Niesamowicie pyszna i aromatyczna babka z wiórkami kokosowymi z dodatkiem banana, który nadaje jej wilgotności i dodatkowej słodyczy. Pycha! :)
Babka kokosowa - składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru
- 80 g wiórków kokosowych
- skórka otarta z 1 cytryny
- 4 jajka
- 0,5 szklanki oleju
- 3/4 szklanki mleka
- 1 mocno dojrzały banan
Babka kokosowa - składniki na lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2,5 łyżki mleka
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Jak zrobić babkę kokosową?
- Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, wiórki kokosowe i skórkę otartą z cytryny wsyp do miski i wymieszaj.
- Do drugiej miski wbij jajka, dodaj olej, masło i rozgniecionego widelcem banana. Wymieszaj.
- Składniki mokre dodaj do suchych. Dokładnie wymieszaj.
- Formę na babkę o średnicy około 22 cm wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Do formy wlej ciasto, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut. Babkę pozostaw do ostudzenia, po czym wyjmij z foremki.
- Przygotuj lukier. Przesiany cukier puder wymieszaj z mlekiem i sokiem z cytryny.
- Całkowicie ostudzoną babkę polej przygotowanym lukrem i posyp wiórkami kokosowymi.
Smacznego!