Miękkie, aromatyczne i proste w przygotowaniu mięso w sosie chrzanowo-musztardowym.
Karkówka w sosie chrzanowo-musztardowym - składniki:
- 800 g karkówki
- 3 łyżki tartego chrzanu
- 2 łyżki ostrej musztardy
- 200 ml śmietanki 18%
- 1,5 łyżki mąki
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie
- dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić karkówkę w sosie chrzanowo-musztardowym?
- Karkówkę oczyść i pokrój w plastry. Dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Mięso wstaw na około 45 minut do lodówki.
- Po upływie powyższego czasu rozgrzej na patelni olej i obsmaż karkówkę.
- Do garnka wlej około 500 ml wody, dodaj sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, chrzan i musztardę, zagotuj.
- Obsmażoną karkówkę przełóż do garnka i gotuj na niewielkiej mocy palnika, pod przykryciem, przez 1 godzinę.
- Po tym czasie w naczyniu wymieszaj ze sobą śmietankę i mąkę z odrobiną wody. Tak przygotowaną mieszankę dodaj do sosu. Wymieszaj. Sos gotuj jeszcze przez około 25 minut. W razie potrzeby dopraw sos solą, pieprzem i słodką papryką.
Smacznego!