Kruche, kakaowe ciasto składające się z warstwy budyniowej, brzoskwiń w puszce i pysznej masy kokosowej.
Ciasto z budyniem, kokosem i brzoskwiniami - składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 200 g masła
- 6 żółtek
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kakao
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Kokosowo-budyniowe ciasto z brzoskwiniami - składniki na masę budyniową:
- 2 budynie śmietankowe (proszek: 2 x 40 g)
- 3 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
Kruche ciasto z brzoskwiniami, kokosem i budyniem - składniki na masę kokosową:
- 6 białek
- 1 szklanka cukru
- 150 g wiórków kokosowych
- 1 budyń śmietankowy (proszek: 40 g)
- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 ml śmietany kremówki 30%
Ciasto z brzoskwiniami, kokosem i budyniem - pozostałe składniki:
- 1 puszka brzoskwiń
Jak zrobić ciasto z budyniem, kokosem i brzoskwiniami?
- Przygotuj ciasto. Na stolnicę wsyp mąkę, dodaj posiekane masło, żółtka, cukier, kakao i proszek do pieczenia. Z podanych składników zagnieć kruche ciasto.
- Ciasto podziel na dwie części: 2/3 i 1/3. Mniejszą cześć uformuj na kształt kuli, zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki.
- Formę o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wylep większą częścią ciasta.
- Brzoskwinie odsącz z zalewy i pokrój w kostkę.
- W rondelku zagotuj 2 szklanki mleka z cukrem. W pozostałej szklance mleka rozmieszaj proszki budyniowe. Na gotujące się mleko wlej rozmieszane proszki, i cały czas mieszając, ugotuj gęsty budyń. Budyń odstaw na około 15-20 minut, do lekkiego ostudzenia.
- Jeszcze ciepły, ale nie gorący budyń wylej na kruche ciasto.
- Na masie budyniowej poukładaj pokrojone brzoskwiniowe.
- Przygotuj masę kokosową. Do miseczki wsyp wiórki kokosowe, budyń w proszku i mąkę ziemniaczaną, wymieszaj i odstaw na bok. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier. Zmniejsz obroty miksera i dodaj wymieszane wiórki kokosowe z proszkiem budyniowym i mąką ziemniaczaną. Na koniec wlej śmietanę kremówkę, krótko zmiksuj. Masę wyłóż na brzoskwinie.
- Z zamrażarki wyjmij pozostałą część ciasta i zetrzyj ją na dużych oczkach tarki na masę kokosową.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę.