Roladki drobiowe z jajecznicą, owinięte wędzonym boczkiem to pyszny i oryginalny pomysł na podanie kurczaka. :)
Roladki drobiowe z jajecznicą - składniki:
- 3 filety z piersi kurczaka (około 800-900 g)
- 1 cebula
- 6 jajek
- pęczek szczypiorku
- 1 łyżka masła klarowanego
- 6 plasterków wędzonego boczku
- przyprawy: sól i pieprz
Jak zrobić roladki drobiowe z jajecznicą?
- Filety oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na dwa kawałki. Każdy kawałek mięsa dość cienko rozbij, dopraw solą i pieprzem.
- Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle klarowanym.
- Jajka wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem. Jaja wlej do cebuli i usmaż dość zwartą jajecznicę. Pozostaw do ostudzenia.
- Jajecznicę ułóż na każdym płacie mięsie, ciasno zwiń w roladki, po czym każdą roladkę owiń boczkiem.
- Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj pokrywką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę, by mięso ładnie się przyrumieniło.
Smacznego!
Źródło przepisu: gotujebolubie.pl