Smakowita i pożywna zapiekanka makaronowa z pieczarkami i szynką z dodatkiem sosu jajeczno-śmietanowego z żółtym serem.
Zapiekanka makaronowa z szynką i pieczarkami - składniki:
- 500 g makaronu
- 2 cebule
- 500 g pieczarek
- 400 g szynki wędzonej
- 150 żółtego sera
- 3 jajka
- 330 ml śmietanki 18%
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, suszony czosnek, zioła prowansalskie
- dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić zapiekankę makaronową z szynką i pieczarkami?
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzony makaron przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Pieczarki oczyść i pokrój w półplasterki.
- Szynkę pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę. Smaż przez 3 minuty.
- Na patelnię dodaj pieczarki, smaż do całkowitego odparowania wody. Dodaj szynkę, smaż jeszcze przez około 5 minut.
- Przesmażone pieczarki z cebulą i szynką przełóż do naczynia żaroodpornego z makaronem. Wymieszaj.
- Do wysokiego naczynia wbij jajka, dodaj śmietankę oraz sól, pieprz, słodką paprykę, suszony czosnek i zioła prowansalskie. Dokładnie zmiksuj lub wymieszaj rózgą.
- Ser zetrzyj na dużych oczkach tarki. Połowę sera dodaj do sosu jajecznego ze śmietanką. Wymieszaj i dodaj do makaronu. Całość ponownie dokładnie wymieszaj.
- Wierzch zapiekanki posyp pozostałym serem.
- Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.