piątek, marca 27, 2020

Kotlety drobiowe w płatkach owsianych

Kotlety drobiowe w płatkach owsianych

Zwykłe kotlety drobiowe w niezwykłej panierce to pomysł na pyszny i szybki obiad. Panierka z płatków owsianych smakuje doskonale. Polecam wypróbować. :)

Kotlety drobiowe w płatkach owsianych



Kotlety drobiowe w płatkach owsianych - składniki:

  • 2 duże lub 3 małe filety z piersi kurczaka (około 700-800 g)
  • mąka pszenna 
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 3 jajka
  • około 300 g płatków owsianych górskich
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka
  • dodatkowo: olej do smażenia


Jak zrobić kotlety drobiowe w płatkach owsianych?

  • Piersi z kurczaka oczyść, pokrój na mniejsze kawałki i rozbij tłuczkiem do mięsa. Dopraw solą, pieprzem i ulubioną przyprawą do kurczaka.
  • Rozbite mięso obtocz w mącę, kolejno w rozkłóconym jajku wymieszanym z sosem sojowym, a na końcu w płatkach owsianych.
  • Kotlety smaż na na rozgrzanym oleju, z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Kotlety drobiowe w płatkach owsianych
Kotlety drobiowe w płatkach owsianych
Kotlety drobiowe w płatkach owsianych

czwartek, marca 26, 2020

Zapiekanka z kurczakiem, kuskusem i warzywami

Zapiekanka z kurczakiem, kuskusem i warzywami

Kolorowa, pyszna i pożywna zapiekanka z kurczakiem, kaszą kuskus, papryką, brokułem, marchewką, kukurydzą i dwoma serami: mozzarellą i serem żółtym.

Zapiekanka z kurczakiem, kuskusem i warzywami



Zapiekanka z kurczakiem, kuskusem i warzywami - składniki:

  • 1 brokuł
  • 3 małe marchewki
  • 1 duża cebula
  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1,5 szklanki kaszy kuskus
  • 1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: około 220 g)
  • 200 g sera mozzarella
  • 150 g sera żółtego
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka
  • dodatkowo: olej do smażenia


Jak zrobić zapiekankę z kurczakiem, kuskusem i warzywami?

  • Brokuł podziel na różyczki, a marchewki obierz i pokrój półplasterki.
  • Warzywa ugotuj w osolonej wodzie.
  • Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, smaż przez 3 minuty. 
  • Kurczaka oczyść, pokrój w kostkę, dopraw przyprawą do kurczaka i dodaj do cebuli. Smaż przez 8 minut.
  • Na patelnię dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż przez około 7 minut. Całość dopraw solą i pieprzem.
  • Kaszę kuskus przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
  • Kaszę kuskus połącz z kurczakiem, marchewką, odsączoną kukurydzą i mozzarellą startą na dużych oczkach tarki.
  • Naczynie żaroodporne posmaruj cienką warstwą oleju. Wyłóż kaszę kuskus z kurczakiem i warzywami, następnie różyczki brokuła, a na końcu ser żółty starty na dużych oczkach tarki. 
  • Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Smacznego!
Zapiekanka z kurczakiem, kuskusem i warzywami
Zapiekanka z kurczakiem, kuskusem i warzywami
Zapiekanka z kurczakiem, kuskusem i warzywami

wtorek, marca 24, 2020

Babka z mlekiem skondensowanym

Babka z mlekiem skondensowanym

Ekspresowa w przygotowaniu, pyszna i wilgotna babka z dodatkiem mleka skondensowanego. 

Babka z mlekiem skondensowanym
Babka z mlekiem skondensowanym

Babka z mlekiem skondensowanym - składniki:

  • 200 g miękkiego masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 200 ml mleka skondensowanego słodzonego
  • 4 jajka
  • 1 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • dodatkowo: masło do wysmarowania formy, bułka tarta i cukier puder do oprószenia


Jak zrobić babkę z mlekiem skondensowanym?

  • Miękkie masło utrzyj na puch. Dodaj cukier, mleko skondensowane, jajka i mąkę tortową przesianą z proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Dodaj sól i ekstrakt waniliowy, krótko zmiksuj.
  • Formę na babkę o średnicy około 22 cm wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Do formy wlej ciasto, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut. Babkę pozostaw do ostudzenia, po czym wyjmij z foremki.
  • Ostudzoną babkę oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!
Babka z mlekiem skondensowanym
Babka z mlekiem skondensowanym

poniedziałek, marca 23, 2020

Roladki drobiowe z jajecznicą

Roladki drobiowe z jajecznicą

Roladki drobiowe z jajecznicą, owinięte wędzonym boczkiem to pyszny i oryginalny pomysł na podanie kurczaka. :)
Roladki drobiowe z jajecznicą







Roladki drobiowe z jajecznicą - składniki:

  • 3 filety z piersi kurczaka (około 800-900 g)
  • 1 cebula
  • 6 jajek
  • pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 6 plasterków wędzonego boczku
  • przyprawy: sól i pieprz


Jak zrobić roladki drobiowe z jajecznicą?

  • Filety oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na dwa kawałki. Każdy kawałek mięsa dość cienko rozbij, dopraw solą i pieprzem.
  • Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle klarowanym. 
  • Jajka wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem. Jaja wlej do cebuli i usmaż dość zwartą jajecznicę. Pozostaw do ostudzenia.
  • Jajecznicę ułóż na każdym płacie mięsie, ciasno zwiń w roladki, po czym każdą roladkę owiń boczkiem.
  • Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj pokrywką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę, by mięso ładnie się przyrumieniło.
Smacznego!
Roladki drobiowe z jajecznicą
Roladki drobiowe z jajecznicą

Źródło przepisu: gotujebolubie.pl

niedziela, marca 22, 2020

Sernik z truflami

Sernik z truflami

Pyszny, wilgotny i aromatyczny sernik, który swój wyjątkowy smak zawdzięcza dodatkowi cukierków trufli. :)

Sernik z truflami



Sernik z truflami - składniki:

  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
  • 8 jajek
  • 100 g masła
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 2 budynie waniliowe (proszek: 2 x 40 g)
  • 200 g trufli (około 10 sztuk)
  • kilkanaście sztuk herbatników
  • dodatkowo: mąka pszenna do obtoczenia i cukier puder do oprószenia


Jak zrobić sernik z truflami?

  • Masło rozpuść i pozostaw do ostudzenia.
  • Trufle pokrój w kostkę i obtocz w mące.
  • Żółtka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj esencję waniliową, proszek budyniowy i krótko zmiksuj.  Cały czas miksując, dodawaj stopniowo twaróg. Dodaj rozpuszczone i ostudzone masło, krótko zmiksuj. 
  • W osobnym naczyniu białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj w masę serową.
  • Na samym końcu dodaj pokrojone trufle. Całość delikatnie wymieszaj łyżką.
  • Spód tortownicy o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie formy ułóż herbatniki. Na herbatniki wylej masę serową. 
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 60 minut. 
  • Po upieczeniu otwórz lekko drzwi piekarnika i pozostaw w nim sernik do całkowitego wystudzenia.
  • Przed podaniem oprósz sernik cukrem pudrem.
Smacznego!
Sernik z truflami
Sernik z truflami

sobota, marca 21, 2020

Roladki schabowe w sosie marchewkowo-ogórkowym

Roladki schabowe w sosie marchewkowo-ogórkowym

Roladki schabowe z dodatkiem drobiowego mięsa mielonego, papryki i ogórków konserwowych w marchewkowo-ogórkowym sosie to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. :)

Roladki schabowe w sosie marchewkowo-ogórkowym - składniki na roladki:

  • 800 g schabu
  • 500 g drobiowego mięsa mielonego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 0,5 papryki
  • 4 ogórki konserwowe
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego
  • dodatkowo: mąka do obtoczenia i olej do smażenia

Roladki schabowe w sosie marchewkowo-ogórkowym - składniki na sos:

  • 3 marchewki
  • 6 ogórków konserwowych
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 3 łyżki mąki do zaprawienia sosu
  • przyprawy: sól, pieprz, 2 ziela angielskie, 3 liście laurowe


Jak zrobić roladki schabowe w sosie marchewkowo-ogórkowym?

  • Schab oczyść, pokrój na plastry i dość cienko rozbij. 
  • Mięso mielone przełóż do miski, dodaj bułkę tartą, sól, pieprz i przyprawę do mięsa mielonego. Dokładnie wyrób masę.
  • Paprykę oczyść i pokrój w paski.
  • Ogórki pokrój wzdłuż, również w paski.
  • Rozbite plastry schabu dopraw solą i pieprzem. Na każdym plastrze schabu rozsmaruj porcję mięsa mielonego. Na jednym końcu połóż dwa kawałki ogórka i jeden kawałek papryki. Kawałki schabu ciasno zwijaj w roladki i spinaj wykałaczkami.
  • Roladki obtocz w mące.
  • Na patelni rozgrzej olej i obsmaż roladki.
  • Marchewki obierz i pokrój w półplasterki. Ogórki pokrój w plasterki.
  • W garnku zagotuj bulion, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Do sosu przełóż do roladki. Dodaj marchewkę i ogórki. Całość dopraw solą, pieprzem i gotuj pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika przez około 1 godzinę.
  • Po upływie powyższego czasu sos zagęść mąką. W 3/4 szklanki wody rozprowadź 3 łyżki mąki. Do szklanki dodaj kilka łyżek gorącego sosu i wymieszaj. Mieszankę dodaj do sosu, dokładnie wymieszaj i zagotuj. Sos gotuj jeszcze przez 10 minut.
Smacznego!

piątek, marca 20, 2020

Chleb na owsiance

Chleb na owsiance

Pyszny, miękki i wspaniale pachnący domowy chleb przygotowany na drożdżach i owsiance. 

Chleb na owsiance




Chleb na owsiance - składniki:

  • 650 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 175 ml mleka
  • 150 g płatków owsianych
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1,5 łyżki miodu
  • 450 ml wrzącej wody
  • do posypania: garść sezamu


Jak zrobić chleb na owsiance?

  • Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • W dużej misce przygotuj owsiankę. Wsyp płatki owsiane i sól, dodaj masło, miód i wrzącą wodę. Wymieszaj i pozostaw do ostudzenia.
  • Do ostudzonej owsianki dodaj mąkę i wyrośnięty rozczyn. Zagnieć ciasto. Będzie ono dość klejące, ale takie ma być. 
  • Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
  • Dwie foremki o wymiarach 30 x 10 cm wysmaruj masłem i obsyp mąką. Wierzch ciasta obsyp sezamem.
  • Wyrośnięte ciasto przełóż do foremek, przykryj ściereczką i ponownie odstaw do wyrośnięcia, tym razem na około 30 minut.
  • Foremki z ciastem wstaw do zimnego piekarnika, ustaw temperaturę na 200 stopni Celsjusza i piecz przez 60 minut.
Smacznego!
Chleb na owsiance
Chleb na owsiance
Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger