środa, lutego 26, 2020

Placuszki z mlekiem w proszku

Placuszki z mlekiem w proszku

Pyszne, rozpływające się w ustach, mleczne placuszki z dodatkiem mleka w proszku. :)
Placuszki z mlekiem w proszku




Placuszki z mlekiem w proszku - składniki:

  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • dodatkowo: cukier puder do oprószenia

Jak zrobić placuszki z mlekiem w proszku?

  • Do miski wbij jajko, dodaj mleko i krótko zmiksuj.
  • Do jajka z mlekiem wsyp mleko w proszku, mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  • Gotowe placuszki oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!
Placuszki z mlekiem w proszku

Placuszki z mlekiem w proszku

Placuszki z mlekiem w proszku

wtorek, lutego 25, 2020

Babka na bitej śmietanie

Babka na bitej śmietanie

Niesamowicie miękka, puszysta i lekka babka z dodatkiem ubitej śmietany kremówki 30%. Dzięki bitej śmietanie nie trzeba już dodawać do ciasta dodatkowego tłuszczu w postaci masła czy oleju. Babka na bitej śmietanie jest naprawdę pyszna, a do tego prosta i szybka w przygotowaniu. :)
Babka na bitej śmietanie

Babka na bitej śmietanie





Babka na bitej śmietanie - składniki:

  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego

Jak zrobić babkę na bitej śmietanie?

  • Zimną śmietanę kremówkę ubij na sztywno.
  • W osobnej misce ubij jajka z cukrem i szczyptą soli na jasną i puszystą masę. Do jajek dodaj ubitą śmietankę i delikatnie wymieszaj łyżką. 
  • Do jajek ze śmietanką dodawaj stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto cały czas mieszaj łyżką.
  • Na koniec dodaj ekstrakt z wanilii i ponownie krótko wymieszaj.
  • Ciasto przelej do formy na babkę z kominem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
  • Ostudzoną babkę możesz oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Babka na bitej śmietanie

Babka na bitej śmietanie

Babka na bitej śmietanie

Źródło przepisu: arabeskawaniliowa.pl

poniedziałek, lutego 24, 2020

Długo pieczona łopatka wieprzowa

Długo pieczona łopatka wieprzowa

Niesamowicie krucha, aromatyczna, soczysta łopatka wieprzowa z chrupiącą skórką pieczona przez pięć godzin w niskiej temperaturze. Polecam wypróbować ten przepis. :)
Długo pieczona łopatka wieprzowa




Długo pieczona łopatka wieprzowa - składniki:

  • 1,2 kg łopatki wieprzowej
  • 3 łyżki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 6 łyżek oleju
  • 8 ząbków czosnku
  • 4 cebule

Jak zrobić długo pieczoną łopatkę wieprzową?

  • Mięso oczyść i osusz.
  • Do miseczki dodaj paprykę wędzoną, słodką i ostrą, tymianek, sól, pieprz, cukier, 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i olej. Całość dokładnie wymieszaj.
  • Powstałą marynatą dokładnie, z każdej strony, natrzyj mięso. Tak przygotowane mięso wstaw na około 12 godzin do lodówki.
  • Po upływie powyższego czasu obierz cebule i pokrój je na ćwiartki, a pozostałe 4 ząbki czosnku pokrój na plastry.
  • Cebulę i czosnek wyłóż na dno naczynia żaroodpornego, w którym będziesz piec mięso. Na cebulę z czosnkiem połóż zamarynowane mięso. 
  • Mięso wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 stopni Celsjusza i piecz bez przykrycia przez 1 godzinę. Po upływie tego czasu przykryj naczynie żaroodporne pokrywką i piecz jeszcze przez 4 godziny.
Smacznego!
Długo pieczona łopatka wieprzowa

Długo pieczona łopatka wieprzowa

Długo pieczona łopatka wieprzowa

niedziela, lutego 23, 2020

Ciasto Maxi King (bez pieczenia)

Ciasto Maxi King (bez pieczenia)

Obłędne w smaku ciasto bez pieczenia na herbatnikach składające się z masy mlecznej na bazie mleka w proszku i śmietany kremówki, masy kajmakowej i przepysznej polewy czekoladowej z orzechami laskowymi. To ciasto z pewnością przypadnie do gustu wszystkim łasuchom i miłośnikom słodkości. Polecam! :)
Ciasto Maxi King (bez pieczenia)


Ciasto Maxi King - składniki:

  • około 400 g herbatników
  • 400 g masy kajmakowej 

Ciasto bez pieczenia Maxi King - składniki na masę mleczną:

  • 0,5 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego (32 g)
  • 250 g miękkiego masła
  • 3,5 szklanki mleka w proszku
  • 200 ml śmietany kremówki 30%

Ciasto Maxi King - składniki na polewę czekoladową:

  • 200 g mlecznej czekolady
  • 1/4 szklanki mleka
  • 150 g orzechów laskowych

Jak zrobić ciasto Maxi King?

  • W pierwszej kolejności upraż orzechy laskowe. Orzechy wsyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz około 8-10 minut, aż skórka orzechów stanie się ciemniejsza i popęka. Należy pilnować czasu pieczenia, ponieważ orzechy łatwo się przypalają. Odstaw orzechy, by wystygły. Następnie przesyp orzechy do ściereczki, skręć ją u góry i mocno pocieraj. Dzięki temu skórka z łatwością z nich zejdzie. Orzechy drobno posiekaj, najlepiej przy pomocy blendera.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na jej dno ułóż pierwszą warstwę herbatników.
  • Na wolnym ogniu zagotuj mleko z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostaw do ostudzenia.
  • Miękkie masło dokładnie utrzyj i wciąż miksując dodawaj naprzemiennie małymi porcjami, łyżka po łyżce, mleko z cukrami i mleko w proszku. Masę dokładnie utrzyj. 
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno i dodaj do mlecznej masy. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Połowę masy mlecznej wyłóż na ułożone w formie herbatniki, przykryj kolejną warstwą herbatników.
  • Teraz wyłóż masę kajmakową. Warto ją wcześniej podgrzać, wówczas łatwiej będzie się rozprowadzać.
  • Bezpośrednio na masę kajmakową wyłóż pozostałą część kremu mlecznego, a następnie kolejną warstwę herbatników.
  • W kąpieli wodnej roztop czekoladę razem z mlekiem. Kiedy całkowicie się rozpuści dodaj posiekane orzeszki i wymieszaj. Czekoladę z orzeszkami wylej na wierzch ciasta.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Ciasto Maxi King (bez pieczenia)


Ciasto Maxi King (bez pieczenia)


Ciasto Maxi King (bez pieczenia)

sobota, lutego 22, 2020

Kotlety drobiowe w pestkach dyni

Kotlety drobiowe w pestkach dyni

Kotlety drobiowe w cieście naleśnikowym panierowane w pestkach dyni to smakowita alternatywa dla wielbicieli drobiowych kotletów.
Kotlety drobiowe w pestkach dyni

Kotlety drobiowe w pestkach dyni





Kotlety drobiowe w pestkach dyni - składniki:

  • 2 duże filety z piersi kurczaka (około 600-700 g)
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 250 g pestek dyni
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić kotlety drobiowe w pestkach dyni?

  • Do miski wbij jajka, dodaj mleko, przesianą mąkę, sól i pieprz. Całość krótko zmiksuj mikserem, tylko do połączenia się składników. Ciasto odstaw na bok na około 15 minut.
  • W międzyczasie filety oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw z obu stron solą i pieprzem.
  • Na talerz wsyp pestki dyni.
  • Ciasto naleśnikowe ponownie krótko zmiksuj. Zanurzaj w nim kawałki mięsa, odsączaj z nadmiaru ciasta, a następnie obtaczaj w pestkach dyni.
  • Kotleciki w pestkach dyni smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!
Kotlety drobiowe w pestkach dyni

Kotlety drobiowe w pestkach dyni

piątek, lutego 21, 2020

Kotlety schabowe w marynacie jogurtowej

Kotlety schabowe w marynacie jogurtowej

Proste w przygotowaniu kotlety schabowe panierowane w jogurcie naturalnym i bułce tartej. Kotlety bez jajka są pyszne i nie odstępują smakiem od tradycyjnych kotletów schabowych. Polecam!
Kotlety schabowe w marynacie jogurtowej





Kotlety schabowe w marynacie jogurtowej - składniki:

  • 500 g schabu
  • około 250 g jogurtu naturalnego
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do wieprzowiny
  • dodatkowo: bułka tarta do panierowania i olej do smażenia

Jak zrobić kotlety schabowe w marynacie jogurtowej?

  • Schab pokrój na plastry. Każdy plaster dość cienko rozbij, dopraw z obu stron solą, pieprzem i ulubioną przyprawą do wieprzowiny. Plastry schabu posmaruj z obu stron jogurtem naturalnym i wstaw na minimum 2 godziny do lodówki.
  • Po upływie powyższego czasu panieruj kotlety w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!
Kotlety schabowe w marynacie jogurtowej


Kotlety schabowe w marynacie jogurtowej

czwartek, lutego 20, 2020

Ciasto z ptasim mleczkiem

Ciasto z ptasim mleczkiem

Wyśmienite ciasto składające się z kakaowego biszkoptu, kremu kokosowego z ptasim mleczkiem oraz warstwy cappuccino. 
Ciasto z ptasim mleczkiem



Ciasto z ptasim mleczkiem - składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka mleka
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki kakao
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto z ptasim mleczkiem - składniki na warstwę kokosową:

  • 3 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (proszek: 40 g)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła

Ciasto z ptasim mleczkiem - składniki na warstwę cappuccino:

  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki sypkiego cappuccino (użyłam orzechowego)

Pozostałe składniki:

  • około 30 sztuk ptasiego mleczka (użyłam waniliowego)
  • dodatkowo: cappuccino do oprószenia 


Jak zrobić ciasto z ptasim mleczkiem?

  • Przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania partiami dodawaj cukier i miksuj do czasu uzyskania gęstej i lśniącej masy. Wciąż miksując dodawaj po jednym żółtku. Wlej olej i mleko, krótko zmiksuj. Wsyp mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia, i delikatnie wmieszaj łyżką.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 30 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Przygotuj warstwę kokosową. W rondelku zagotuj 1,5 szklanki mleka z cukrem i wiórkami kokosowymi. W pozostałej 1,5 szklance mleka rozmieszaj proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Mieszankę wlej na gotujące się mleko i cały czas mieszając, gotuj do czasu uzyskania budyniu. Pod koniec gotowania dodaj masło i mieszaj do czasu całkowitego połączenia się składników. Odstaw na około 3 minuty, a następnie gorącą masę wylej na biszkopt. Biszkopt z masą kokosową odstaw na bok, do ostudzenia.
  • Na ostudzonej warstwie kokosowej ułóż ptasie mleczko.
  • Przygotuj warstwę cappuccino. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder i cappuccino. Na sam koniec, cienkim strumieniem wlej do masy żelatynę. Krótko zmiksuj.
  • Masę śmietanową wylej na ciasto. Wierzch ciasta oprósz cappuccino.
  • Ciasto wstaw na kilkanaście godzin do lodówki.
Smacznego!
Ciasto z ptasim mleczkiem

Ciasto z ptasim mleczkiem

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger