Pyszne, soczyste i aromatyczne żeberka duszone w sosie miodowo-musztardowym.
Żeberka w sosie miodowo-musztardowym - składniki:
- 1,5 kilograma żeberek
- 3 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 2 szklanki bulionu lub wody
- 3 łyżki miodu
- 5 łyżek musztardy
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek
- dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić żeberka w sosie miodowo-musztardowym?
- Oczyszczone i osuszone żeberka pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką.
- Przesmaż na rozgrzanym oleju, z obu stron, do dość mocnego zarumienienia. Mięso przełóż do garnka.
- Cebulę pokrój w kostkę, a ząbki czosnku przeciśnij przez praskę.
- Na patelnię po smażeniu mięsa wrzuć cebulę, smaż 3 minuty, dodaj ząbki czosnku, smaż kolejne 3 minuty. Cebulę z czosnkiem przełóż do garnka.
- Do garnka wlej 2 szklanki bulionu, dodaj miód, musztardę i majeranek. Garnek przykryj pokrywką i całość duś na niskiej mocy palnika przez około 1,5 godziny - do miękkości mięsa. W tym czasie co jakiś czas przemieszaj zawartość garnka.
- Gotowy sos dopraw do smaku solą i pieprzem.