Rozpływające się w ustach pyszne ciasto bez pieczenia na herbatnikach z masą kajmakową, bitą śmietaną i prażonym słonecznikiem. :)
Słonecznikowiec na herbatnikach - składniki na prażony słonecznik
- 300 g ziaren słonecznika
- 80 g miękkiego masła
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mleka
Słonecznikowiec na herbatnikach - składniki na masę słonecznikową:
- 200 g miękkiego masła
- 460 g masy kajmakowej
Słonecznikowiec na herbatnikach - składniki na masę śmietanową:
- 600 ml śmietany kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2,5 łyżki żelatyny
- 1/3 szklanki wody
Pozostałe składniki:
- około 400 g herbatników
Jak zrobić słonecznikowca na herbatnikach?
- W pierwszej kolejności przygotuj prażony słonecznik. Na patelni rozpuść masło, dodaj cukier, mleko i słonecznik. Masę podgrzewaj i cały czas mieszaj do momentu, aż się delikatnie zarumieni. Ziarna słonecznika przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 10-15 minut. Uważaj, by nie przypalić ziarenek, ponieważ staną się gorzkie. Słonecznik odstaw do ostudzenia.
- Przygotuj masę słonecznikową. Miękkie masło utrzyj na puch. Cały czas miksując, dodawaj po 1 łyżce masy kajmakowej. Na sam koniec dodaj 2/3 prażonego słonecznika i wymieszaj łyżką.
- Przygotuj masę śmietanową. Żelatynę zalej dwoma 1/3 szklanki zimnej wody i odstaw na 10 minut, do napęcznienia. Po tym czasie żelatynę krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia.Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Następnie cienkim strumieniem wlej żelatynę i krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
- Złóż ciasto. Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na jej dno ułóż herbatniki, wyłóż 2/3 masy słonecznikowej, ułóż kolejną warstwę herbatników, wyłóż ubitą śmietanę, wyłóż kolejną warstwę herbatników. Wierzch herbatników posmaruj pozostałą 1/3 masy słonecznikowej i posyp 1/3 prażonego słonecznika.
- Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.