Pełen zdrowych składników, lekki, pyszny i pożywny pudding z chia składający się z dwóch warstw: kokosowej i truskawkowej, którego dodatkową zaletą jest szybkość i prostota wykonania.
Kokosowo-truskawkowy pudding z chia - składniki:
- 400 ml mleka kokosowego
- 450 g truskawek
- 8 łyżek nasion chia (użyłam nasion chia BIO firmy Polskie Młyny)
- 4 łyżki miodu
Jak zrobić kokosowo-truskawkowy pudding z chia?
- Mleko kokosowe przelej do dużej szklanki lub miski, dodaj 4 łyżki nasion chia i odstaw na około 30 minut, by rozpoczął się proces żelowania.
- Lekko stężałe mleko kokosowe przemieszaj i dodaj 2 łyżki miodu.
- Mleko kokosowe rozłóż do pucharków i wstaw do lodówki na około 2-3 godziny - do całkowitego stężenia.
- W międzyczasie truskawki zmiksuj blenderem, dodaj 4 łyżki nasion chia, wymieszaj i odstaw na około 30 minut - do rozpoczęcia procesu żelowania.
- Warstwę truskawkową przemieszaj i dodaj 2 łyżki miodu.
- Mus truskawkowy wyłóż na całkowicie zastygnięte mleko kokosowe i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Smacznego!