sobota, lutego 01, 2020

Zapiekanka makaronowa z szynką i pieczarkami

Zapiekanka makaronowa z szynką i pieczarkami

Smakowita i pożywna zapiekanka makaronowa z pieczarkami i szynką z dodatkiem sosu jajeczno-śmietanowego z żółtym serem. 
Zapiekanka makaronowa z szynką i pieczarkami









Zapiekanka makaronowa z szynką i pieczarkami - składniki:

  • 500 g makaronu
  • 2 cebule
  • 500 g pieczarek
  • 400 g szynki wędzonej
  • 150 żółtego sera
  • 3 jajka
  • 330 ml śmietanki 18%
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, suszony czosnek, zioła prowansalskie
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić zapiekankę makaronową z szynką i pieczarkami?

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzony makaron przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
  • Pieczarki oczyść i pokrój w półplasterki.
  • Szynkę pokrój w kostkę.
  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę. Smaż przez 3 minuty. 
  • Na patelnię dodaj pieczarki, smaż do całkowitego odparowania wody. Dodaj szynkę, smaż jeszcze przez około 5 minut. 
  • Przesmażone pieczarki z cebulą i szynką przełóż do naczynia żaroodpornego z makaronem. Wymieszaj.
  • Do wysokiego naczynia wbij jajka, dodaj śmietankę oraz sól, pieprz, słodką paprykę, suszony czosnek i zioła prowansalskie. Dokładnie zmiksuj lub wymieszaj rózgą.
  • Ser zetrzyj na dużych oczkach tarki. Połowę sera dodaj do sosu jajecznego ze śmietanką. Wymieszaj i dodaj do makaronu. Całość ponownie dokładnie wymieszaj.
  • Wierzch zapiekanki posyp pozostałym serem.
  • Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
Smacznego!
Zapiekanka makaronowa z szynką i pieczarkami

Zapiekanka makaronowa z szynką i pieczarkami

piątek, stycznia 31, 2020

Ciasto Pawełek z wiśniami

Ciasto Pawełek z wiśniami

Dość słodkie, mocno czekoladowe i niesamowicie pyszne ciasto składające się kakaowego biszkoptu, wiśni, kremu przygotowanego na bazie batoników Pawełek o smaku advocata i gorzkiej czekolady oraz kremu śmietanowego. Pawełek z wiśniami to ciasto, które doskonale sprawdza się podczas świąt czy rodzinnych uroczystości. Polecam! :)
Ciasto Pawełek z wiśniami

Ciasto Pawełek z wiśniami


Ciasto Pawełek z wiśniami - składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 pełne łyżki kakao

Ciasto Pawełek - składniki na poncz:

  • 0,5 szklanki mocnej, osłodzonej kawy
  • 1/3 szklanki nalewki wiśniowej (w wersji bezalkoholowej nalewkę można zastąpić kompotem wiśniowym)

Ciasto Pawełek z wiśniami - składniki na krem pawełkowy:

  • 4 batoniki Pawełek o smaku advocata
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 0,5 szklanki mleka
  • 250 g miękkiego masła

Ciasto Pawełek z wiśniami - składniki na krem śmietanowy:

  • 600 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody
  • 0,5 szklanki cukru pudru

Ciasto Pawełek z wiśniami - pozostałe składniki:

  • 300-350 g wiśni z kompotu
  • 50 g gorzkiej czekolady


Jak zrobić ciasto Pawełek z wiśniami?

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość wymieszaj łyżką lub rózgą. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy.
  • Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 30 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do całkowitego ostudzenia.
  • Ostudzony biszkopt przekrój na dwa blaty. 
  • Przygotuj krem pawełkowy. W rondelku podgrzej połamane na mniejsze kawałki Pawełki, czekoladę, cukier i mleko. Całość gotuj na najmniejszej mocy palnika do całkowitego rozpuszczenia i dokładnego połączenia się składników uważaj jednak, by nie zagotować masy. Masę pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Miękkie masło utrzyj na puch. Cały czas miksując stopniowo dodawaj ostudzony krem pawełkowy. 
  • Wiśnie odsącz z kompotu.
  • Składniki ponczu wymieszaj ze sobą.
  • Formę do pieczenia ponownie wyłóż papierem do pieczenia. Do formy przełóż jeden z blatów i nasącz go połową ponczu. Posmaruj biszkopt cienką warstwą kremu pawełkowego, kolejno wyłóż wiśnie, następnie wyłóż pozostałą część kremu, wyrównaj. Na krem połóż drugi blat biszkoptowy. Nasącz go pozostałym ponczem. Na czas przygotowywania kremu śmietanowego, ciasto wstaw do lodówki.
  • Przygotuj krem śmietanowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Śmietanę kremówki ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder i cienkim strumieniem wlej ostudzoną żelatynę. 
  • Ubitą śmietanę wyłóż na biszkopt. Wierzch warstwy śmietanowej oprósz czekoladą startą na dużych oczkach tarki. 
  • Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Ciasto Pawełek z wiśniami

Ciasto Pawełek z wiśniami

Ciasto Pawełek z wiśniami

Ciasto Pawełek z wiśniami

Źródło przepisu: smaker.pl

czwartek, stycznia 30, 2020

Roladki drobiowe z serem i natką pietruszki

Roladki drobiowe z serem i natką pietruszki

Pyszne i szybkie w przygotowaniu roladki drobiowe z żółtym serem, masłem i natką pietruszki. 
Roladki drobiowe z serem i natką pietruszki






Roladki drobiowe z serem i natką pietruszki - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 100 g żółtego sera
  • 50 g masła
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 1 jajko
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: bułka tarta do panierowania i olej do smażenia

Jak zrobić roladki drobiowe z serem i natką pietruszki?

  • Mięso umyj i osusz. Każdą pierś przekrój wzdłuż na dwa kotlety. Dość cienko rozbij. 
  • Ser i masło pokrój w słupki, a natkę pietruszki drobno posiekaj.
  • Każdy plaster mięsa oprósz solą i pieprzem, ułóż porcję masła i sera, całość posyp natką pietruszki. Mięso zwiń na kształt roladki. W razie potrzeby możesz spiąć roladki wykałaczkami. 
  • Każdą roladkę panieruj najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej.
  • Roladki smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!
Roladki drobiowe z serem i natką pietruszki

Roladki drobiowe z serem i natką pietruszki

środa, stycznia 29, 2020

Śnieżny puch (bez pieczenia)

Śnieżny puch (bez pieczenia)

Lekkie jak puszek ciasto bez pieczenia na bazie twarogu i śmietany kremówki z dodatkiem galaretki cytrynowej i posypki z wiórków kokosowych. Śnieżny puch to bardzo smaczny i orzeźwiający deser, a jego dodatkową zaletą jest szybkość i prostota wykonania. :)
Śnieżny puch (bez pieczenia)

Śnieżny puch (bez pieczenia)

Śnieżny puch (bez pieczenia)


Śnieżny puch - składniki:

  • 500 g trzykrotnie mielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 500 ml wrzątku
  • kilkanaście sztuk herbatników

Śnieżny puch - składniki na posypkę kokosową:

  • 50 g masła 
  • 1 łyżka cukru
  • 2/3 szklanki wiórków kokosowych

Jak zrobić ciasto śnieżny puch?

  • Galaretki rozpuść we wrzątku i pozostaw do ostudzenia.
  • W rondelku lub na patelni rozpuść masło, dodaj cukier i wiórki kokosowe. Wiórki praż na niewielkiej mocy palnika przez około 3 minuty. Posypkę kokosową pozostaw do ostudzenia. 
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Cały czas miksując dodawaj cukier puder i twaróg. Pod koniec miksowania cienkim strumieniem wlej galaretki.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wyłóż herbatnikami.
  • Na herbatniki wylej masę serową. Wierzch ciasta posyp uprażonymi i ostudzonymi wiórkami kokosowymi.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Śnieżny puch (bez pieczenia)


Śnieżny puch (bez pieczenia)

Śnieżny puch (bez pieczenia)

wtorek, stycznia 28, 2020

Kluski ruskie

Kluski ruskie

Kluski ruskie są proste i szybkie w przygotowaniu, i stanowią świetną alternatywę dla tradycyjnych pierogów ruskich. To również świetny (i smaczny:)) sposób na wykorzystanie pozostałych po obiedzie ziemniaków.





Kluski ruskie - składniki:

  • 750 g ziemniaków
  • 250 g sera białego tłustego lub półtłustego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki mąki
  • przyprawy: sól i pieprz
  • około 3 łyżki oleju


Jak zrobić kluski ruskie?

  • Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i pozostaw do ostudzenia.
  • Zimne ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce do mielenia mięsa, dodaj rozgnieciony ser, jajko, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Dopraw solą i pieprzem. Zagnieć ciasto.
  • Z ciasta formuj kluski wielkości orzecha włoskiego.
  • W dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli i olejem. Na wrzątek wrzucaj po kilka klusek i gotuj około 3 minut, licząc od momentu wypłynięcia klusek na wierzch.
Smacznego!
Kluski ruskie

Kluski ruskie

poniedziałek, stycznia 27, 2020

Sernik z musem brzoskwiniowym na czekoladowo-sucharkowym spodzie (bez pieczenia)

Sernik z musem brzoskwiniowym na czekoladowo-sucharkowym spodzie (bez pieczenia)

Ciasto śmietanowo-serowe bez pieczenia z dodatkiem musu brzoskwiniowego, na chrupiącym spodzie, tj. sucharków wymieszanych z kremem czekoladowym to obłędne w smaku ciasto. 
Sernik z musem brzoskwiniowym na czekoladowo-sucharkowym spodzie (bez pieczenia)

Sernik z musem brzoskwiniowym na czekoladowo-sucharkowym spodzie (bez pieczenia)

Sernik z musem brzoskwiniowym na czekoladowo-sucharkowym spodzie (bez pieczenia)




Ciasto z brzoskwiniami, sucharkami i kremem czekoladowym - składniki na spód:

  • 200 g sucharków
  • 300 g kremu czekoladowego (użyłam Nutellę)

Sernik z musem brzoskwiniowym na sucharkach - składniki na masę serową:

  • 500 g trzykrotnie mielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
  • 400 g śmietany kremówki 30%
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 2,5 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody

Sernik z brzoskwiniami na sucharkowo-czekoladowym spodzie - składniki na mus brzoskwiniowy:

  • 1 duża puszka brzoskwiń (820-850 ml)
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 500 ml wrzątku


Jak zrobić sernik z musem brzoskwiniowym na czekoladowo-sucharkowym spodzie?

  • Sucharki zmiksuj w blenderze na pył.
  • Do zmielonych sucharków dodaj krem czekoladowy i dokładnie wymieszaj.
  • Tortownicę o średnicy 22-24 cm wyłóż papierem do pieczenia. 
  • Przygotowaną masę sucharkową wyłóż na dno tortownicy, wyrównaj i wstaw do lodówki.
  • Przygotuj masę serową. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder i cienkim strumieniem wlej rozpuszczoną żelatynę. Wciąż miksując, partiami dodawaj ser. 
  • Masę serową wyłóż na czekoladowo-sucharkowy spód. Ciasto ponownie wstaw do lodówki.
  • Przygotuj mus brzoskwiniowy. Brzoskwinie odsącz z zalewy i zmiksuj blenderem na gładką masę. Galaretki rozpuść w 500 ml wrzątku. Pozostaw do lekkiego ostudzenia, a następnie dodaj do zmiksowanych brzoskwiń i dokładnie wymieszaj. Mus wstaw do lodówki, do lekkiego stężenia.
  • Lekko tężejący mus wylej na masę serową. 
  • Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Sernik z musem brzoskwiniowym na czekoladowo-sucharkowym spodzie (bez pieczenia)

Sernik z musem brzoskwiniowym na czekoladowo-sucharkowym spodzie (bez pieczenia)

Sernik z musem brzoskwiniowym na czekoladowo-sucharkowym spodzie (bez pieczenia)

niedziela, stycznia 26, 2020

Piersi z kurczaka ze szpinakiem w cieście francuskim

Piersi z kurczaka ze szpinakiem w cieście francuskim

Piersi z kurczaka faszerowane szpinakiem i serem feta zapiekane w cieście francuskim to świetny pomysł na smaczny obiad i ciekawy sposób na przygotowanie kurczaka. 
Piersi z kurczaka ze szpinakiem w cieście francuskim





Piersi z kurczaka ze szpinakiem w cieście francuskim - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (około 270-300 g)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 g mrożonego szpinaku
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 100 g sera feta
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie
  • dodatkowo: 1 łyżka masła klarowanego + 1 jajko

Jak zrobić piersi z kurczaka ze szpinakiem w cieście francuskim?

  • Przygotuj farsz szpinakowy. Na patelni roztop masło i zeszklij drobno pokrojoną cebulę. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i szpinak. Całość smaż do całkowitego odparowania wody. Dodaj śmietanę, wymieszaj i smaż na najmniejszej mocy palnika przez około 3 minuty. Farsz dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i gałką muszkatołową. 
  • Fetę pokrój na mniejsze kawałki.
  • Filety oczyść, osusz i przetnij wzdłuż tak, by powstała kieszeń. Filety dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Do kieszonek powkładaj szpinakowy farsz i pokrojoną fetę.
  • Ciasto francuskie rozwiń i podziel na dwie części. Z każdej strony, wzdłuż dłuższego boku natnij ciasto w taki sposób, by powstały paski o szerokości około 1,5 cm. Środek ciasta pozostaw nienacięty (około 5 cm).
  • Piersi z kurczaka przełóż na ponacinane płaty ciasta francuskiego. Paseczki ciasta zawijaj do środka naprzemiennie po skosie - lewy, prawy, lewy, prawy itd. 
  • Wierzch zawiniętego ciasta posmaruj rozkłóconym jajkiem.
  • Piersi przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut. 
Smacznego!
Piersi z kurczaka ze szpinakiem w cieście francuskim

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger