Pyszna, niezwykle aromatyczna i kolorowa zapiekanka z tortellini w sosie śmietanowo-jajecznym z dodatkiem pomidorków koktajlowych, szynki konserwowej, mozzarelli i kukurydzy.
Zapiekanka z tortellini - składniki:
- 2 opakowania tortellini (2 x 250 g; użyłam z nadzieniem serowym)
- 250 g szynki konserwowej
- 500 g pomidorków koktajlowych
- 250 g mozzarelli
- 1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: około 220 g)
Zapiekanka z tortellini - składniki na sos:
- 250 ml śmietanki 18%
- 4 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 4 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia
Jak zrobić zapiekankę z tortellini?
- Tortellini ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Szynkę pokrój w kostkę.
- Pomidorki koktajlowe pokrój na połówki.
- Mozzarellę pokrój na mniejsze kawałki.
- Kukurydzę odcedź z zalewy.
- Naczynie do zapiekania posmaruj cienką warstwą oleju.
- Tortellini, szynkę, pomidorki koktajlowe, mozzarellę, kukurydzę wymieszaj i przełóż do formy.
- Do wysokiego naczynia wlej śmietankę, dodaj jajka, mąkę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, bazylię, sól i pieprz. Całość dokładnie zmiksuj.
- Tak przygotowanym sosem polej zapiekankę.
- Formę z zapiekanką wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut.