Pyszne, warstwowe ciasto składające się z czekoladowego biszkoptu i dwóch świetnie się ze sobą komponujących mas: bananowej i śmietanowej z masłem orzechowym. :)
Ciasto z masłem orzechowym - składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 3 budynie czekoladowe (3 x 40 g)
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto z masłem orzechowym i bananami - składniki na masę bananową:
- 1,5 kg bananów
- 2 galaretki cytrynowe
- 200 g miękkiego masła
Ciasto z bananami i masłem orzechowym - składniki na masę orzechową:
- 400 ml śmietany kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 250 g mascarpone
- 5 łyżek masła orzechowego
- 1,5 łyżki żelatyny
- 1/3 szklanki wody
Pozostałe składniki:
- gorzkie kakao do oprószenia
Jak zrobić ciasto z masłem orzechowym i bananami?
- W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania partiami dodaj cukier i cukier waniliowy. Wciąż miksując dodawaj po jednym żółtku. Wsyp mąkę przesianą z proszkami budyniowymi i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj łyżką.
- Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
- Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój na dwa blaty.
- Przygotuj masę bananową. Galaretki rozpuść w 500 ml wrzątku. Pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki, by lekko stężały.
- Banany obierz i zmiksuj przy pomocy blendera na gładki mus.
- Miękkie masło utrzyj na gładką masę. Dodaj mus bananowy, zmiksuj. Na końcu wlej tężejące galaretki, dokładnie zmiksuj.
- Pierwszy blat biszkoptu włóż do formy. Na biszkopt wylej masę bananową, przykryj drugim blatem biszkoptu.
- Przygotuj masę z masłem orzechowym. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się.
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Kolejno dodaj mascarpone, zmiksuj. Dodaj masło orzechowe, ponownie krótko zmiksuj. Na koniec wlej cienkim strumieniem żelatynę i krótko zmiksuj. Powstałą masę wyłóż na wierzchu drugiego blatu biszkoptu.
- Wierzch ciasta oprósz gorzkim kakao.
- Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Inspiracja: kruchebabeczki.blogspot.com
Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój na dwa blaty.