Pałki z kurczaka duszone w sosie marchewkowym z cebulą i czosnkiem to doskonały na obiad na szybki i pyszny obiad.
Pałki z kurczaka duszone w sosie marchewkowym - składniki:
- 8 pałek z kurczaka
- 3 marchewki
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 szklanka bulionu lub wody
- 2 łyżki mąki pszennej
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka, ostra papryka, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 3 kulki pieprzu
Jak zrobić pałki z kurczaka duszone w sosie marchewkowym?
- Mięso oczyść, dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz ziołami prowansalskimi.
- Marchew obierz i pokrój w talarki.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Na rozgrzanym oleju obsmaż z obu stron pałki z kurczaka.
- Pałki przełóż do garnka, dodaj marchewki, cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i kulki pieprzu. Mięso podlej 1 szklanką bulionu, przykryj pokrywką i duś na niewielkiej mocy palnika przez około 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając.
- Po upływie powyższego czasu wyjmij pałki z bulionu i zagęść sos mąką. W 0,5 szklanki wody rozprowadź 2 łyżki mąki. Do szklanki dodaj kilka łyżek gorącego sosu i wymieszaj. Mieszankę dodaj do garnka, dokładnie wymieszaj i zagotuj.
- Do sosu włóż pałki i gotuj jeszcze przez około 5 minut. W razie potrzeby dopraw sos solą i pieprzem.