Wyśmienite ciasto składające się z kakaowego biszkoptu, kremu kokosowego z ptasim mleczkiem oraz warstwy cappuccino.
Ciasto z ptasim mleczkiem - składniki na biszkopt:
- 3 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka mleka
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżki kakao
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto z ptasim mleczkiem - składniki na warstwę kokosową:
- 3 szklanki mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 200 g wiórków kokosowych
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (proszek: 40 g)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 200 g masła
Ciasto z ptasim mleczkiem - składniki na warstwę cappuccino:
- 400 ml śmietany kremówki 30%
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki wody
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki sypkiego cappuccino (użyłam orzechowego)
Pozostałe składniki:
- około 30 sztuk ptasiego mleczka (użyłam waniliowego)
- dodatkowo: cappuccino do oprószenia
Jak zrobić ciasto z ptasim mleczkiem?
- Przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania partiami dodawaj cukier i miksuj do czasu uzyskania gęstej i lśniącej masy. Wciąż miksując dodawaj po jednym żółtku. Wlej olej i mleko, krótko zmiksuj. Wsyp mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia, i delikatnie wmieszaj łyżką.
- Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 30 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia.
- Przygotuj warstwę kokosową. W rondelku zagotuj 1,5 szklanki mleka z cukrem i wiórkami kokosowymi. W pozostałej 1,5 szklance mleka rozmieszaj proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Mieszankę wlej na gotujące się mleko i cały czas mieszając, gotuj do czasu uzyskania budyniu. Pod koniec gotowania dodaj masło i mieszaj do czasu całkowitego połączenia się składników. Odstaw na około 3 minuty, a następnie gorącą masę wylej na biszkopt. Biszkopt z masą kokosową odstaw na bok, do ostudzenia.
- Na ostudzonej warstwie kokosowej ułóż ptasie mleczko.
- Przygotuj warstwę cappuccino. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się.
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder i cappuccino. Na sam koniec, cienkim strumieniem wlej do masy żelatynę. Krótko zmiksuj.
- Masę śmietanową wylej na ciasto. Wierzch ciasta oprósz cappuccino.
- Ciasto wstaw na kilkanaście godzin do lodówki.