niedziela, lutego 09, 2020

Ciasto Biskup

Ciasto Biskup

Rozpływające się w ustach ciasto składające się z biszkoptu, galaretki z dżemem wiśniowym, kremu budyniowego, bezy makowo-kokosowej i polewy czekoladowej. Jestem przekonana, że na jednym kawałku się nie skończy. :)
Ciasto Biskup

Ciasto Biskup - składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto Biskup - składniki na warstwę wiśniową:

  • 350 g dżemu wiśniowego
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 2 szklanki wody

Ciasto Biskup - składniki na masę budyniową:

  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 4 żółtka
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 200 g miękkiego masła

Ciasto Biskup - składniki na bezę makowo-kokosową:

  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka suchego maku
  • 1 szklanka wiórków kokosowych

Ciasto Biskup - składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mleka
  • 4 łyżki kakao

Pozostałe składniki:

  • wiórki kokosowe do posypania


Jak zrobić ciasto Biskup?

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier do czasu, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejsz obroty miksera i wciąż miksując, dodawaj po jednym żółtku. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie wmieszaj przy pomocy łyżki lub szpatułki.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 30 minut - do suchego patyczka.
  • Przygotuj warstwę wiśniową. Zagotuj 2 szklanki wody, rozpuść galaretki i dokładnie wymieszaj. Do gorących galaretek dodaj dżem, ponownie wymieszaj. Warstwę wiśniową pozostaw do ostudzenia i lekkiego stężenia. Warstwę wiśniową wyłóż na ostudzony biszkopt. Formę z ciastem wstaw do lodówki.
  • Przygotuj masę budyniową. W rondelku zagotuj 1,5 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałej 0,5 szklanki mleka rozmieszaj żółtka z mąką pszenną i mąką ziemniaczaną. Mieszankę wlej na gotujące się mleko i cały czas mieszając ugotuj gęsty budyń. Pozostaw do ostudzenia.
  • Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń.
  • Masę budyniową wyłóż na całkowicie stężałą warstwę wiśniową. 
  • Przygotuj bezę makowo-kokosową. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodaj partiami cukier. Na koniec wsyp mak i wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszaj łyżką.
  • Formę do pieczenia o średnicy 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. 
  • Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut. 
  • Bezę makowo-kokosową pozostaw do ostudzenia, a następnie wyłóż ją na masę budyniową. Lekko dociśnij.
  • Przygotuj polewę. W rondelku rozpuść masło, dodaj cukier, mleko i kakao. Dokładnie wymieszaj. Polewę pozostaw do ostudzenia.
  • Polewę czekoladową wyłóż na wierzch bezy makowo-kokosowej. Ciasto oprósz wiórkami kokosowymi.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Ciasto Biskup


Ciasto Biskup

sobota, lutego 08, 2020

Schab zapiekany z pieczarkami i marchewką

Schab zapiekany z pieczarkami i marchewką

Smakowite kotlety schabowe zapiekane z pieczarkami i marchewką z dodatkiem majonezu i ketchupu to szybki i pyszny pomysł na obiad.
Schab zapiekany z pieczarkami i marchewką



Schab zapiekany z pieczarkami i marchewką - składniki:

  • 600 g schabu
  • 500 g pieczarek
  • 3 marchewki
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 łyżek majonezu
  • 6 łyżeczek ketchupu
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić schab zapiekany z pieczarkami i marchewką?

  • Schab pokrój na plastry i lekko rozbij tłuczkiem. Mięso oprósz z obu stron solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  • Pieczarki oczyść i drobno pokrój. Marchewki obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. 
  • Na rozgrzany olej wrzuć pokrojone pieczarki, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i smaż do momentu całkowitego odparowania wody. Pieczarki dopraw solą.
  • Mięso ułóż na blasze. Wyłóż pieczarki, a następnie startą marchewkę. Każdy kawałek mięsa posmaruj łyżką majonezu i łyżeczką ketchupu.
  • Kotlety wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut. 
Smacznego!


Schab zapiekany z pieczarkami i marchewką
Schab zapiekany z pieczarkami i marchewką

piątek, lutego 07, 2020

Ciasto na kefirze z morelami

Ciasto na kefirze z morelami

Wilgotne i puszyste ciasto z morelami na kefirze, które przygotujesz w 5 minut. :)
Ciasto na kefirze z morelami

Ciasto na kefirze z morelami






Ciasto z morelami - składniki:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 400 g kefiru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 350 g moreli
  • dodatkowo: bułka tarta i cukier puder

Jak zrobić ciasto z morelami na kefirze?

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę, dodaj kefir, olej i krótko zmiksuj.
  • Do ciasta dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier waniliowy, ponownie krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Morele przekrój na połówki i wyjmij pestki.
  • Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Ciasto przelej do formy. Wierzch ciasta posyp niewielką ilością bułki tartej tak, by powstała jej cienka warstwa. Ułóż pokrojone morele.
  • Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 1 godzinę - do suchego patyczka.
  • Wierzch gotowego ciasta możesz oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Ciasto na kefirze z morelami
Ciasto na kefirze z morelami
Ciasto na kefirze z morelami

czwartek, lutego 06, 2020

Kostka wiśniowa

Kostka wiśniowa

Kostka wiśniowa to pyszne i proste w przygotowaniu ciasto składające się z biszkoptu, wiśni w galaretce i kremu śmietanowego z mascarpone. :)
Kostka wiśniowa






Kostka wiśniowa - składniki na biszkopt:

  • 4 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2,5 łyżki oleju

Kostka wiśniowa - składniki na warstwę wiśniową:

  • 2 galaretki wiśniowe
  • 700 ml gorącej wody
  • 400 g wydrylowanych wiśni świeżych, mrożonych lub z kompotu

Kostka wiśniowa - składniki na krem śmietanowy z mascarpone:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

Pozostałe składniki:

  • gorzkie kakao do oprószenia


Jak zrobić kostkę wiśniową?

  • Przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka zmiksuj na sztywną pianę. Pod koniec miksowania stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Wciąż miksując, dodawaj po jednym żółtku i wlej olej. Dodaj mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj szpatułką.
  • Formę o wymiarach 25 x 30 cm (ja zrobiłam w formie 20 x 25 i biszkopt wyszedł mi odrobinę za wysoki, dlatego najlepiej zrobić ciasto w odrobinie większej formie) wyłóż papierem do pieczenia. 
  • Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
  • Galaretki rozpuść w gorącej wodzie, pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki, by lekko stężały.
  • Na ostudzonym biszkopcie ułóż wiśnie i zalej je lekko tężejącą galaretkę. Ciasto wstaw do lodówki, do całkowitego stężenia.
  • Żelatynę zalej dwoma łyżkami zimnej wody i odstaw na 10 minut, do napęcznienia. Po tym czasie żelatynę krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. W osobnym naczyniu zmiksuj mascarpone z cukrem pudrem. Dodaj ubitą śmietanę, krótko zmiksuj. Na koniec cienkim strumieniem wlej ostudzoną żelatynę.
  • Krem wyłóż na galaretkę i oprósz gorzkim kakao.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Kostka wiśniowa


Kostka wiśniowa

środa, lutego 05, 2020

Kotlety drobiowe z jajkiem na twardo

Kotlety drobiowe z jajkiem na twardo

Mielone kotlety drobiowe z dodatkiem jajka ugotowanego na twardo to świetne urozmaicenie klasycznych kotletów mielonych.

Kotlety drobiowe z jajkiem na twardo




Kotlety drobiowe z jajkiem na twardo - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 1 cebula
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 jajko surowe
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki majonezu
  • 0,5 pęczka koperku
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: bułka tarta do obtaczania i olej do smażenia

Jak zrobić kotlety drobiowe z jajkiem na twardo?

  • Piersi oczyść, pokrój w kostkę i zmiel w maszynce do mielenia mięsa lub zmiksuj blenderem. 
  • Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju.
  • Jajka pokrój w kostkę. 
  • Do miski dodaj mięso, ostudzoną i przesmażoną cebulę, surowe jajko, ugotowane jajka, bułkę tartą, majonez, posiekany koperek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj. 
  • Z powstałej masy formuj kotleciki i obtaczaj je w bułce tartej. 
  • Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Kotlety drobiowe z jajkiem na twardo
Kotlety drobiowe z jajkiem na twardo

wtorek, lutego 04, 2020

Ciasto Użądlenie Pszczoły

Ciasto Użądlenie Pszczoły

Przepyszne, rozpływające się w ustach ciasto z kremem budyniowo-śmietankowym, dżemem morelowym i płatkami migdałowymi. 
Ciasto Użądlenie Pszczoły





Ciasto Użądlenie Pszczoły - składniki na ciasto:

  • 4 duże jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 3 łyżki oleju
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 70 g płatków migdałowym

Ciasto Użądlenie Pszczoły - składniki na krem:

  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 budyń waniliowy (proszek: 40 g)
  • 350 ml śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody

Pozostałe składniki:

  • 3 łyżki dżemu morelowego


Jak zrobić ciasto Użądlenie Pszczoły?

  • Przygotuj ciasto.Jajka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując, wlej do masy jajecznej olej. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i krótko zmiksuj na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników.
  • Spód tortownicy o średnicy 24-25 cm wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj go cieniutką warstwą oleju. Ciasto przelej do tortownicy, posyp płatkami migdałowymi i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut. 
  • Ciasto pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój je na dwa blaty.
  • Przygotuj krem. W rondelku zagotuj 350 ml mleka z cukrem i cukrem waniliowym.
  • W pozostałym mleku rozmieszaj proszek budyniowy. Powstałą mieszankę wlej na gotujące się mleko i ugotuj gęsty budyń.
  • Budyń odstaw do całkowitego ostudzenia.
  • Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Wystudzony budyń zmiksuj, a następnie dodaj do niego ubitą śmietanę. Na koniec cienkim strumieniem wlej żelatynę. Dokładnie zmiksuj. Krem będzie dość rzadki, ale tak ma być. 
  • Dolną część biszkoptu umieść w tortownicy. Na spodzie biszkoptu rozsmaruj dżem morelowy. Na biszkopt z dżemem wyłóż krem. Na kremie ułóż drugą część biszkoptu, delikatnie dociśnij. 
  • Ciasto przełóż na kilka godzin do lodówki. 
Smacznego!
Ciasto Użądlenie Pszczoły


Źródło przepisu: gotujebolubie.pl

wtorek, lutego 04, 2020

Makaron z sosem pieczarkowym z klopsikami

Makaron z sosem pieczarkowym z klopsikami

Makaron z sosem pieczarkowym z serkiem topionym, śmietanką i klopsikami drobiowymi to danie, które choć nie zachwyca swym wyglądem, jest naprawdę pyszne.
Makaron z sosem pieczarkowym z klopsikami



Makaron z sosem pieczarkowym z klopsikami - składniki:

  • 400 g makaronu
  • 500 g drobiowego mięsa mielonego 
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 500 g pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 500 ml śmietanki 18%
  • 200 g serka topionego 
  • 100 g żółtego sera
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić makaron z sosem pieczarkowym z klopsikami?

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Mięso przełóż do miski, dodaj jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. Z masy uformuj niewielkie klopsiki, a następnie przesmaż je na rozgrzanym oleju, do zarumienienia. 
  • Cebulę pokrój w drobną kostkę, a pieczarki w półplasterki.
  • Na rozgrzany olej wrzuć cebulę, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i pieczarki. Smaż do momentu całkowitego odparowania płynu z patelni. 
  • Następnie wlej śmietankę i dodaj serek topiony porwany na mniejsze kawałki. Całość duś na niewielkiej mocy palnika przez około 5-8 minut, aż serek całkowicie się rozpuści. Sos dopraw solą i pieprzem. Do sosu włóż klopsiki. 
  • Na talerz wyłóż porcję makaronu i sosu. Wierzch sosu posyp żółtym serem startym na średnich oczkach tarki. 
Smacznego!
Makaron z sosem pieczarkowym z klopsikami
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger