Wilgotne i puszyste ciasto z morelami na kefirze, które przygotujesz w 5 minut. :)
Ciasto z morelami - składniki:
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 400 g kefiru
- 0,5 szklanki oleju
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy (16 g)
- 350 g moreli
- dodatkowo: bułka tarta i cukier puder
Jak zrobić ciasto z morelami na kefirze?
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę, dodaj kefir, olej i krótko zmiksuj.
- Do ciasta dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier waniliowy, ponownie krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
- Morele przekrój na połówki i wyjmij pestki.
- Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Ciasto przelej do formy. Wierzch ciasta posyp niewielką ilością bułki tartej tak, by powstała jej cienka warstwa. Ułóż pokrojone morele.
- Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 1 godzinę - do suchego patyczka.
- Wierzch gotowego ciasta możesz oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!