Roladki schabowe z dodatkiem drobiowego mięsa mielonego, papryki i ogórków konserwowych w marchewkowo-ogórkowym sosie to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. :)
Roladki schabowe w sosie marchewkowo-ogórkowym - składniki na roladki:
- 800 g schabu
- 500 g drobiowego mięsa mielonego
- 2 łyżki bułki tartej
- 0,5 papryki
- 4 ogórki konserwowe
- przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego
- dodatkowo: mąka do obtoczenia i olej do smażenia
Roladki schabowe w sosie marchewkowo-ogórkowym - składniki na sos:
- 3 marchewki
- 6 ogórków konserwowych
- 1 litr bulionu warzywnego
- 3 łyżki mąki do zaprawienia sosu
- przyprawy: sól, pieprz, 2 ziela angielskie, 3 liście laurowe
Jak zrobić roladki schabowe w sosie marchewkowo-ogórkowym?
- Schab oczyść, pokrój na plastry i dość cienko rozbij.
- Mięso mielone przełóż do miski, dodaj bułkę tartą, sól, pieprz i przyprawę do mięsa mielonego. Dokładnie wyrób masę.
- Paprykę oczyść i pokrój w paski.
- Ogórki pokrój wzdłuż, również w paski.
- Rozbite plastry schabu dopraw solą i pieprzem. Na każdym plastrze schabu rozsmaruj porcję mięsa mielonego. Na jednym końcu połóż dwa kawałki ogórka i jeden kawałek papryki. Kawałki schabu ciasno zwijaj w roladki i spinaj wykałaczkami.
- Roladki obtocz w mące.
- Na patelni rozgrzej olej i obsmaż roladki.
- Marchewki obierz i pokrój w półplasterki. Ogórki pokrój w plasterki.
- W garnku zagotuj bulion, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Do sosu przełóż do roladki. Dodaj marchewkę i ogórki. Całość dopraw solą, pieprzem i gotuj pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika przez około 1 godzinę.
- Po upływie powyższego czasu sos zagęść mąką. W 3/4 szklanki wody rozprowadź 3 łyżki mąki. Do szklanki dodaj kilka łyżek gorącego sosu i wymieszaj. Mieszankę dodaj do sosu, dokładnie wymieszaj i zagotuj. Sos gotuj jeszcze przez 10 minut.