środa, lutego 12, 2020

Pałki z kurczaka duszone w sosie marchewkowym

Pałki z kurczaka duszone w sosie marchewkowym

Pałki z kurczaka duszone w sosie marchewkowym z cebulą i czosnkiem to doskonały na obiad na szybki i pyszny obiad.
Pałki z kurczaka duszone w sosie marchewkowym

Pałki z kurczaka duszone w sosie marchewkowym

Pałki z kurczaka duszone w sosie marchewkowym






Pałki z kurczaka duszone w sosie marchewkowym - składniki:

  • 8 pałek z kurczaka
  • 3 marchewki
  • 2 cebule 
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 szklanka bulionu lub wody
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka, ostra papryka, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 3 kulki pieprzu

Jak zrobić pałki z kurczaka duszone w sosie marchewkowym?

  • Mięso oczyść, dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz ziołami prowansalskimi. 
  • Marchew obierz i pokrój w talarki.
  • Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
  • Na rozgrzanym oleju obsmaż z obu stron pałki z kurczaka.
  • Pałki przełóż do garnka, dodaj marchewki, cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i kulki pieprzu. Mięso podlej 1 szklanką bulionu, przykryj pokrywką i duś na niewielkiej mocy palnika przez około 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając.
  • Po upływie powyższego czasu wyjmij pałki z bulionu i zagęść sos mąką. W 0,5 szklanki wody rozprowadź 2 łyżki mąki. Do szklanki dodaj kilka łyżek gorącego sosu i wymieszaj. Mieszankę dodaj do garnka, dokładnie wymieszaj i zagotuj.
  • Do sosu włóż pałki i gotuj jeszcze przez około 5 minut. W razie potrzeby dopraw sos solą i pieprzem.
Smacznego!
Pałki z kurczaka duszone w sosie marchewkowym

Pałki z kurczaka duszone w sosie marchewkowym

Pałki z kurczaka duszone w sosie marchewkowym

wtorek, lutego 11, 2020

Ciasto Princessa

Ciasto Princessa

Princessa to pyszne, mocno kokosowe ciasto składające się z bezy kokosowo-migdałowej z wafelkami Princessa i delikatnego, rozpływającego się w ustach kremu budyniowego. 
Ciasto Princessa

Ciasto Princessa





Ciasto Princessa - składniki na bezę:

  • 5 białek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka posiekanych migdałów
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 2 Princessy kokosowe longa (2 x 48 g)

Ciasto Princessa - składniki na krem:

  • 5 żółtek
  • 1,5 szklanki mleka
  • 330 ml śmietany kremówki 30%
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g miękkiego masła

Pozostałe składniki:

  • wiórki kokosowe do posypania


Jak zrobić ciasto Princessa?

  • Przygotuj bezę. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania partiami dodaj cukier. Dodaj migdały i wiórki kokosowe, delikatnie wymieszaj łyżką. 
  • Wafelki Princessa pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do białek, delikatnie wymieszaj.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Ciasto wlej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut. Upieczoną bezę pozostaw do ostudzenia.
  • Przygotuj krem. W rondelku zagotuj 3/4 szklanki mleka, śmietanę kremówkę i cukier. W pozostałym mleku rozmieszaj żółtka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Na gotujące się mleko wlej masę jajeczną i energicznie mieszając gotuj do czasu uzyskania gęstego i gładkiego budyniu. Masę pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Miękkie masło utrzyj na puch. Cały czas miksując stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj ostudzony budyń.
  • Na ostudzoną bezę wyłóż krem. Wierzch ciasta oprósz wiórkami kokosowymi.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Ciasto Princessa


Ciasto Princessa

Ciasto Princessa
Inspiracja: obzarciuch.pl

poniedziałek, lutego 10, 2020

Kokosowo-truskawkowy pudding z chia

Kokosowo-truskawkowy pudding z chia

Pełen zdrowych składników, lekki, pyszny i pożywny pudding z chia składający się z dwóch warstw: kokosowej i truskawkowej, którego dodatkową zaletą jest szybkość i prostota wykonania.
Kokosowo-truskawkowy pudding z chia

Kokosowo-truskawkowy pudding z chia



Kokosowo-truskawkowy pudding z chia - składniki:

  • 400 ml mleka kokosowego
  • 450 g truskawek
  • 8 łyżek nasion chia (użyłam nasion chia BIO firmy Polskie Młyny)
  • 4 łyżki miodu

Jak zrobić kokosowo-truskawkowy pudding z chia?

  • Mleko kokosowe przelej do dużej szklanki lub miski, dodaj 4 łyżki nasion chia i odstaw na około 30 minut, by rozpoczął się proces żelowania.
  • Lekko stężałe mleko kokosowe przemieszaj i dodaj 2 łyżki miodu.
  • Mleko kokosowe rozłóż do pucharków i wstaw do lodówki na około 2-3 godziny - do całkowitego stężenia.
  • W międzyczasie truskawki zmiksuj blenderem, dodaj 4 łyżki nasion chia, wymieszaj i odstaw na około 30 minut - do rozpoczęcia procesu żelowania.
  • Warstwę truskawkową przemieszaj i dodaj 2 łyżki miodu.
  • Mus truskawkowy wyłóż na całkowicie zastygnięte mleko kokosowe i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Smacznego!

Wpis powstał we współpracy z marką Polskie Młyny.
Kokosowo-truskawkowy pudding z chia

Kokosowo-truskawkowy pudding z chia

Kokosowo-truskawkowy pudding z chia

Kokosowo-truskawkowy pudding z chia

niedziela, lutego 09, 2020

Ciasto Biskup

Ciasto Biskup

Rozpływające się w ustach ciasto składające się z biszkoptu, galaretki z dżemem wiśniowym, kremu budyniowego, bezy makowo-kokosowej i polewy czekoladowej. Jestem przekonana, że na jednym kawałku się nie skończy. :)
Ciasto Biskup

Ciasto Biskup - składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto Biskup - składniki na warstwę wiśniową:

  • 350 g dżemu wiśniowego
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 2 szklanki wody

Ciasto Biskup - składniki na masę budyniową:

  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 4 żółtka
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 200 g miękkiego masła

Ciasto Biskup - składniki na bezę makowo-kokosową:

  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka suchego maku
  • 1 szklanka wiórków kokosowych

Ciasto Biskup - składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mleka
  • 4 łyżki kakao

Pozostałe składniki:

  • wiórki kokosowe do posypania


Jak zrobić ciasto Biskup?

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier do czasu, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejsz obroty miksera i wciąż miksując, dodawaj po jednym żółtku. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie wmieszaj przy pomocy łyżki lub szpatułki.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 30 minut - do suchego patyczka.
  • Przygotuj warstwę wiśniową. Zagotuj 2 szklanki wody, rozpuść galaretki i dokładnie wymieszaj. Do gorących galaretek dodaj dżem, ponownie wymieszaj. Warstwę wiśniową pozostaw do ostudzenia i lekkiego stężenia. Warstwę wiśniową wyłóż na ostudzony biszkopt. Formę z ciastem wstaw do lodówki.
  • Przygotuj masę budyniową. W rondelku zagotuj 1,5 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałej 0,5 szklanki mleka rozmieszaj żółtka z mąką pszenną i mąką ziemniaczaną. Mieszankę wlej na gotujące się mleko i cały czas mieszając ugotuj gęsty budyń. Pozostaw do ostudzenia.
  • Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń.
  • Masę budyniową wyłóż na całkowicie stężałą warstwę wiśniową. 
  • Przygotuj bezę makowo-kokosową. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodaj partiami cukier. Na koniec wsyp mak i wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszaj łyżką.
  • Formę do pieczenia o średnicy 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. 
  • Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut. 
  • Bezę makowo-kokosową pozostaw do ostudzenia, a następnie wyłóż ją na masę budyniową. Lekko dociśnij.
  • Przygotuj polewę. W rondelku rozpuść masło, dodaj cukier, mleko i kakao. Dokładnie wymieszaj. Polewę pozostaw do ostudzenia.
  • Polewę czekoladową wyłóż na wierzch bezy makowo-kokosowej. Ciasto oprósz wiórkami kokosowymi.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Ciasto Biskup


Ciasto Biskup

sobota, lutego 08, 2020

Schab zapiekany z pieczarkami i marchewką

Schab zapiekany z pieczarkami i marchewką

Smakowite kotlety schabowe zapiekane z pieczarkami i marchewką z dodatkiem majonezu i ketchupu to szybki i pyszny pomysł na obiad.
Schab zapiekany z pieczarkami i marchewką



Schab zapiekany z pieczarkami i marchewką - składniki:

  • 600 g schabu
  • 500 g pieczarek
  • 3 marchewki
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 łyżek majonezu
  • 6 łyżeczek ketchupu
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić schab zapiekany z pieczarkami i marchewką?

  • Schab pokrój na plastry i lekko rozbij tłuczkiem. Mięso oprósz z obu stron solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  • Pieczarki oczyść i drobno pokrój. Marchewki obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. 
  • Na rozgrzany olej wrzuć pokrojone pieczarki, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i smaż do momentu całkowitego odparowania wody. Pieczarki dopraw solą.
  • Mięso ułóż na blasze. Wyłóż pieczarki, a następnie startą marchewkę. Każdy kawałek mięsa posmaruj łyżką majonezu i łyżeczką ketchupu.
  • Kotlety wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut. 
Smacznego!


Schab zapiekany z pieczarkami i marchewką
Schab zapiekany z pieczarkami i marchewką

piątek, lutego 07, 2020

Ciasto na kefirze z morelami

Ciasto na kefirze z morelami

Wilgotne i puszyste ciasto z morelami na kefirze, które przygotujesz w 5 minut. :)
Ciasto na kefirze z morelami

Ciasto na kefirze z morelami






Ciasto z morelami - składniki:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 400 g kefiru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 350 g moreli
  • dodatkowo: bułka tarta i cukier puder

Jak zrobić ciasto z morelami na kefirze?

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę, dodaj kefir, olej i krótko zmiksuj.
  • Do ciasta dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier waniliowy, ponownie krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Morele przekrój na połówki i wyjmij pestki.
  • Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Ciasto przelej do formy. Wierzch ciasta posyp niewielką ilością bułki tartej tak, by powstała jej cienka warstwa. Ułóż pokrojone morele.
  • Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 1 godzinę - do suchego patyczka.
  • Wierzch gotowego ciasta możesz oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Ciasto na kefirze z morelami
Ciasto na kefirze z morelami
Ciasto na kefirze z morelami

czwartek, lutego 06, 2020

Kostka wiśniowa

Kostka wiśniowa

Kostka wiśniowa to pyszne i proste w przygotowaniu ciasto składające się z biszkoptu, wiśni w galaretce i kremu śmietanowego z mascarpone. :)
Kostka wiśniowa






Kostka wiśniowa - składniki na biszkopt:

  • 4 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2,5 łyżki oleju

Kostka wiśniowa - składniki na warstwę wiśniową:

  • 2 galaretki wiśniowe
  • 700 ml gorącej wody
  • 400 g wydrylowanych wiśni świeżych, mrożonych lub z kompotu

Kostka wiśniowa - składniki na krem śmietanowy z mascarpone:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

Pozostałe składniki:

  • gorzkie kakao do oprószenia


Jak zrobić kostkę wiśniową?

  • Przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka zmiksuj na sztywną pianę. Pod koniec miksowania stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Wciąż miksując, dodawaj po jednym żółtku i wlej olej. Dodaj mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj szpatułką.
  • Formę o wymiarach 25 x 30 cm (ja zrobiłam w formie 20 x 25 i biszkopt wyszedł mi odrobinę za wysoki, dlatego najlepiej zrobić ciasto w odrobinie większej formie) wyłóż papierem do pieczenia. 
  • Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
  • Galaretki rozpuść w gorącej wodzie, pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki, by lekko stężały.
  • Na ostudzonym biszkopcie ułóż wiśnie i zalej je lekko tężejącą galaretkę. Ciasto wstaw do lodówki, do całkowitego stężenia.
  • Żelatynę zalej dwoma łyżkami zimnej wody i odstaw na 10 minut, do napęcznienia. Po tym czasie żelatynę krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. W osobnym naczyniu zmiksuj mascarpone z cukrem pudrem. Dodaj ubitą śmietanę, krótko zmiksuj. Na koniec cienkim strumieniem wlej ostudzoną żelatynę.
  • Krem wyłóż na galaretkę i oprósz gorzkim kakao.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Kostka wiśniowa


Kostka wiśniowa
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger