Pyszny, wilgotny i aromatyczny sernik, który swój wyjątkowy smak zawdzięcza dodatkowi cukierków trufli. :)
Sernik z truflami - składniki:
- 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
- 8 jajek
- 100 g masła
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- 2 budynie waniliowe (proszek: 2 x 40 g)
- 200 g trufli (około 10 sztuk)
- kilkanaście sztuk herbatników
- dodatkowo: mąka pszenna do obtoczenia i cukier puder do oprószenia
Jak zrobić sernik z truflami?
- Masło rozpuść i pozostaw do ostudzenia.
- Trufle pokrój w kostkę i obtocz w mące.
- Żółtka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj esencję waniliową, proszek budyniowy i krótko zmiksuj. Cały czas miksując, dodawaj stopniowo twaróg. Dodaj rozpuszczone i ostudzone masło, krótko zmiksuj.
- W osobnym naczyniu białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj w masę serową.
- Na samym końcu dodaj pokrojone trufle. Całość delikatnie wymieszaj łyżką.
- Spód tortownicy o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie formy ułóż herbatniki. Na herbatniki wylej masę serową.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 60 minut.
- Po upieczeniu otwórz lekko drzwi piekarnika i pozostaw w nim sernik do całkowitego wystudzenia.
- Przed podaniem oprósz sernik cukrem pudrem.
Smacznego!