Pyszne, efektowne i dość pracochłonne ciasto składające się z biszkoptu kakaowego, masy mlecznej na bazie mleka w proszku, niebieskiej warstwy galaretkowej, pianki śmietankowej i polewy czekoladowej z wiórkami kokosowymi, które swym smakiem i wyglądem zachwyca nie tylko najmłodszych. :)
Ciasto Smerfuś - składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- do nasączenia: 0,5 szklanki wody + 1 łyżka cukru pudru + 1 łyżka soku z cytryny
Ciasto Smerfowe - składniki na masę mleczną:
- 0,5 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego (około 16 g)
- 200 g miękkiego masła
- 2 szklanki mleka w proszku
Ciasto Smerfuś - składniki na piankę śmietankową:
- 400 ml śmietany kremówki 30%
- 2 galaretki niebieskie
- 500 ml wody
Ciasto Smerfuś - składniki na polewę czekoladową:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
- 4 łyżki mleka
Pozostałe składniki:
- 2 galaretki niebieskie
- 600 ml wody
- wiórki kokosowe do oprószenia
Jak zrobić ciasto Smerfuś?
- W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Kolejno wlej mleko i olej, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość wymieszaj łyżką lub rózgą.
- Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy.
- Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 30 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do całkowitego ostudzenia.
- Ostudzony biszkopt przekrój na dwa blaty.
- Dwie galaretki niebieskie rozpuść w 600 ml wrzątku, natomiast dwie galaretki niebieskie do pianki śmietankowej rozpuść w 500 ml wrzątku. Galaretki pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki, by lekko stężały.
- Następnie przygotuj mleczną masę. Na wolnym ogniu zagotuj mleko z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostaw do ostudzenia.
- Miękkie masło dokładnie zmiksuj i wciąż miksując dodawaj naprzemiennie małymi porcjami, łyżka po łyżce, mleko z cukrami i mleko w proszku. Masę dokładnie utrzyj.
- Pierwszy blat biszkoptu włóż z powrotem do formy i nasącz wodą wymieszaną z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Na biszkopt wyłóż masę mleczną i wstaw do lodówki, co całkowitego stężenia.
- Kiedy masa mleczna stężeje wylej na nią lekko stężałe galaretki rozpuszczone w 600 ml wody. Ponownie wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
- Przygotuj piankę śmietankową. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj lekko stężałe galaretki rozpuszczone w 500 ml wody i zmiksuj do całkowitego połączenia się składników.
- Piankę śmietankową wyłóż na stężałą galaretkę.
- Piankę przykryj drugim blatem biszkoptu.
- Przygotuj polewę czekoladową. Czekolady z mlekiem rozpuść w kąpieli wodnej, pozostaw do lekkiego ostudzenia, a następnie wylej na wierzch biszkoptu. Ciasto oprósz wiórkami kokosowymi.
- Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.