Pyszna, prosta w przygotowaniu i sycąca zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, sosem pomidorowym i beszamelem.
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym pod beszamelem - składniki:
- 500 g makaronu
- 3 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 150 g sera żółtego
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie, oregano, szczypta cukru
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym - składniki na sos beszamelowy:
- 80 g masła
- 3 pełne łyżki mąki
- 2,5 szklanki mleka
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Jak zrobić zapiekankę makaronową z mięsem mielonym pod beszamelem?
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Ser żółty zetrzyj na dużych oczkach tarki.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, smaż przez 3 minuty. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż kolejne 3 minuty. Dodaj mięso mielone i smaż przez około 10-15 minut, do zarumienienia. Dodaj przecier pomidorowy, pomidory z puszki, zioła prowansalskie i oregano. Całość gotuj na niewielkiej mocy palnika, do czasu zredukowania sosu. Sos dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i szczyptą cukru. Do sosu dodaj makaron i wymieszaj.
- Przygotuj sos beszamelowy. W rondelku roztop masło. Następnie energicznie mieszając dodaj mąkę. Krótko podsmażaj, po czym cały czas mieszając stopniowo dolewaj mleko i gotuj do momentu powstania jednolitej, gładkiej masy. Sos dopraw solą i gałką muszkatołową.
- Na dno naczynia żaroodpornego wylej 3 łyżki sosu beszamelowego i rozsmaruj. Następnie wyłóż połowę makaronu z sosem, resztę sosu beszamelowego i pozostały makaron z sosem mięsnym. Wierzch zapiekanki posyp żółtym serem.
- Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.