poniedziałek, marca 23, 2020

Roladki drobiowe z jajecznicą

Roladki drobiowe z jajecznicą

Roladki drobiowe z jajecznicą, owinięte wędzonym boczkiem to pyszny i oryginalny pomysł na podanie kurczaka. :)
Roladki drobiowe z jajecznicą







Roladki drobiowe z jajecznicą - składniki:

  • 3 filety z piersi kurczaka (około 800-900 g)
  • 1 cebula
  • 6 jajek
  • pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 6 plasterków wędzonego boczku
  • przyprawy: sól i pieprz


Jak zrobić roladki drobiowe z jajecznicą?

  • Filety oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na dwa kawałki. Każdy kawałek mięsa dość cienko rozbij, dopraw solą i pieprzem.
  • Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle klarowanym. 
  • Jajka wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem. Jaja wlej do cebuli i usmaż dość zwartą jajecznicę. Pozostaw do ostudzenia.
  • Jajecznicę ułóż na każdym płacie mięsie, ciasno zwiń w roladki, po czym każdą roladkę owiń boczkiem.
  • Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj pokrywką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę, by mięso ładnie się przyrumieniło.
Smacznego!
Roladki drobiowe z jajecznicą
Roladki drobiowe z jajecznicą

Źródło przepisu: gotujebolubie.pl

niedziela, marca 22, 2020

Sernik z truflami

Sernik z truflami

Pyszny, wilgotny i aromatyczny sernik, który swój wyjątkowy smak zawdzięcza dodatkowi cukierków trufli. :)

Sernik z truflami



Sernik z truflami - składniki:

  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
  • 8 jajek
  • 100 g masła
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 2 budynie waniliowe (proszek: 2 x 40 g)
  • 200 g trufli (około 10 sztuk)
  • kilkanaście sztuk herbatników
  • dodatkowo: mąka pszenna do obtoczenia i cukier puder do oprószenia


Jak zrobić sernik z truflami?

  • Masło rozpuść i pozostaw do ostudzenia.
  • Trufle pokrój w kostkę i obtocz w mące.
  • Żółtka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj esencję waniliową, proszek budyniowy i krótko zmiksuj.  Cały czas miksując, dodawaj stopniowo twaróg. Dodaj rozpuszczone i ostudzone masło, krótko zmiksuj. 
  • W osobnym naczyniu białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj w masę serową.
  • Na samym końcu dodaj pokrojone trufle. Całość delikatnie wymieszaj łyżką.
  • Spód tortownicy o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie formy ułóż herbatniki. Na herbatniki wylej masę serową. 
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 60 minut. 
  • Po upieczeniu otwórz lekko drzwi piekarnika i pozostaw w nim sernik do całkowitego wystudzenia.
  • Przed podaniem oprósz sernik cukrem pudrem.
Smacznego!
Sernik z truflami
Sernik z truflami

sobota, marca 21, 2020

Roladki schabowe w sosie marchewkowo-ogórkowym

Roladki schabowe w sosie marchewkowo-ogórkowym

Roladki schabowe z dodatkiem drobiowego mięsa mielonego, papryki i ogórków konserwowych w marchewkowo-ogórkowym sosie to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. :)

Roladki schabowe w sosie marchewkowo-ogórkowym - składniki na roladki:

  • 800 g schabu
  • 500 g drobiowego mięsa mielonego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 0,5 papryki
  • 4 ogórki konserwowe
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego
  • dodatkowo: mąka do obtoczenia i olej do smażenia

Roladki schabowe w sosie marchewkowo-ogórkowym - składniki na sos:

  • 3 marchewki
  • 6 ogórków konserwowych
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 3 łyżki mąki do zaprawienia sosu
  • przyprawy: sól, pieprz, 2 ziela angielskie, 3 liście laurowe


Jak zrobić roladki schabowe w sosie marchewkowo-ogórkowym?

  • Schab oczyść, pokrój na plastry i dość cienko rozbij. 
  • Mięso mielone przełóż do miski, dodaj bułkę tartą, sól, pieprz i przyprawę do mięsa mielonego. Dokładnie wyrób masę.
  • Paprykę oczyść i pokrój w paski.
  • Ogórki pokrój wzdłuż, również w paski.
  • Rozbite plastry schabu dopraw solą i pieprzem. Na każdym plastrze schabu rozsmaruj porcję mięsa mielonego. Na jednym końcu połóż dwa kawałki ogórka i jeden kawałek papryki. Kawałki schabu ciasno zwijaj w roladki i spinaj wykałaczkami.
  • Roladki obtocz w mące.
  • Na patelni rozgrzej olej i obsmaż roladki.
  • Marchewki obierz i pokrój w półplasterki. Ogórki pokrój w plasterki.
  • W garnku zagotuj bulion, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Do sosu przełóż do roladki. Dodaj marchewkę i ogórki. Całość dopraw solą, pieprzem i gotuj pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika przez około 1 godzinę.
  • Po upływie powyższego czasu sos zagęść mąką. W 3/4 szklanki wody rozprowadź 3 łyżki mąki. Do szklanki dodaj kilka łyżek gorącego sosu i wymieszaj. Mieszankę dodaj do sosu, dokładnie wymieszaj i zagotuj. Sos gotuj jeszcze przez 10 minut.
Smacznego!

piątek, marca 20, 2020

Chleb na owsiance

Chleb na owsiance

Pyszny, miękki i wspaniale pachnący domowy chleb przygotowany na drożdżach i owsiance. 

Chleb na owsiance




Chleb na owsiance - składniki:

  • 650 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 175 ml mleka
  • 150 g płatków owsianych
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1,5 łyżki miodu
  • 450 ml wrzącej wody
  • do posypania: garść sezamu


Jak zrobić chleb na owsiance?

  • Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • W dużej misce przygotuj owsiankę. Wsyp płatki owsiane i sól, dodaj masło, miód i wrzącą wodę. Wymieszaj i pozostaw do ostudzenia.
  • Do ostudzonej owsianki dodaj mąkę i wyrośnięty rozczyn. Zagnieć ciasto. Będzie ono dość klejące, ale takie ma być. 
  • Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
  • Dwie foremki o wymiarach 30 x 10 cm wysmaruj masłem i obsyp mąką. Wierzch ciasta obsyp sezamem.
  • Wyrośnięte ciasto przełóż do foremek, przykryj ściereczką i ponownie odstaw do wyrośnięcia, tym razem na około 30 minut.
  • Foremki z ciastem wstaw do zimnego piekarnika, ustaw temperaturę na 200 stopni Celsjusza i piecz przez 60 minut.
Smacznego!
Chleb na owsiance
Chleb na owsiance

czwartek, marca 19, 2020

Jajka faszerowane ogórkiem konserwowym i szynką

Jajka faszerowane ogórkiem konserwowym i szynką

Jajka faszerowane ogórkiem konserwowym i szynką z dodatkiem chrzanu to pyszna propozycja na nadchodzące święta.

Jajka faszerowane ogórkiem konserwowym i szynką































Jajka faszerowane ogórkiem konserwowym i szynką - składniki:

  • 4 jajka
  • 2 małe ogórki konserwowe
  • 50 g szynki konserwowej
  • 2 łyżki majonezu
  • 0,5 łyżeczki tartego chrzanu
  • przyprawy: sól i pieprz


Jak zrobić jajka faszerowane ogórkiem konserwowym i szynką?

  • Jajka ugotuj na twardo. Po ostygnięciu obierz ze skorupki, przekrój na pół i wyjmij żółtka. 
  • Ogórki konserwowe i szynkę pokrój w drobną kostkę.
  • Do miseczki dodaj rozgniecione widelcem żółtka, ogórki konserwowe, szynkę, majonez, chrzan, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  • Gotową masą faszeruj jajka.
Smacznego!
Jajka faszerowane ogórkiem konserwowym i szynką
Jajka faszerowane ogórkiem konserwowym i szynką
Jajka faszerowane ogórkiem konserwowym i szynką

środa, marca 18, 2020

Kurczak pieczony w maślance

Kurczak pieczony w maślance

Smakowite, soczyste i aromatyczne mięso z kurczaka pieczone w maślance. :)

Kurczak pieczony w maślance

Kurczak pieczony w maślance - składniki:

  • 3 udka z kurczaka
  • 3 podudzia (pałki z kurczaka)
  • 0,5 l maślanki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1,5 łyżeczki majeranku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu


Jak zrobić kurczaka pieczonego w maślance?

  • Kurczaka oczyść i osusz.
  • Do miski wlej maślankę, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, słodką paprykę, ostrą paprykę, majeranek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  • Kurczaka przełóż do dużej miski i zalej przygotowaną marynatą w ten sposób, by wszystkie kawałki kurczaka byłą nią dobrze pokryte.
  • Miskę z mięsem owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc (na około 12 godzin).
  • Zamarynowane mięso przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 1 godzinę i 30 minut.
Smacznego!

Kurczak pieczony w maślance
Kurczak pieczony w maślance
Kurczak pieczony w maślance

wtorek, marca 17, 2020

Ciasto brzoskwiniowo-bananowe

Ciasto brzoskwiniowo-bananowe

Pyszne, orzeźwiające, niezbyt słodkie ciasto na biszkopcie z masą brzoskwiniowo-bananową, bananami i galaretką brzoskwiniową.

Ciasto brzoskwiniowo-bananowe





Ciasto brzoskwiniowo-bananowe - składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto brzoskwiniowe z bananami - składniki na masę:

  • 1 puszka brzoskwiń
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 3,5 łyżki żelatyny 
  • 2/3 szklanki wody

Ciasto brzoskwiniowo-bananowe - pozostałe składniki:

  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 2,5 szklanki wrzątku
  • 4 banany
  • 3 łyżki soku z cytryn


Jak zrobić ciasto brzoskwiniowo-bananowe?

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier do czasu, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejsz obroty miksera i wciąż miksując, dodawaj po jednym żółtku. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie wmieszaj przy pomocy łyżki lub szpatułki. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 30 minut - do suchego patyczka.
  • Przygotuj masę brzoskwiniowo-bananową. Żelatynę zalej 2/3 szklanki zimnej wody i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.
  • Brzoskwinię zmiksuj blenderem. W osobnym naczyniu ubij na sztywno śmietanę kremówkę, pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Ubitą śmietanę dodaj do zmiksowanych brzoskwiń, krótko zmiksuj. Na końcu cienkim strumieniem wlej żelatynę i ponownie krótko zmiksuj.
  • Galaretki rozpuść w 2,5 szklanki wrzątku, pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki, by lekko stężały.
  • Banany obierz, pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny.
  • Biszkopt nasącz sokiem z brzoskwiń. Wyłóż masę brzoskwiniowo-bananową. Na wierzchu masy poukładaj banany. Całość zalej lekko tężejącą galaretkę brzoskwiniową.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.


Smacznego!
Ciasto brzoskwiniowo-bananowe
Ciasto brzoskwiniowo-bananowe
Ciasto brzoskwiniowo-bananowe
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger