czwartek, marca 05, 2020

Ciasto Trociniak

Ciasto Trociniak

Smakowite, proste w przygotowaniu ciasto na biszkopcie z jabłkami w galaretce, kremową masą budyniową i chrupiącą posypką kokosową. 
Ciasto Trociniak

Ciasto Trociniak




Ciasto Trociniak - składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • do nasączenia: 0,5 szklanki wody + sok wyciśnięty z połowy cytryny + 1 łyżeczka cukru pudru

Ciasto Trociniak - składniki na warstwę jabłkową:

  • 3 galaretki agrestowe
  • 750 ml wody
  • 5 jabłek

Ciasto Trociniak - składniki na krem budyniowy:

  • 500 ml mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 czubate łyżki budyniu waniliowego
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 200 g miękkiego masła

Ciasto Trociniak - składniki na posypkę kokosową:

  • 50 g masła
  • 2,5 łyżki cukru
  • 1 szklanka wiórków kokosowych


Jak zrobić ciasto Trociniak?

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Do ubitych białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj. Do masy jajecznej dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj przy pomocy łyżki. Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 25 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia. 
  • Przygotuj warstwę jabłkową. Galaretki rozpuść w 750 ml wrzątku, pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki, by lekko stężały. Jabłka obierz, zetrzyj na dużych oczkach tarki, dokładnie odciśnij i wymieszaj z tężejącą galaretką.
  • Przygotuj krem budyniowy. W rondelku zagotuj 300 ml mleka z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie rozmieszaj proszek budyniowy i mąkę. Mieszankę wlej na gotujące się mleko i cały czas mieszając ugotuj gęsty budyń. Pozostaw do ostudzenia. Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń.
  • Przygotuj posypkę kokosową. Na patelni rozpuść masło, dodaj cukier, wiórki kokosowe i smaż na niewielkiej mocy palnika przez około 10 minut do zarumienienia, co chwilę mieszając, by wiórki się nie przypaliły. Posypkę kokosową pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Złóż ciasto. Do formy włóż biszkopt i nasącz go wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i cukrem pudrem. Kolejno wyłóż 3/4 kremu budyniowego, następnie jabłka z tężejącą galaretką i na końcu pozostałą część kremu i posypkę kokosową.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Ciasto Trociniak

Ciasto Trociniak

Ciasto Trociniak

Ciasto Trociniak

środa, marca 04, 2020

Kebabowa karkówka

Kebabowa karkówka

Rozpływająca się w ustach, aromatyczna, lekko pikantna karkówka w przyprawie gyros, która jest bardzo prosta w przygotowaniu.
Kebabowa karkówka




Kebabowa karkówka - składniki:

  • 500-600 g karkówki
  • 0,5 opakowania przyprawy gyros (około 15 g)
  • 2 cebule
  • 250 g ketchupu
  • 1 łyżka majonezu
  • 3 łyżeczki ostrej musztardy
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • przyprawy: sól i pieprz

Jak zrobić kebabową karkówkę?

  • Karkówkę oczyść, pokrój na plastry i dokładnie natrzyj przyprawą gyros.
  • Ketchup, majonez, musztardę i śmietanę wymieszaj ze sobą i dopraw solą oraz pieprzem.
  • Cebulę obierz i pokrój w pióra.
  • Plastry karkówki nasmaruj z obu stron marynatą i układaj w naczyniu warstwami: mięso, cebula, mięso, cebula, mięso i cebula. Tak przygotowane mięso wstaw na około 6-8 godzin do lodówki.
  • Po upływie powyższego czasu naczynie żaroodporne z mięsem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut pod przykryciem. Po tym czasie odkryj mięso i piecz jeszcze przez 15 minut.
Smacznego!
Kebabowa karkówka

wtorek, marca 03, 2020

Ciasto waniliowo-kakaowe z bananami (bez pieczenia)

Ciasto waniliowo-kakaowe z bananami (bez pieczenia)

Przepyszne, rozpływające się w ustach ciasto bez pieczenia na biszkoptach z kremem budyniowym waniliowym i kakaowym, bananami oraz lekko rumowym posmakiem.
Ciasto waniliowo-kakaowe z bananami (bez pieczenia)




Ciasto bez pieczenia z bananami - składniki na krem budyniowy:

  • 500 ml mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
  • 1 budyń waniliowy (proszek: 40 g)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3,5 łyżki kakao
  • 200 g miękkiego masła

Ciasto waniliowo-kakaowe z bananami (bez pieczenia) - składniki na masę śmietanową:

  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki wody

Pozostałe składniki:

  • około 200 g podłużnych biszkoptów
  • 2 banany
  • sok wyciśnięty z 0,5 cytryny
  • do nasączenia: 1 szklanka mleka + 1 łyżeczka aromatu rumowego
  • gorzkie kakao do oprószenia wierzchu


Jak zrobić ciasto waniliowo-kakaowe z bananami?

  • W pierwszej kolejności przygotuj krem budyniowy. W rondelku zagotuj 300 ml mleka z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku dokładnie rozmieszaj proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Mieszankę wlej na gotujące się mleko i cały czas mieszając ugotuj gęsty budyń. Pozostaw do ostudzenia.
  • Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń.
  • Powstałym krem budyniowy podziel na dwie równe części. Do jednej części dodaj kakao i dokładnie zmiksuj.
  • Banany obierz, pokrój na plasterki i skrop sokiem z cytryny.
  • Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie tortownicy ułóż biszkopty i obficie nasącz mlekiem wymieszanym z aromatem rumowym. Na biszkopty wyłóż jasny krem, przykryj kolejną warstwą biszkoptów. Biszkopty dobrze nasącz mlekiem z aromatem rumowym. Wyłóż ciemny krem. Na kremie ułóż pokrojone banany, delikatnie wciskając je w masę.
  • Przygotuj krem śmietanowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder, a następnie cienkim strumieniem wlej żelatynę.
  • Ubitą śmietanę kremówkę wyłóż na banany. Wierzch ciasta oprósz gorzkim kakao.
  • Ciasto wstaw do lodówki na kilkanaście godzin.
Smacznego!
Ciasto waniliowo-kakaowe z bananami (bez pieczenia)


Ciasto waniliowo-kakaowe z bananami (bez pieczenia)

Źródło przepisu: malacukierenka.pl

poniedziałek, marca 02, 2020

Jajka faszerowane szynką i serem

Jajka faszerowane szynką i serem

Jajka faszerowane szynką i serem z dodatkiem majonezu i szczypiorki to pyszny pomysł na śniadanie, nie tylko wielkanocne. :)
Jajka faszerowane szynką i serem




Jajka faszerowane szynką i serem - składniki:

  • 4 jajka
  • 30 g szynki
  • 30 g żółtego sera
  • 2 łyżki majonezu
  • garść szczypiorku
  • przyprawy: sól i pieprz

Jak zrobić jajka faszerowane szynką i serem?

  • Jajka ugotuj na twardo. Po ostygnięciu obierz ze skorupki, przekrój na pół i wyjmij żółtka. 
  • Do miseczki dodaj rozgniecione żółtka, drobno pokrojony ser i szynkę, majonez, sól, pieprz i posiekany szczypiorek. Dokładnie wymieszaj.
  • Gotową masą faszeruj białka.
Smacznego!
Jajka faszerowane szynką i serem


Jajka faszerowane szynką i serem


niedziela, marca 01, 2020

Ciasto z masłem orzechowym i bananami

Ciasto z masłem orzechowym i bananami

Pyszne, warstwowe ciasto składające się z czekoladowego biszkoptu i dwóch świetnie się ze sobą komponujących mas: bananowej i śmietanowej z masłem orzechowym. :)
Ciasto z masłem orzechowym i bananami





Ciasto z masłem orzechowym - składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 budynie czekoladowe (3 x 40 g)
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto z masłem orzechowym i bananami - składniki na masę bananową:

  • 1,5 kg bananów
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 200 g miękkiego masła

Ciasto z bananami i masłem orzechowym - składniki na masę orzechową:

  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250 g mascarpone
  • 5 łyżek masła orzechowego
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody

Pozostałe składniki:

  • gorzkie kakao do oprószenia


Jak zrobić ciasto z masłem orzechowym i bananami?

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania partiami dodaj cukier i cukier waniliowy. Wciąż miksując dodawaj po jednym żółtku. Wsyp mąkę przesianą z proszkami budyniowymi i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj łyżką. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
  • Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój na dwa blaty. 
  • Przygotuj masę bananową. Galaretki rozpuść w 500 ml wrzątku. Pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki, by lekko stężały.
  • Banany obierz i zmiksuj przy pomocy blendera na gładki mus.
  • Miękkie masło utrzyj na gładką masę. Dodaj mus bananowy, zmiksuj. Na końcu wlej tężejące galaretki, dokładnie zmiksuj.
  • Pierwszy blat biszkoptu włóż do formy. Na biszkopt wylej masę bananową, przykryj drugim blatem biszkoptu.
  • Przygotuj masę z masłem orzechowym. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Kolejno dodaj mascarpone, zmiksuj. Dodaj masło orzechowe, ponownie krótko zmiksuj. Na koniec wlej cienkim strumieniem żelatynę i krótko zmiksuj. Powstałą masę wyłóż na wierzchu drugiego blatu biszkoptu.
  • Wierzch ciasta oprósz gorzkim kakao.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Ciasto z masłem orzechowym i bananami

    Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój na dwa blaty. 

sobota, lutego 29, 2020

Kotlety schabowe zapiekane z warzywami

Kotlety schabowe zapiekane z warzywami

Bardzo smaczne kotlety schabowe zapiekane z farszem składającym się z pieczarek, ogórków konserwowych, kukurydzy, koncentratu pomidorowego i ketchupu pikantnego, pod pierzynką z sera żółtego.
Kotlety schabowe zapiekane z warzywami

Kotlety schabowe zapiekane z warzywami





Kotlety schabowe zapiekane z warzywami - składniki:

  • 700-800 g schabu
  • 3 jajka
  • mąka pszenna do panierowania
  • bułka tarta do panierowania
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do mięsa
  • dodatkowo: olej do smażenia

Kotlety schabowe zapiekane z warzywami - składniki na farsz:

  • 1 duża cebula
  • 400 g pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • 4 ogórki konserwowe
  • 0,5 puszki kukurydzy (masa po odsączeniu: około 110 g)
  • 0,5 puszki czerwonej fasoli (masa po odsączeniu: około 110 g)
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka
  • 200 g sera żółtego


Jak zrobić kotlety schabowe zapiekane z warzywami?

  • Mięso oczyść, pokrój w plastry, rozbij i dopraw solą, pieprzem oraz przyprawą do mięsa.
  • Każdy kawałek mięsa panieruj najpierw w mące, następnie w rozkłóconym jajku i na koniec w bułce tartej.
  • Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia. 
  • Usmażone kotlety przełóż na blachę z wyposażenia piekarnika uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Przygotuj farsz. Cebulę obierz, drobno pokrój i zeszklij na rozgrzanym oleju.
  • Pieczarki i paprykę oczyść, pokrój, dodaj do cebuli i smaż około 10 minut.
  • Po upływie powyższego czasu dodaj ogórki konserwowe pokrojone w kostkę, kukurydzę i fasolę odsączoną z zalewy, koncentrat pomidorowy i ketchup. Farsz dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą paprykę. Wymieszaj i duś jeszcze przez około 5 minut.
  • Przygotowany farsz wyłóż na kotlety. Wierzch kotletów posyp serem startym na dużych oczkach tarki.
  • Tak przygotowane kotlety wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Smacznego!
Kotlety schabowe zapiekane z warzywami


Kotlety schabowe zapiekane z warzywami


Kotlety schabowe zapiekane z warzywami

piątek, lutego 28, 2020

Ciasto Smerfuś

Ciasto Smerfuś

Pyszne, efektowne i dość pracochłonne ciasto składające się z biszkoptu kakaowego, masy mlecznej na bazie mleka w proszku, niebieskiej warstwy galaretkowej, pianki śmietankowej i polewy czekoladowej z wiórkami kokosowymi, które swym smakiem i wyglądem zachwyca  nie tylko najmłodszych. :)
Ciasto Smerfuś



Ciasto Smerfuś - składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • do nasączenia: 0,5 szklanki wody + 1 łyżka cukru pudru + 1 łyżka soku z cytryny

Ciasto Smerfowe - składniki na masę mleczną:

  • 0,5 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (około 16 g)
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 szklanki mleka w proszku


Ciasto Smerfuś - składniki na piankę śmietankową:

  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 galaretki niebieskie
  • 500 ml wody

Ciasto Smerfuś - składniki na polewę czekoladową:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 4 łyżki mleka

Pozostałe składniki:

  • 2 galaretki niebieskie
  • 600 ml wody
  • wiórki kokosowe do oprószenia


Jak zrobić ciasto Smerfuś?

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Kolejno wlej mleko i olej, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość wymieszaj łyżką lub rózgą. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy.
  • Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 30 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do całkowitego ostudzenia.
  • Ostudzony biszkopt przekrój na dwa blaty. 
  • Dwie galaretki niebieskie rozpuść w 600 ml wrzątku, natomiast dwie galaretki niebieskie do pianki śmietankowej rozpuść w 500 ml wrzątku. Galaretki pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki, by lekko stężały.
  • Następnie przygotuj mleczną masę. Na wolnym ogniu zagotuj mleko z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostaw do ostudzenia.
  • Miękkie masło dokładnie zmiksuj i wciąż miksując dodawaj naprzemiennie małymi porcjami, łyżka po łyżce, mleko z cukrami i mleko w proszku. Masę dokładnie utrzyj. 
  • Pierwszy blat biszkoptu włóż z powrotem do formy i nasącz wodą wymieszaną z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Na biszkopt wyłóż masę mleczną i wstaw do lodówki, co całkowitego stężenia.
  • Kiedy masa mleczna stężeje wylej na nią lekko stężałe galaretki rozpuszczone w 600 ml wody. Ponownie wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
  • Przygotuj piankę śmietankową. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj lekko stężałe galaretki rozpuszczone w 500 ml wody i zmiksuj do całkowitego połączenia się składników.
  • Piankę śmietankową wyłóż na stężałą galaretkę.
  • Piankę przykryj drugim blatem biszkoptu.
  • Przygotuj polewę czekoladową. Czekolady z mlekiem rozpuść w kąpieli wodnej, pozostaw do lekkiego ostudzenia, a następnie wylej na wierzch biszkoptu. Ciasto oprósz wiórkami kokosowymi.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Ciasto Smerfuś

Ciasto Smerfuś

Ciasto Smerfuś

Ciasto Smerfuś
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger