Rozpływające się w ustach ciasto składające się z biszkoptu, galaretki z dżemem wiśniowym, kremu budyniowego, bezy makowo-kokosowej i polewy czekoladowej. Jestem przekonana, że na jednym kawałku się nie skończy. :)
Ciasto Biskup - składniki na biszkopt:
- 3 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto Biskup - składniki na warstwę wiśniową:
- 350 g dżemu wiśniowego
- 2 galaretki wiśniowe
- 2 szklanki wody
Ciasto Biskup - składniki na masę budyniową:
- 2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
- 4 żółtka
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 200 g miękkiego masła
Ciasto Biskup - składniki na bezę makowo-kokosową:
- 4 białka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka suchego maku
- 1 szklanka wiórków kokosowych
Ciasto Biskup - składniki na polewę czekoladową:
- 100 g masła
- 0,5 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mleka
- 4 łyżki kakao
Pozostałe składniki:
- wiórki kokosowe do posypania
Jak zrobić ciasto Biskup?
- W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier do czasu, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejsz obroty miksera i wciąż miksując, dodawaj po jednym żółtku. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie wmieszaj przy pomocy łyżki lub szpatułki.
- Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 30 minut - do suchego patyczka.
- Przygotuj warstwę wiśniową. Zagotuj 2 szklanki wody, rozpuść galaretki i dokładnie wymieszaj. Do gorących galaretek dodaj dżem, ponownie wymieszaj. Warstwę wiśniową pozostaw do ostudzenia i lekkiego stężenia. Warstwę wiśniową wyłóż na ostudzony biszkopt. Formę z ciastem wstaw do lodówki.
- Przygotuj masę budyniową. W rondelku zagotuj 1,5 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałej 0,5 szklanki mleka rozmieszaj żółtka z mąką pszenną i mąką ziemniaczaną. Mieszankę wlej na gotujące się mleko i cały czas mieszając ugotuj gęsty budyń. Pozostaw do ostudzenia.
- Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń.
- Masę budyniową wyłóż na całkowicie stężałą warstwę wiśniową.
- Przygotuj bezę makowo-kokosową. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodaj partiami cukier. Na koniec wsyp mak i wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszaj łyżką.
- Formę do pieczenia o średnicy 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
- Bezę makowo-kokosową pozostaw do ostudzenia, a następnie wyłóż ją na masę budyniową. Lekko dociśnij.
- Przygotuj polewę. W rondelku rozpuść masło, dodaj cukier, mleko i kakao. Dokładnie wymieszaj. Polewę pozostaw do ostudzenia.
- Polewę czekoladową wyłóż na wierzch bezy makowo-kokosowej. Ciasto oprósz wiórkami kokosowymi.
- Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.