Idealne na śniadanie lub podwieczorek, miękkie i pulchne racuszki z dodatkiem waniliowego proszku budyniowego i tartych jabłek.
Racuchy budyniowe z jabłkami - składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 budyń waniliowy (proszek: 40 g)
- 20 g drożdży
- 2 łyżki cukru
- 1 szklanka letniego mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
- 2 jabłka
- dodatkowo: olej do smażenia, cukier puder do oprószenia
Jak zrobić racuchy budyniowe z jabłkami?
- Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier, 1 łyżkę mąki i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
- Mąkę przesiej do miski wraz z proszkiem budyniowym. Dodaj jajka, sól oraz wyrośnięty rozczyn. Ciasto miksuj na najniższych obrotach miksera do momentu, aż osiągnie konsystencję gęstej śmietany.
- Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
- Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne, zetrzyj na dużych oczkach tarki i dodaj do ciasta. Wymieszaj.
- Ciasto ponownie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut.
- Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie racuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe racuchy możesz oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!