Kruche, miękkie mięso z pieczarkami i papryką pieczone w aromatycznym sosie ketchupowym to doskonały pomysł na smakowity obiad.
Schab w sosie ketchupowym - składniki:
- 800 g schabu
- 2 cebule
- 500 g pieczarek
- 2 czerwone papryki
- przyprawy: sól i pieprz
Schab w sosie ketchupowym - składniki na sos:
- 500 g pikantnego ketchupu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
Jak zrobić schab w sosie ketchupowym?
- Mięso oczyść, osusz i pokrój w plastry. Dopraw solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzej olej i z obu stron obsmaż kawałki schabu.
- Cebulę obierz, pokrój w pióra i podsmaż na rumiano, na patelni po smażeniu mięsa. Po chwili dodaj oczyszczone i pokrojone pieczarki i smaż do odparowania płynu. Pieczarki zdejmij z patelni.
- Paprykę oczyść, pokrój w kostkę i krótko podsmaż.
- Do miski wlej ketchup, koncentrat pomidorowy, dodaj musztardę, czosnek suszony, paprykę słodką, pieprz cayenne, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
- Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż plastry mięsa, następnie pieczarki z cebulą i na końcu paprykę. Całość zalej sosem ketchupowym.
- Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz mięso przez około 60-70 minut.
Smacznego!