj partiami ubitą kremówkę. 
  • Krem budyniowy wyłóż na ciasto, ułóż kolejną warstwę herbatników.
  • Herbatniki posmaruj masą kajmakową (możesz ją lekko podgrzać, wówczas będzie się lepiej rozsmarowywała) i posyp posiekanymi orzechami włoskimi.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki. 
Smacznego!
Ciasto jabłkowe z budyniem kajmakowym i orzechami (bez pieczenia)


Ciasto jabłkowe z budyniem kajmakowym i orzechami (bez pieczenia)

Źródło przepisu: przyslijprzepis.pl

piątek, stycznia 24, 2020

Kąski z kurczaka w kefirze i krakersach

Kąski z kurczaka w kefirze i krakersach

Szybkie i proste w przygotowaniu, pieczone kąski z kurczaka marynowane w kefirze oraz ketchupie i panierowane w krakersach.
Kąski z kurczaka w kefirze i krakersach

Kąski z kurczaka w kefirze i krakersach






Piersi z kurczaka w kefirze i krakersach - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 250 ml kefiru
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu
  • 2 łyżki ulubionej przyprawy do kurczaka
  • około 200 g krakersów
  • dodatkowo: olej do posmarowania mięsa


Jak zrobić kąski z kurczaka w kefirze i krakersach?

  • Filety oczyść, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. 
  • Do miski dodaj pokrojonego kurczaka, dodaj przyprawę do kurczaka, kefir i ketchup. Wymieszaj i odstaw na około 1 godzinę do lodówki.
  • Krakersy rozkrusz przy pomocy wałka, tłuczka do mięsa lub w rozdrobnij w blenderze.
  • Mięso wyjmij z mieszanki kefirowo-ketchupowej, panieruj w krakersach i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch mięsa posmaruj olejem przy pomocy pędzelka.
  • Tak przygotowane mięso wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
Smacznego!
Kąski z kurczaka w kefirze i krakersach


Kąski z kurczaka w kefirze i krakersach

Kąski z kurczaka w kefirze i krakersach
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger