Bardzo smaczne kotlety schabowe zapiekane z farszem składającym się z pieczarek, ogórków konserwowych, kukurydzy, koncentratu pomidorowego i ketchupu pikantnego, pod pierzynką z sera żółtego.
Kotlety schabowe zapiekane z warzywami - składniki:
- 700-800 g schabu
- 3 jajka
- mąka pszenna do panierowania
- bułka tarta do panierowania
- przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do mięsa
- dodatkowo: olej do smażenia
Kotlety schabowe zapiekane z warzywami - składniki na farsz:
- 1 duża cebula
- 400 g pieczarek
- 1 papryka czerwona
- 4 ogórki konserwowe
- 0,5 puszki kukurydzy (masa po odsączeniu: około 110 g)
- 0,5 puszki czerwonej fasoli (masa po odsączeniu: około 110 g)
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki ketchupu pikantnego
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka
- 200 g sera żółtego
Jak zrobić kotlety schabowe zapiekane z warzywami?
- Mięso oczyść, pokrój w plastry, rozbij i dopraw solą, pieprzem oraz przyprawą do mięsa.
- Każdy kawałek mięsa panieruj najpierw w mące, następnie w rozkłóconym jajku i na koniec w bułce tartej.
- Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
- Usmażone kotlety przełóż na blachę z wyposażenia piekarnika uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia.
- Przygotuj farsz. Cebulę obierz, drobno pokrój i zeszklij na rozgrzanym oleju.
- Pieczarki i paprykę oczyść, pokrój, dodaj do cebuli i smaż około 10 minut.
- Po upływie powyższego czasu dodaj ogórki konserwowe pokrojone w kostkę, kukurydzę i fasolę odsączoną z zalewy, koncentrat pomidorowy i ketchup. Farsz dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą paprykę. Wymieszaj i duś jeszcze przez około 5 minut.
- Przygotowany farsz wyłóż na kotlety. Wierzch kotletów posyp serem startym na dużych oczkach tarki.
- Tak przygotowane kotlety wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.