Pyszny, domowy chleb z garnka, który wyrasta przez kilka godzin w lodówce. Chleb pieczony w garnku jest puszysty w środku, a na zewnątrz posiada grubą, chrupiącą skórkę.
Chleb z garnka - składniki:
- 5 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 2 szklanki ciepłej wody
- 3 łyżki oleju
Jak zrobić chleb z garnka?
- Do dużej miski rozkrusz drożdże, wlej ciepłą wodę, dodaj cukier i sól. Wymieszaj.
- Do miski przesiej mąkę i dodaj olej. Całość dokładnie wymieszaj łyżką.
- Miskę z ciastem szczelnie owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 8 godzin, do wyrośnięcia.
- Po upływie powyższego czasu, ciasto wyrabiaj na stolnicy podsypanej mąką tak długo, aż przestanie się kleić do rąk.
- W międzyczasie piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza i wstaw do niego naczynie żaroodporne z pokrywką, w którym będziesz piec chleb.
- Do dobrze nagrzanego naczynia przełóż ciasto, przykryj pokrywką i piecz przez 30 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz chleb jeszcze przez 20 minut.
- Gotowy chleb wyjmij z naczynia żaroodpornego, przełóż na kratkę i pozostaw do całkowitego ostudzenia.