Smakowite, soczyste i aromatyczne mięso z kurczaka pieczone w maślance. :)
Kurczak pieczony w maślance - składniki:
- 3 udka z kurczaka
- 3 podudzia (pałki z kurczaka)
- 0,5 l maślanki
- 4 ząbki czosnku
- 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1,5 łyżeczki majeranku
- 1,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
Jak zrobić kurczaka pieczonego w maślance?
- Kurczaka oczyść i osusz.
- Do miski wlej maślankę, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, słodką paprykę, ostrą paprykę, majeranek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
- Kurczaka przełóż do dużej miski i zalej przygotowaną marynatą w ten sposób, by wszystkie kawałki kurczaka byłą nią dobrze pokryte.
- Miskę z mięsem owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc (na około 12 godzin).
- Zamarynowane mięso przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 1 godzinę i 30 minut.
Smacznego!