Brzoskwiniowa delicja to pyszne ciasto składające się z biszkoptu kakaowego przełożonego dwoma kremami budyniowymi: kokosowym i z brzoskwiniami z dodatkiem ciastek typu delicje i galaretki brzoskwiniowej.
Ciasto brzoskwiniowa delicja - składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
Ciasto delicja z brzoskwiniami - składniki na krem budyniowy:
- 3 szklanki mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 2 budynie waniliowe (proszek - 2 x 40 g)
- 250 g masła
- 1 puszka brzoskwiń
- 5 łyżek wiórków kokosowych
Ciasto brzoskwiniowa delicja - pozostałe składniki:
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 2,5 szklanki wrzątku
- około 300 g ciastek typu delicje
Jak zrobić ciasto brzoskwiniowa delicja?
- W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Kolejno wlej mleko i olej, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość wymieszaj łyżką lub rózgą.
- Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy.
- Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 30 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do całkowitego ostudzenia.
- Ostudzony biszkopt przekrój na dwa blaty.
- Galaretki rozpuść w 2,5 szklanki wrzątku, pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki, by lekko stężały.
- Przygotuj krem budyniowy. W rondelku zagotuj 2 szklanki mleka z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie rozmieszaj proszek budyniowy. Mieszankę wlej na gotujące się mleko i cały czas mieszając ugotuj gęsty budyń. Pozostaw do ostudzenia. Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń. Krem podziel na dwie równe części.
- Trzy połówki brzoskwiń i sok odstaw na bok. Resztę brzoskwiń pokrój w kostkę i dodaj do jednej części kremu.
- Do drugiej części kremu dodaj wiórki kokosowe.
- Złóż ciasto. Pierwszą część biszkoptu włóż do formy i nasącz sokiem z brzoskwiń. Wyłóż krem z brzoskwiniami i przykryj drugą częścią biszkoptu. Wyłóż krem z wiórkami kokosowymi.
- Delicje nasącz sokiem z brzoskwiń i ułóż na kremie kokosowym. Odłożone wcześniej trzy połówki brzoskwiń pokrój w kostkę i poukładaj pomiędzy delicjami. Całość zalej tężejącą galaretką.
- Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego!