środa, marca 11, 2020

Karkówka w sosie chrzanowo-musztardowym

Karkówka w sosie chrzanowo-musztardowym

Miękkie, aromatyczne i proste w przygotowaniu mięso w sosie chrzanowo-musztardowym. 
Karkówka w sosie chrzanowo-musztardowym



Karkówka w sosie chrzanowo-musztardowym - składniki:

  • 800 g karkówki
  • 3 łyżki tartego chrzanu
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 200 ml śmietanki 18%
  • 1,5 łyżki mąki
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić karkówkę w sosie chrzanowo-musztardowym?

  • Karkówkę oczyść i pokrój w plastry. Dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Mięso wstaw na około 45 minut do lodówki.
  • Po upływie powyższego czasu rozgrzej na patelni olej i obsmaż karkówkę.
  • Do garnka wlej około 500 ml wody, dodaj sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, chrzan i musztardę, zagotuj. 
  • Obsmażoną karkówkę przełóż do garnka i gotuj na niewielkiej mocy palnika, pod przykryciem, przez 1 godzinę.
  • Po tym czasie w naczyniu wymieszaj ze sobą śmietankę i mąkę z odrobiną wody. Tak przygotowaną mieszankę dodaj do sosu. Wymieszaj. Sos gotuj jeszcze przez około 25 minut. W razie potrzeby dopraw sos solą, pieprzem i słodką papryką.
Smacznego!
Karkówka w sosie chrzanowo-musztardowym
Karkówka w sosie chrzanowo-musztardowym
Karkówka w sosie chrzanowo-musztardowym

wtorek, marca 10, 2020

Babka Snickers

Babka Snickers

Wilgotna, puszysta babka z przepyszną polewą czekoladowo-kajmakową z dodatkiem orzeszków ziemnych. Idealna na wielkanocny stół!
Babka Snickers

Babka Snickers

Babka Snickers - składniki:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 190 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • 350 g masy kajmakowej
  • szczypta soli
  • polewa czekoladowa: 50 g czekoladowy mlecznej + 50 g czekolady gorzkiej + 3 łyżki mleka
  • polewa kajmakowa: 150 g kajmaku
  • dodatkowo: 150 g niesolonych orzeszków ziemnych

Jak zrobić babkę Snickers?

  • Jajka utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. 
  • Do drugiej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
  • W trzeciej misce utrzyj masło. Cały czas ucierając dodawaj masę jajeczną naprzemiennie z przesianą mąką i mlekiem. Na koniec dodaj masę kajmakową, sól i krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Formę na babkę o średnicy około 22 cm wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Do formy wlej ciasto, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut. Babkę pozostaw do ostudzenia, po czym wyjmij z foremki.
  • Przygotuj polewę. Czekoladę mleczną i gorzką rozpuść w kąpieli wodnej wraz z mlekiem.
  • Kajmak lekko podgrzej, by zmienił swoją konsystencję na bardziej lejącą. Ostudzoną babkę polej kajmakiem. Poczekaj aż kajmak zastygnie, po czym udekoruj babkę polewą czekoladową. Wierzch ciasta posyp posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
Smacznego!
Babka Snickers


Babka Snickers

poniedziałek, marca 09, 2020

Kurczak w sosie z suszonymi pomidorami i marchewką

Kurczak w sosie z suszonymi pomidorami i marchewką

Kurczak w kremowym sosie z dodatkiem suszonych pomidorów i marchewki to pomysł na szybki i pyszny obiad.
Kurczak w sosie z suszonymi pomidorami i marchewką



Kurczak w sosie z suszonymi pomidorami i marchewką - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (500 g)
  • 1 cebula
  • 3 małe marchewki
  • 10 połówek suszonych pomidorów z oleju
  • 1,5 szklanki wody
  • 150 ml śmietany kremówki 30%
  • pół pęczka koperku
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, bazylia
  • dodatkowo: mąka do panierowania i olej do smażenia

Jak zrobić kurczaka w sosie z suszonymi pomidorami i marchewką?

  • Piersi z kurczaka oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw z obu stron solą, pieprzem i obtocz w mące.
  • Cebulę pokrój w kostkę, a marchewkę zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  • Suszone pomidory pokrój na mniejsze kawałki.
  • Na patelni rozgrzej olej i podsmaż kawałki kurczaka. 
  • Zdejmij kurczaka i na patelnię wrzuć cebulę. Smaż przez 3 minuty. Dodaj marchewkę, smaż przez 5 minut. Dodaj suszone pomidory. Na patelnię wlej wodę, dodaj kurczaka i całość gotuj przez około 10 minut.
  • Kurczak w sosie dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, bazylią, dodaj posiekany koperek i śmietankę. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez około 3 minuty. 
Smacznego!
Kurczak w sosie z suszonymi pomidorami i marchewką


Kurczak w sosie z suszonymi pomidorami i marchewką

niedziela, marca 08, 2020

Słonecznikowiec na herbatnikach (bez pieczenia)

Słonecznikowiec na herbatnikach (bez pieczenia)

Rozpływające się w ustach pyszne ciasto bez pieczenia na herbatnikach z masą kajmakową, bitą śmietaną i prażonym słonecznikiem. :)
Słonecznikowiec na herbatnikach (bez pieczenia)






Słonecznikowiec na herbatnikach - składniki na prażony słonecznik

  • 300 g ziaren słonecznika
  • 80 g miękkiego masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mleka

Słonecznikowiec na herbatnikach - składniki na masę słonecznikową:

  • 200 g miękkiego masła
  • 460 g masy kajmakowej

Słonecznikowiec na herbatnikach - składniki na masę śmietanową:

  • 600 ml śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2,5 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody

Pozostałe składniki:

  • około 400 g herbatników


Jak zrobić słonecznikowca na herbatnikach?

  • W pierwszej kolejności przygotuj prażony słonecznik. Na patelni rozpuść masło, dodaj cukier, mleko i słonecznik. Masę podgrzewaj i cały czas mieszaj do momentu, aż się delikatnie zarumieni. Ziarna słonecznika przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 10-15 minut. Uważaj, by nie przypalić ziarenek, ponieważ staną się gorzkie. Słonecznik odstaw do ostudzenia.
  • Przygotuj masę słonecznikową. Miękkie masło utrzyj na puch. Cały czas miksując, dodawaj po 1 łyżce masy kajmakowej. Na sam koniec dodaj 2/3 prażonego słonecznika i wymieszaj łyżką.
  • Przygotuj masę śmietanową. Żelatynę zalej dwoma 1/3 szklanki zimnej wody i odstaw na 10 minut, do napęcznienia. Po tym czasie żelatynę krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia.Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Następnie cienkim strumieniem wlej żelatynę i krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Złóż ciasto. Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na jej dno ułóż herbatniki, wyłóż 2/3 masy słonecznikowej, ułóż kolejną warstwę herbatników, wyłóż ubitą śmietanę, wyłóż kolejną warstwę herbatników. Wierzch herbatników posmaruj pozostałą 1/3 masy słonecznikowej i posyp 1/3 prażonego słonecznika.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Słonecznikowiec na herbatnikach (bez pieczenia)


Słonecznikowiec na herbatnikach (bez pieczenia)


Słonecznikowiec na herbatnikach (bez pieczenia)

sobota, marca 07, 2020

Sałatka makaronowa z jajkiem, kurczakiem i warzywami

Sałatka makaronowa z jajkiem, kurczakiem i warzywami

Pełna pysznych składników sałatka makaronowa z jajkiem, kurczakiem w przyprawie gyros, papryką, ogórkiem konserwowym, cebulą i kukurydzą. 
Sałatka makaronowa z jajkiem, kurczakiem i warzywami







Sałatka makaronowa z jajkiem, kurczakiem i warzywami - składniki:

  • 250 g makaronu
  • 2 filety z piersi kurczaka (500 g)
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1,5 papryki czerwonej
  • 5 ogórków konserwowych
  • 1 cebula
  • 1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: około 220 g)
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
  • 1 łyżka musztardy
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa gyros

Jak zrobić sałatkę makaronową z jajkiem, kurczakiem i warzywami?

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Piersi z kurczaka oczyść, pokrój w drobną kostkę, dopraw przyprawą gyros, wymieszaj i wstaw do lodówki na około 30 minut. Po upływie tego czasu wrzuć kurczaka na rozgrzany olej i smaż do zarumienienia. Mięso pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Jajka pokrój w kostkę.
  • Paprykę, ogórki i cebulę pokrój w kostkę.
  • Kukurydzę odsącz z zalewy.
  • Do dużej miski dodaj makaron, kurczaka, jajka, paprykę, ogórki, cebulę i kukurydzę. Dodaj majonez, musztardę, sól i pieprz, dokładnie wymieszaj.
Smacznego!


Sałatka makaronowa z jajkiem, kurczakiem i warzywami

piątek, marca 06, 2020

Kotlety drobiowe pod marchewkową pierzynką

Kotlety drobiowe pod marchewkową pierzynką

Kotlety drobiowe pod marchewkową pierzynką to kolejny, świetny sposób na ciekawe i smaczne podanie tradycyjnych kotletów kurczaka. 
Kotlety drobiowe pod marchewkową pierzynką


Kotlety drobiowe pod marchewkową pierzynką - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 2 jajka
  • bułka tarta do panierowania
  • przyprawy: ulubiona przyprawa do kurczaka
  • dodatkowo: olej do smażenia

Kotlety drobiowe pod marchewkową pierzynką - składniki na pierzynkę:

  • 5 marchewek
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier


Jak zrobić kotlety drobiowe pod marchewkową pierzynką?

  • Filety oczyść i przekrój wzdłuż tak, by łącznie powstały 4 kotlety. Mięso rozbij, dopraw przyprawą do kurczaka i odstaw na około 30 minut do lodówki.
  • W międzyczasie obierz marchewki i zetrzyj je na dużych oczkach tarki. 
  • Na patelni rozpuść masło, dodaj marchewkę i smaż przez około 5 minut. Po tym czasie zalej marchewkę gorącą wodą, tak by marchewka była całkowicie pokryta płynem. Dodaj sól, pieprz, przykryj patelnię pokrywką i duś przez około 10-15 minut. Kolejno dodaj cukier, ewentualnie sól. 
  • Marchewkę zagęść mąką. W 0,5 szklanki wody rozprowadź 2 łyżki mąki. Do szklanki dodaj kilka łyżek gorącej marchewki i wymieszaj. Mieszankę dodaj na patelnię, dokładnie wymieszaj i zagotuj.Na koniec zdejmij patelnię z ognia, dodaj śmietanę i wymieszaj.
  • Kotlety wyjmij z lodówki i panieruj najpierw w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej.
  • Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
  • Na kotlety wyłóż przygotowaną wcześniej marchewkę.
Smacznego!
Kotlety drobiowe pod marchewkową pierzynką

Źródło przepisu: zcukrempudrem.blogspot.com

czwartek, marca 05, 2020

Ciasto Trociniak

Ciasto Trociniak

Smakowite, proste w przygotowaniu ciasto na biszkopcie z jabłkami w galaretce, kremową masą budyniową i chrupiącą posypką kokosową. 
Ciasto Trociniak

Ciasto Trociniak




Ciasto Trociniak - składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • do nasączenia: 0,5 szklanki wody + sok wyciśnięty z połowy cytryny + 1 łyżeczka cukru pudru

Ciasto Trociniak - składniki na warstwę jabłkową:

  • 3 galaretki agrestowe
  • 750 ml wody
  • 5 jabłek

Ciasto Trociniak - składniki na krem budyniowy:

  • 500 ml mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 czubate łyżki budyniu waniliowego
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 200 g miękkiego masła

Ciasto Trociniak - składniki na posypkę kokosową:

  • 50 g masła
  • 2,5 łyżki cukru
  • 1 szklanka wiórków kokosowych


Jak zrobić ciasto Trociniak?

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Do ubitych białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj. Do masy jajecznej dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj przy pomocy łyżki. Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 25 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia. 
  • Przygotuj warstwę jabłkową. Galaretki rozpuść w 750 ml wrzątku, pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki, by lekko stężały. Jabłka obierz, zetrzyj na dużych oczkach tarki, dokładnie odciśnij i wymieszaj z tężejącą galaretką.
  • Przygotuj krem budyniowy. W rondelku zagotuj 300 ml mleka z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie rozmieszaj proszek budyniowy i mąkę. Mieszankę wlej na gotujące się mleko i cały czas mieszając ugotuj gęsty budyń. Pozostaw do ostudzenia. Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń.
  • Przygotuj posypkę kokosową. Na patelni rozpuść masło, dodaj cukier, wiórki kokosowe i smaż na niewielkiej mocy palnika przez około 10 minut do zarumienienia, co chwilę mieszając, by wiórki się nie przypaliły. Posypkę kokosową pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Złóż ciasto. Do formy włóż biszkopt i nasącz go wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i cukrem pudrem. Kolejno wyłóż 3/4 kremu budyniowego, następnie jabłka z tężejącą galaretką i na końcu pozostałą część kremu i posypkę kokosową.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Ciasto Trociniak

Ciasto Trociniak

Ciasto Trociniak

Ciasto Trociniak
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger