środa, lutego 05, 2020

Kotlety drobiowe z jajkiem na twardo

Kotlety drobiowe z jajkiem na twardo

Mielone kotlety drobiowe z dodatkiem jajka ugotowanego na twardo to świetne urozmaicenie klasycznych kotletów mielonych.

Kotlety drobiowe z jajkiem na twardo




Kotlety drobiowe z jajkiem na twardo - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 1 cebula
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 jajko surowe
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki majonezu
  • 0,5 pęczka koperku
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: bułka tarta do obtaczania i olej do smażenia

Jak zrobić kotlety drobiowe z jajkiem na twardo?

  • Piersi oczyść, pokrój w kostkę i zmiel w maszynce do mielenia mięsa lub zmiksuj blenderem. 
  • Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju.
  • Jajka pokrój w kostkę. 
  • Do miski dodaj mięso, ostudzoną i przesmażoną cebulę, surowe jajko, ugotowane jajka, bułkę tartą, majonez, posiekany koperek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj. 
  • Z powstałej masy formuj kotleciki i obtaczaj je w bułce tartej. 
  • Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Kotlety drobiowe z jajkiem na twardo
Kotlety drobiowe z jajkiem na twardo

wtorek, lutego 04, 2020

Ciasto Użądlenie Pszczoły

Ciasto Użądlenie Pszczoły

Przepyszne, rozpływające się w ustach ciasto z kremem budyniowo-śmietankowym, dżemem morelowym i płatkami migdałowymi. 
Ciasto Użądlenie Pszczoły





Ciasto Użądlenie Pszczoły - składniki na ciasto:

  • 4 duże jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 3 łyżki oleju
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 70 g płatków migdałowym

Ciasto Użądlenie Pszczoły - składniki na krem:

  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 budyń waniliowy (proszek: 40 g)
  • 350 ml śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody

Pozostałe składniki:

  • 3 łyżki dżemu morelowego


Jak zrobić ciasto Użądlenie Pszczoły?

  • Przygotuj ciasto.Jajka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując, wlej do masy jajecznej olej. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i krótko zmiksuj na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników.
  • Spód tortownicy o średnicy 24-25 cm wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj go cieniutką warstwą oleju. Ciasto przelej do tortownicy, posyp płatkami migdałowymi i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut. 
  • Ciasto pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój je na dwa blaty.
  • Przygotuj krem. W rondelku zagotuj 350 ml mleka z cukrem i cukrem waniliowym.
  • W pozostałym mleku rozmieszaj proszek budyniowy. Powstałą mieszankę wlej na gotujące się mleko i ugotuj gęsty budyń.
  • Budyń odstaw do całkowitego ostudzenia.
  • Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Wystudzony budyń zmiksuj, a następnie dodaj do niego ubitą śmietanę. Na koniec cienkim strumieniem wlej żelatynę. Dokładnie zmiksuj. Krem będzie dość rzadki, ale tak ma być. 
  • Dolną część biszkoptu umieść w tortownicy. Na spodzie biszkoptu rozsmaruj dżem morelowy. Na biszkopt z dżemem wyłóż krem. Na kremie ułóż drugą część biszkoptu, delikatnie dociśnij. 
  • Ciasto przełóż na kilka godzin do lodówki. 
Smacznego!
Ciasto Użądlenie Pszczoły


Źródło przepisu: gotujebolubie.pl

wtorek, lutego 04, 2020

Makaron z sosem pieczarkowym z klopsikami

Makaron z sosem pieczarkowym z klopsikami

Makaron z sosem pieczarkowym z serkiem topionym, śmietanką i klopsikami drobiowymi to danie, które choć nie zachwyca swym wyglądem, jest naprawdę pyszne.
Makaron z sosem pieczarkowym z klopsikami



Makaron z sosem pieczarkowym z klopsikami - składniki:

  • 400 g makaronu
  • 500 g drobiowego mięsa mielonego 
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 500 g pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 500 ml śmietanki 18%
  • 200 g serka topionego 
  • 100 g żółtego sera
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić makaron z sosem pieczarkowym z klopsikami?

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Mięso przełóż do miski, dodaj jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. Z masy uformuj niewielkie klopsiki, a następnie przesmaż je na rozgrzanym oleju, do zarumienienia. 
  • Cebulę pokrój w drobną kostkę, a pieczarki w półplasterki.
  • Na rozgrzany olej wrzuć cebulę, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i pieczarki. Smaż do momentu całkowitego odparowania płynu z patelni. 
  • Następnie wlej śmietankę i dodaj serek topiony porwany na mniejsze kawałki. Całość duś na niewielkiej mocy palnika przez około 5-8 minut, aż serek całkowicie się rozpuści. Sos dopraw solą i pieprzem. Do sosu włóż klopsiki. 
  • Na talerz wyłóż porcję makaronu i sosu. Wierzch sosu posyp żółtym serem startym na średnich oczkach tarki. 
Smacznego!
Makaron z sosem pieczarkowym z klopsikami

poniedziałek, lutego 03, 2020

Surówka Gyros

Surówka Gyros

Surówka z kapusty pekińskiej z pomidorem, ogórkiem kiszonym, czerwoną cebulą i rzodkiewką z dodatkiem pysznego sosu i przyprawy gyros to doskonały dodatek do obiadu.
Surówka Gyros

Surówka Gyros




Surówka Gyros - składniki:

  • 0,5 kapusty pekińskiej (około 500-600 g)
  • 2 pomidory
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 cebula czerwona
  • pęczek rzodkiewki
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: pieprz, przyprawa gyros

Jak zrobić surówkę Gyros?

  • Kapustę oczyść i drobno pokrój.
  • Pomidory i czerwoną cebulę pokrój w kostkę. 
  • Rzodkiewki i ogórki kiszone pokrój w półplasterki.
  • Do miseczki dodaj majonez, ketchup, musztardę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wymieszaj.
  • Do miski dodaj kapustę, pomidory, ogórki kiszone, czerwoną cebulę, rzodkiewki i przygotowany sos. Całość dopraw pieprzem i przyprawą gyros. Dokładnie wymieszaj.
Smacznego!
Surówka Gyros


Surówka Gyros

niedziela, lutego 02, 2020

Ciasto z budyniem, kokosem i brzoskwiniami

Ciasto z budyniem, kokosem i brzoskwiniami

Kruche, kakaowe ciasto składające się z warstwy budyniowej, brzoskwiń w puszce i pysznej masy kokosowej.
Ciasto z budyniem, kokosem i brzoskwiniami



Ciasto z budyniem, kokosem i brzoskwiniami - składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 6 żółtek
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Kokosowo-budyniowe ciasto z brzoskwiniami - składniki na masę budyniową:

  • 2 budynie śmietankowe (proszek: 2 x 40 g)
  • 3 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru

Kruche ciasto z brzoskwiniami, kokosem i budyniem - składniki na masę kokosową:

  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 1 budyń śmietankowy (proszek: 40 g)
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 ml śmietany kremówki 30%

Ciasto z brzoskwiniami, kokosem i budyniem - pozostałe składniki:

  • 1 puszka brzoskwiń


Jak zrobić ciasto z budyniem, kokosem i brzoskwiniami?

  • Przygotuj ciasto. Na stolnicę wsyp mąkę, dodaj posiekane masło, żółtka, cukier, kakao i proszek do pieczenia. Z podanych składników zagnieć kruche ciasto.
  • Ciasto podziel na dwie części: 2/3 i 1/3. Mniejszą cześć uformuj na kształt kuli, zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki. 
  • Formę o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wylep większą częścią ciasta.
  • Brzoskwinie odsącz z zalewy i pokrój w kostkę. 
  • W rondelku zagotuj 2 szklanki mleka z cukrem. W pozostałej szklance mleka rozmieszaj proszki budyniowe. Na gotujące się mleko wlej rozmieszane proszki, i cały czas mieszając, ugotuj gęsty budyń. Budyń odstaw na około 15-20 minut, do lekkiego ostudzenia. 
  • Jeszcze ciepły, ale nie gorący budyń wylej na kruche ciasto.
  • Na masie budyniowej poukładaj pokrojone brzoskwiniowe. 
  • Przygotuj masę kokosową. Do miseczki wsyp wiórki kokosowe, budyń w proszku i mąkę ziemniaczaną, wymieszaj i odstaw na bok. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier. Zmniejsz obroty miksera i dodaj wymieszane wiórki kokosowe z proszkiem budyniowym i mąką ziemniaczaną. Na koniec wlej śmietanę kremówkę, krótko zmiksuj. Masę wyłóż na brzoskwinie.
  • Z zamrażarki wyjmij pozostałą część ciasta i zetrzyj ją na dużych oczkach tarki na masę kokosową.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę.
Smacznego!
Ciasto z budyniem, kokosem i brzoskwiniami
Ciasto z budyniem, kokosem i brzoskwiniami

Źródło przepisu: przyslijprzepis.pl

sobota, lutego 01, 2020

Zapiekanka makaronowa z szynką i pieczarkami

Zapiekanka makaronowa z szynką i pieczarkami

Smakowita i pożywna zapiekanka makaronowa z pieczarkami i szynką z dodatkiem sosu jajeczno-śmietanowego z żółtym serem. 
Zapiekanka makaronowa z szynką i pieczarkami









Zapiekanka makaronowa z szynką i pieczarkami - składniki:

  • 500 g makaronu
  • 2 cebule
  • 500 g pieczarek
  • 400 g szynki wędzonej
  • 150 żółtego sera
  • 3 jajka
  • 330 ml śmietanki 18%
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, suszony czosnek, zioła prowansalskie
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić zapiekankę makaronową z szynką i pieczarkami?

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzony makaron przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
  • Pieczarki oczyść i pokrój w półplasterki.
  • Szynkę pokrój w kostkę.
  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę. Smaż przez 3 minuty. 
  • Na patelnię dodaj pieczarki, smaż do całkowitego odparowania wody. Dodaj szynkę, smaż jeszcze przez około 5 minut. 
  • Przesmażone pieczarki z cebulą i szynką przełóż do naczynia żaroodpornego z makaronem. Wymieszaj.
  • Do wysokiego naczynia wbij jajka, dodaj śmietankę oraz sól, pieprz, słodką paprykę, suszony czosnek i zioła prowansalskie. Dokładnie zmiksuj lub wymieszaj rózgą.
  • Ser zetrzyj na dużych oczkach tarki. Połowę sera dodaj do sosu jajecznego ze śmietanką. Wymieszaj i dodaj do makaronu. Całość ponownie dokładnie wymieszaj.
  • Wierzch zapiekanki posyp pozostałym serem.
  • Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
Smacznego!
Zapiekanka makaronowa z szynką i pieczarkami

Zapiekanka makaronowa z szynką i pieczarkami

piątek, stycznia 31, 2020

Ciasto Pawełek z wiśniami

Ciasto Pawełek z wiśniami

Dość słodkie, mocno czekoladowe i niesamowicie pyszne ciasto składające się kakaowego biszkoptu, wiśni, kremu przygotowanego na bazie batoników Pawełek o smaku advocata i gorzkiej czekolady oraz kremu śmietanowego. Pawełek z wiśniami to ciasto, które doskonale sprawdza się podczas świąt czy rodzinnych uroczystości. Polecam! :)
Ciasto Pawełek z wiśniami

Ciasto Pawełek z wiśniami


Ciasto Pawełek z wiśniami - składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 pełne łyżki kakao

Ciasto Pawełek - składniki na poncz:

  • 0,5 szklanki mocnej, osłodzonej kawy
  • 1/3 szklanki nalewki wiśniowej (w wersji bezalkoholowej nalewkę można zastąpić kompotem wiśniowym)

Ciasto Pawełek z wiśniami - składniki na krem pawełkowy:

  • 4 batoniki Pawełek o smaku advocata
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 0,5 szklanki mleka
  • 250 g miękkiego masła

Ciasto Pawełek z wiśniami - składniki na krem śmietanowy:

  • 600 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody
  • 0,5 szklanki cukru pudru

Ciasto Pawełek z wiśniami - pozostałe składniki:

  • 300-350 g wiśni z kompotu
  • 50 g gorzkiej czekolady


Jak zrobić ciasto Pawełek z wiśniami?

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość wymieszaj łyżką lub rózgą. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy.
  • Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 30 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do całkowitego ostudzenia.
  • Ostudzony biszkopt przekrój na dwa blaty. 
  • Przygotuj krem pawełkowy. W rondelku podgrzej połamane na mniejsze kawałki Pawełki, czekoladę, cukier i mleko. Całość gotuj na najmniejszej mocy palnika do całkowitego rozpuszczenia i dokładnego połączenia się składników uważaj jednak, by nie zagotować masy. Masę pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Miękkie masło utrzyj na puch. Cały czas miksując stopniowo dodawaj ostudzony krem pawełkowy. 
  • Wiśnie odsącz z kompotu.
  • Składniki ponczu wymieszaj ze sobą.
  • Formę do pieczenia ponownie wyłóż papierem do pieczenia. Do formy przełóż jeden z blatów i nasącz go połową ponczu. Posmaruj biszkopt cienką warstwą kremu pawełkowego, kolejno wyłóż wiśnie, następnie wyłóż pozostałą część kremu, wyrównaj. Na krem połóż drugi blat biszkoptowy. Nasącz go pozostałym ponczem. Na czas przygotowywania kremu śmietanowego, ciasto wstaw do lodówki.
  • Przygotuj krem śmietanowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Śmietanę kremówki ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder i cienkim strumieniem wlej ostudzoną żelatynę. 
  • Ubitą śmietanę wyłóż na biszkopt. Wierzch warstwy śmietanowej oprósz czekoladą startą na dużych oczkach tarki. 
  • Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Ciasto Pawełek z wiśniami

Ciasto Pawełek z wiśniami

Ciasto Pawełek z wiśniami

Ciasto Pawełek z wiśniami

Źródło przepisu: smaker.pl
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger