Krówka czekoladowa z wiśniami to przepyszne ciasto bez pieczenia składające się z trzech warstw: czekoladowej z wiśniami, kajmakowej i śmietanowej. :)
Krówka czekoladowa z wiśniami - składniki na krem czekoladowy:
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 200 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
- 400 g wiśni świeżych, mrożonych lub z kompotu
Krówka czekoladowa z wiśniami - składniki na krem śmietanowy:
- 400 ml śmietany kremówki 30%
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1 łyżka wody
Krówka czekoladowa z wiśniami - pozostałe składniki:
- około 400 g herbatników maślanych
- 400 g kajmaku
- gorzkie kakao do oprószenia
Jak zrobić krówkę czekoladową z wiśniami?
- Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Na dnie formy ułóż herbatniki.
- Przygotuj krem czekoladowy. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej ze 100 ml śmietany kremówki.
- Żelatynę zalej 1/4 szklanki zimnej wody i odstaw na 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie żelatynę krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia.
- Pozostałe 400 ml śmietany kremówki ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder i rozpuszczoną oraz ostudzoną czekoladę z kremówką. Dokładnie zmiksuj. Wciąż miksując, cienkim strumieniem wlej żelatynę. Na koniec dodaj dobrze odsączone wiśnie.
- Gotowy krem wyłóż na herbatniki. Krem przykryj kolejną warstwą herbatników.
- Herbatniki posmaruj kajmakiem. Ułóż kolejną warstwę herbatników.
- Przygotuj krem śmietanowy z mascarpone. Żelatynę zalej jedną łyżką zimnej wody i odstaw na 10 minut, do napęcznienia. Po tym czasie żelatynę krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia.
- Śmietanę kremówkę zmiksuj z mascarpone na sztywny krem. Pod koniec miksowania dodaj cukier puder i cienkim strumieniem wlej żelatynę.
- Krem śmietanowy z mascarpone wyłóż na herbatniki. Wierzch ciasta oprósz gorzkim kakao.
- Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Źródło przepisu: ilovebake.pl